140 νεκροί σε μία ημέρα στη Γάζα!
Κόσμος

140 νεκροί σε μία ημέρα στη Γάζα!

Τους 140 έφτασαν οι νεκροί κατά τη χθεσινή –πλέον αιματηρή ημέρα της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης ξεπερνά τους 500.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών, στη συνοικία Σετζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, που αποτέλεσε χθες στόχο του σφοδρότερου βομβαρδισμού από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 250 τραυματίστηκαν.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Άσραφ αλ-Κούντρα τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

Τα πτώματα 16 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν χθες στο Χαν Γιούνες ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού τους. Από το ίδιο βομβαρδισμένο σπίτι είχαν ανασυρθεί χθες εννέα πτώματα.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.

Μ. Ανατολή: Χάος μετά τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας

Στις τάξεις του ισραηλινού στρατού, 13 στρατιώτες της ταξιαρχίας Γκολάνι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Στο μεταξύ, τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Μ. Ανατολή: Οργή κι απόγνωση στα νοσοκομεία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από τη δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια.

Αυτοσυγκράτηση ζητεί από το Ισραήλ ο Μπαν Κι-Μουν

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε την ίδια ώρα προς το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, καταδικάζοντας ως «φρικτή ενέργεια» τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Σατζάγια.

Μετά τη λήξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, που τηρήθηκε και από τις δύο πλευρές επί πέντε ώρες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκε ρουκέτα από τη Γάζα, η οποία έπληξε την πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ, παράλληλα, εξαπέλυσε την πρώτη του αεροπορική επιδρομή εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

«Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες», ανέφερε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα απ΄ όπου ξεκίνησε την περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Ενώ ταξίδευα προς τη Ντόχα, δεκάδες άλλοι πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώνονταν στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Σατζάγια. Καταδικάζω αυτήν την φρικτή ενέργεια», πρόσθεσε.

«Πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν(…) ζουν συνεχώς στον φόβο» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι η «Γάζα είναι μια ανοικτή πληγή (και) εμείς πρέπει να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς

Έκκληση προς το Ισραήλ «να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα και να σεβαστεί το ιατρικό προσωπικό και τις υπηρεσίες υγείας» απηύθυνε επίσης η μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)

«Από την αρχή της επίθεσης η πλειονότητα των θανάτων στη Γάζα είναι άμαχοι(…) Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου είναι οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι περισσότεροι από τους τραυματίες που φτάνουν στον τομέα εκτάκτων περιστατικών είναι γυναίκες και παιδιά », ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συντονιστή της οργάνωσης στη Γάζα Νίκολας Παλάρους, «στους χώρους και στα δωμάτια των εκτάκτων περιστατικών οι μισοί από τους τραυματίες πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή τους στο νοσοκομείο», ενώ «οι άλλοι χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση και τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά».

«Ενώ η επίσημη γραμμή υποστηρίζει ότι η χερσαία επίθεση γίνεται για να καταστραφούν τα τούνελ, στην πράξη βλέπουμε να βομβαρδίζουν αδιακρίτως και ότι εκείνοι που πεθαίνουν είναι άμαχοι», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στη Γάζα.

Διαψεύδει το Ισραήλ ότι η Χαμάς κρατά όμηρο ισραηλινό στρατιώτη

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα Ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας επισήμως τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς», υποστήριξε ο Πρόσορ πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet