Β. Ζορμπάς: «Φίλε Χρήστο, θα σε θυμόμαστε πάντα»
Κοινωνία

Β. Ζορμπάς: «Φίλε Χρήστο, θα σε θυμόμαστε πάντα»

Τη θλίψη του για την απώλεια του ναυάρχου ε. α. Χρήστου Παπασηφάκη, δημότη Αγίας Παρασκευής και φίλου του, εκφράζει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, με την ακόλουθη ανακοίνωσή του.

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του συνδημότη μας, ναυάρχου ε. α. Χρήστου Παπασηφάκη.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν από δύο περίπου χρόνια και μου έκανε την τιμή να γίνει φίλος μου.

Ο ναύαρχος Χρήστος Παπασηφάκης, ήταν ένας ευπατρίδης βετεράνος, ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως νέος αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού, μετείχε στο ηρωικό ταξίδι του αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ» και πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδας μας στη Μεσόγειο, στον Βόρειο Ατλαντικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Φίλε Χρήστο, ας είναι ελαφρύ το χώμα της ελληνικής γης που θα σε σκεπάσει.

Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Βασίλης Ζορμπάς

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Λίγα λόγια για τον ναύαρχο Χρήστο Παπασηφάκη

Ο Χρήστος Παπασηφάκης γεννήθηκε το 1922 στα Χανιά της Κρήτης και το 1939 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, το 1941, μαζί με τον αδελφό του και δύο ακόμη συμμαθητές του, διέφυγαν στην Κρήτη και από εκεί στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπηρέτησε στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και στα αντιτορπιλικά «Αετός», «Αδρίας», «Σπέτσαι» και «Σαλαμίς», τα οποία μετείχαν σε επιχειρήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, στον Βόρειο Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στην απόβαση στη Σικελία και στα Δωδεκάνησα. Μετείχε, επίσης, σε ναυτικές επιχειρήσεις κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Το 1958 παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία και σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος στις ΗΠΑ. To 1970 και αφού είχε επανέλθει στην Ελλάδα, μετείχε σε Κίνηση Αξιωματικών που εναντιώθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς και εξέδωσαν διακήρυξη που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και στο εξωτερικό. Το 1974, με τη Μεταπολίτευση, ανακλήθηκε στην ενεργό δράση και υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις. Το 1981 προάχθηκε σε αρχιπλοίαρχο και το 1982 αποστρατεύτηκε. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με πολεμικά παράσημα του Πολεμικού Σταυρού, με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, με τον Σταυρό του Ναυτικού Αγώνος, τον Σταυρό Αγώνων Πολεμικού Ναυτικού και το Μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet