“Στη Γάζα είμαστε όλοι χαμένοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί”
Κόσμος

“Στη Γάζα είμαστε όλοι χαμένοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί”

«Χαμένοι σε αυτή τη σύγκρουση είναι και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναγνωρίσουν τον πόνο και τα δικαιώματά του άλλου», γράφει ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, σε άρθρο γνώμης στον “Guardian”.

Ο διάσημος αρχιμουσικός και πιανίστας, ένας από τους πιο αυστηρούς και θαρραλέους επικριτές της πολιτικής του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη, έχει ιδρύσει μαζί με τον Έντουαρντ Σαΐντ τη West-Eastern Divan Orchestra, στην οποία συμμετέχουν νέοι Άραβες και Εβραίοι μουσικοί. Εχει δύο διαβατήρια, ισραηλινό και της Παλαιστινιακής Αρχής, και εργάζεται εδώ και χρόνια υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Τα γεγονότα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν επιβεβαιώσει τη μακροχρόνια πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Γιατί δεν είναι μια πολιτική, αλλά μια ανθρώπινη σύγκρουση, μεταξύ δύο λαών που μοιράζονται την βαθιά πεποίθηση ότι δικαιούνται το ίδιο μικρό κομμάτι γης», τονίζει ο Μπάρενμποϊμ.

«Έχω βαθιά συμπάθεια για τον φόβο με τον οποίον ζουν σήμερα οι Ισραηλινοί συμπολίτες μου: με τους συνεχείς ήχους των πυραύλων, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους μπορεί να πάθει κακό. Αλλά έχω βαθιά συμπόνια για τα δεινά των Παλαιστινίων συμπολιτών μου στη Γάζα, οι οποίοι ζουν μέσα στον τρόμο και θρηνούν τέτοιες καταστροφικές απώλειες σε καθημερινή βάση», προσθέτει.

«Ως εκ τούτου, τολμώ να προτείνω ότι αυτή μπορεί να είναι η στιγμή για να αναζητήσουμε μια πραγματική λύση στο πρόβλημα. Η κατάπαυση του πυρός είναι φυσικά απαραίτητη, αλλά δεν είναι καθόλου αρκετή. Η μόνη διέξοδος από αυτή την τραγωδία, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μεγαλύτερη τραγωδία και τρόμος, είναι να επωφεληθούμε από την απελπισία της κατάστασης και να μιλήσουμε ο ένας στον άλλον», συνεχίζει ο Μπάρενμποϊμ.

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι νιώθουμε ότι δικαιούμαστε μια δίκαιη λύση. Επιδίωξή μας είναι ουσιαστικά η δικαιοσύνη και τα δικαιώματα που δίνονται σε όλους τους ανθρώπους στη γη: αυτονομία, αυτοδιάθεση, ελευθερία. Εμείς οι Ισραηλινοί χρειαζόμαστε μια αναγνώριση του δικαιώματός μας να ζήσουμε στο ίδιο κομμάτι γης. Η διαίρεση της γης μπορεί να έρθει μόνο αφότου και οι δύο πλευρές δεν θα έχουν μόνο αποδεχθεί αλλά θα έχουν κατανοήσει ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί πλάι-πλάι.

Σε αυτή τη σύγκρουση, είμαστε όλοι χαμένοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη θλιβερή κατάσταση μόνο αν αρχίσουμε να αποδεχόμαστε τα βάσανα και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς. Μόνο μέσα από αυτή την κατανόηση θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον μαζί», καταλήγει ο Μπάρενμποϊμ.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet