Πλεονάσματα στην Αυτοδιοίκηση, ελλείμματα στην κοινωνία
Ενυπόγραφα

Πλεονάσματα στην Αυτοδιοίκηση, ελλείμματα στην κοινωνία

Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης το… πικρό ποτήρι της γενναίας αύξησης δημοτικών τελών και φόρων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις μνημονιακές απαιτήσεις για αύξηση των πλεονασμάτων των δήμων τους.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπονται πλεονάσματα ύψους 378 εκατ. ευρώ για το 2014, 843 εκατ. ευρώ για το 2015, 936 εκατ. ευρώ για το 2016, 943 εκατ. ευρώ για το 2017 και 1.047 εκατ. ευρώ για το 2018.

Η επίτευξη πλεονασμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επιτάσσουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις 
της κυβέρνησης, οδηγούν με... μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων.

Λαμβανομένων υπόψη της άθλιας οικονομικής κατάστασης που παρουσιάζουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας και της σημαντικής περικοπής κρατικών πόρων προς την Αυτοδιοίκηση η επίτευξη των προαναφερόμενων πλεονασμάτων συνεπάγεται -σχεδόν με νομοτελειακή βεβαιότητα- την καθιέρωση καθεστώτος πλήρους «ανταποδοτικότητας» στις παρεχόμενες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπηρεσίες και άρα την αύξηση των δημοτικών τελών και άλλων φόρων που βαρύνουν τους δημότες.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να επιτεγχθεί η πάση θυσία αύξηση των εσόδων, θα εντείνονται οι πιέσεις για την είσοδο περισσότερων ιδιωτών «παιχτών» στον αυτοδιοικητικό χώρο και, κατά συνέπεια, η συρρίκνωση του αυτοδιοικητικού έργου και η ταυτόχρονη αύξηση του κόστους για τον χρήστη των υπηρεσιών που θα ιδιωτικοποιηθούν.

Τελικώς, οι φόβοι πολλών αιρετών ότι σταδιακά μετατρέπονται σε απλούς διαχειριστές των ΟΤΑ, με διαρκώς συρρικνούμενες αρμοδιότητες, αποδεικνύεται ότι δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχει ακόμη χρόνος για να αναστραφεί η συγκεκριμένη πορεία. Κάτι που θα απαντηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, αφότου ξεκινήσει η νέα δημοτική περίοδος.

Το σίγουρο είναι ότι τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά και οι κοινωνικές αντοχές όσο πάει και λιγοστεύουν…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet