«Λυκόβρυση Πεύκη 2020»: ΕΘΙΑΓΕ – Μια ιστορία που καίει
Ποιότητα Ζωής

«Λυκόβρυση Πεύκη 2020»: ΕΘΙΑΓΕ – Μια ιστορία που καίει

Στο μείζον θέμα του ακινήτου του ΕΘΙΑΓΕ, στα όρια των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης, αναφέρεται, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η ομάδα προβληματισμού “Λυκόβρυση Πεύκη 2020». Στο δελτίο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε “ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής”, η οποία χαρακτηρίζεται ως “κομπάρσος στις θελήσεις της συντεταγμένης Πολιτείας και των συμφερόντων που μοιραία την ακολουθούν”, ενώ την ίδια στιγμή καλείται η διοίκηση του νέου δημάρχου Τάσου Μαυρίδη να κινηθεί δυναμικά για την αντιμετώπιση του όλο ζητήματος. Ακολουθεί το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή είναι το θέμα του ΕΘΙΑΓΕ και του χώρου που αυτό βρίσκεται στα όρια των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης.

Παλιά ιστορία στην οποία θα μπορούσε να είχε πάρει θέση η προηγούμενη δημοτική αρχή και να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι “κομπάρσος” στις θελήσεις της συντεταγμένης Πολιτείας και των συμφερόντων που μοιραία την ακολουθούν.

Όλοι γνωρίζουν πως το ΕΘΙΑΓΕ ανήκει σήμερα ιδιοκτησιακά στο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), το οποίο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να το πωλήσει, εκποιώντας μια δημόσια περιουσία ανεκτίμητης αξίας για την Πόλη μας και την ποιότητα ζωής της.

Υπάρχουν λόγοι πολύ σοβαροί που τυπικά και ουσιαστικά δεν επρέπει να επιτρέψουν αυτή την ενέργεια. Και είναι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όσο και αν η Πολιτεία υποστηρίζει τα περί του αντιθέτου.

Στο ΕΘΙΑΓΕ σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης οι οποίες προσφέρουν πολύτιμες και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον γεωργικό τομέα πρωτογενούς παραγωγής, οι οποίες για χρόνια πολλά κατευθύνουν επιστημονικά και ερευνητικά όλους όσοι ασχολούνται με την παραγωγή οίνου ή γενικότερα την τεχνολογία τροφίμων και άλλων γεωργικών προϊόντων. Το πιο σημαντικό όμως από όλα αυτά είναι ότι το κτήμα του ΕΘΙΑΓΕ φιλοξενεί, στη μεγαλύτερη έκτασή του, το Ινστιτούτο Αμπέλου Αθήνας, στο οποίο βρίσκεται πολύτιμη αμπελογραφική συλλογή με πλούσιο αμπελογραφικό γενετικό υλικό, από τα πλουσιότερα των Βαλκανίων.

Παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε και την παραχώρηση 23 στρεμμάτων από τον συνολικό χώρο του ΕΘΙΑΓΕ από το υπουργείο Γεωργίας στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης για αθλητικές δημοτικές εγκαταστάσεις.

Η θέση της Πολιτείας ότι όλα αυτά θα μεταφερθούν κάπου αλλού αφενός δεν πείθει απολύτως κανέναν, αφετέρου η εκποίηση του χώρου για καθαρά εμπορικούς σκοπούς θα αλλάξει ριζικά και καταστροφικά τον ήπιο χαρακτήρα δόμησης της περιοχής.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της Πολιτείας, πέρα από την πλήρη καταστροφή της μοναδικής αυτής εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, μεταβάλλοντας τον ήπιο οικιστικά χαρακτήρα της, με πολύ σοβαρές για τους πολίτες οικολογικές συνέπειες.

Είναι ή δεν είναι αυτό οικολογικό ανοσιούργημα; Είναι ή δεν είναι αυτό βάναυση παρέμβαση στην οικολογική ισορροπία της Πόλης; Είναι ή δεν είναι αυτό έγκλημα οικολογικό εκ προμελέτης; Ας μας απαντήσει για όλα αυτά η δημοτική αρχή η οποία τηρούσε μέχρι τώρα σιγή ιχθύος, ενώ θα έπρεπε να είχε κάνει παρεμβάσεις δυναμικές προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την αποτροπή μιας επικείμενης τέτοιας απόφασης. Γιατί αυτή η ανοχή σ΄ αυτό το οικολογικό έγκλημα;

Η νέα δημοτική αρχή, ύστερα από παρέμβαση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο πολίτη της Πόλης μας για το καυτό αυτό θέμα, υποσχέθηκε τη συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής από όλες τις παρατάξεις για να επιληφθεί του θέματος! Πληροφορούμεθα ότι σύντομα θα συνεδριάσει. Θα παρακολουθούμε με πολύ αγωνία τις εργασίες της και τις μελλοντικές της προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος, μαζί με την ανεξήγητη για μας σιωπή των ιθυνόντων. Εμείς προτείνουμε να ξεκινήσει ΤΩΡΑ, δυνατά και μαζικά, ο αγώνας με μια μεγάλη μαζική εκδήλωση στον συγκεκριμένο χώρο. Αναμένουμε τα δείγματα γραφής της δημοτικής αρχής και του νέου τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που καίνε την Πόλη μας.

Είμαστε κοντά της στις επάλξεις αποτροπής του οικολογικού αυτού εγκλήματος εφόσον μας ζητηθεί.

Οψόμεθα!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet