Κυβέρνηση προς Καταλανούς: “Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό”
Κόσμος

Κυβέρνηση προς Καταλανούς: “Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό”

«Λυπούμαστε βαθύτατα για το λάθος του Αρτούρ Μας. Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό και για αυτό δεν θα γίνει». Με αυτό το σύντομο και σαφές μήνυμα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης (ο πρωθυπουργός απουσιάζει στην Κίνα) απάντησε στην απόφαση του Καταλανού προέδρου να προκηρύξει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου.

Η Σάενθ ντε Σανταμαρία ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση κινείται ήδη προκειμένου να στείλει τον νόμο της καταλανικής Βουλής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει αν μπορεί να γίνει το δημοψήφισμα.

Εξήγησε ότι μόλις ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, «δεν θα μπορεί να προχωρήσει καμία άλλη κίνηση», στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα σε οργανώσεις κυρίως από την καταλανική αριστερά, οι οποίες ζητούν «ανυπακοή» και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, άσχετα από την απόφαση που θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση, εάν οι Καταλανοί επιμείνουν, η αντιπρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει: «Σε αυτή τη χώρα σεβόμαστε όλοι τους νόμους και σε αυτούς υπαγόμαστε».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αρτούρ Μας ότι προχώρησε στις αποφάσεις του ενώ γνωρίζει εδώ και έναν περίπου χρόνο ότι αυτό είναι παράνομο.

«Από τον Δεκέμβριο του 2013 υπενθυμίζουμε στον Αρτούρ Μας ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω από τη βούληση του ισπανικού λαού. Όλοι οι Ισπανοί έχουμε λόγο για το τι είναι η Ισπανία και πώς είναι οργανωμένη».

Υπενθύμισε ακόμα ότι από την αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη, «η κυβέρνηση ήταν εδώ κάθε φορά που οι καταλανοί είχαν ένα πρόβλημα, υγείας ή περίθαλψης».

Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ραχόι σχολίασε την απόφαση του Μας: «Μπήκε μόνος του σε μπελά, γιατί εμείς τον είχαμε προειδοποιήσει τι πρόκειται να κάνουμε. Πίστευε ότι θα υποχωρήσουμε, αλλά θα κάνουμε αυτό που είπαμε».

Το διπλό ερώτημα

Η ισπανική εφημερίδα “El Pais” παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος, στο οποίο το ερώτημα είναι διπλό.

Καταρχήν, το ερώτημα είναι διατυπωμένο στην καταλανική (πρώτα) και ισπανική γλώσσα. Στο πρώτο σκέλος η ερώτηση είναι: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;».

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, ακολουθεί το δεύτερο ερώτημα: «Επιθυμείτε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet