Κάθε θέμα και μία αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Πολιτική

Κάθε θέμα και μία αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής διεξάγονται το τελευταίο διάστημα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, όπως επιβεβαιώθηκε και την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης του δημάρχου Γιώργου Πατούλη και της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ., με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαγιάκη, δεν περιορίζεται μόνο στην ανταλλαγή ανακοινώσεων, αλλά μεταφέρεται αυτούσια στην… ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης.

Έτσι, στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο δήμαρχος «κάρφωσε» πολλές φορές τους εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ, λέγοντάς τους ότι «εναγκαλίζονται με συγκεκριμένο κόμμα» (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ), κάνουν καταγγελίες για την πόλη μέσα «από συγκεκριμένη εφημερίδα του κομματικού χώρου τους» (σ.σ. «Η Αυγή») και ότι «προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στο Μαρούσι».

Η απάντηση της μείζονος ήταν κι αυτή έντονη, με τον κ. Λ. Μαγιάκη να κάνει λόγο για «εικόνα στρατοδικείου» και να ανταποδίδει τις… χρεώσεις, προβάλλοντας την «κομματική εξάρτηση του κ. Πατούλη» από τον χώρο της Ν.Δ.

Στο συγκεκριμένο μοτίβο, σχεδόν κάθε «ευαίσθητο» ζήτημα που τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο «χρωματίζεται» αναλόγως της θέσης που εκφράζει η κάθε πλευρά.

Το διάνοιγμα της οδού Φραγκοκλησιάς και οι… μυστικές διαβουλεύσεις Μαγιάκη

Το εκτός ημερησίας θέμα για τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς, όπου στη διοικητική παραλαβή του έργου πρωτοστάτησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου, ενώ απουσίαζαν οι αντίστοιχες του Αμαρουσίου, όπως κατήγγειλε η μείζων μειοψηφία, αποτέλεσε την πρώτη αφορμή για αντιπαράθεση στη συζήτηση της Τρίτης.

Τόσο ο κ. Λ. Μαγιάκης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος Πέτρος Κούκουζας ανέφεραν ότι ενώ ήταν γνωστή εδώ και καιρό η πρόθεση του Δήμου Χαλανδρίου να διανοίξει τον δρόμο, η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν είχε φροντίσει να προχωρήσει στις κυκλοφοριακές διευθετήσεις «που είχε υποσχεθεί προεκλογικώς στους πολίτες της περιοχής του Πολυδρόσου», προκειμένου να αποφευχθεί ο επιπλέον κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή.

Ο δήμαρχος αντέδρασε έντονα στην παρατήρηση, αφενός κατηγορώντας τον κ. Λ. Μαγιάκη ότι «βρίσκεται σε… διαβουλεύσεις με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, που ανήκει στον κομματικό χώρο του» κι αφετέρου διαβεβαιώνοντας ότι καμία διάνοιξη δεν πρόκειται να γίνει «όσο κι αν βιάζεται το Χαλάνδρι», εάν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο Δήμων. Όπως είπε με ένταση «κανείς δεν πρόκειται ν΄ ανοίξει τον δρόμο με το έτσι θέλω, υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί που πρέπει να τηρηθούν».

Στο θέμα παρενέβησαν και κάτοικοι της περιοχής, διά του προέδρου του τοπικού συλλόγου Πολυδρόσου Βασίλη Καπρινιώτη, λέγοντας ότι ναι μεν είναι υπέρ της διάνοιξης, αλλά προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος δεν προχώρησε στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Κάποιοι μάλιστα από τους παρεμβαίνοντες πρόβλεψαν ότι υπάρχει κίνδυνος «να θρηνήσουμε θύματα στην περιοχή από τροχαία», ζητώντας άμεσα να προχωρήσει η κυκλοφοριακή μελέτη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών στον οποίο έχει ανατεθεί.

Από πλευράς διοίκησης, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Σμυρνής, υποστήριξαν ότι δεν έχει χαθεί χρόνος, ότι ενημερώθηκαν στο… και πέντε για τη διοικητική παραλαβή του έργου, «το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι στην ευθύνη του Δήμου Χαλανδρίου» και διαβεβαίωσαν ότι τίποτε δεν θα προχωρήσει εάν δεν διασφαλιστεί από κυκλοφοριακής πλευράς η περιοχή του Πολυδρόσου.

Αντιπαράθεση και για το κόστος συμμετοχής σε προγράμματα του Δήμου

Η ερώτηση του αιρετού κι ανακλητού εκπροσώπου της Αριστερής Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρη Πολυχρονιάδη για την αύξηση των τελών συμμετοχής δημοτών στα πολιτιστικά κι αθλητικά προγράμματα του Δήμου, σε συνδυασμό με αντίστοιχες καταγγελίες πολιτών, αλλά και συμβούλων της μείζονος, αποτέλεσαν τον δεύτερο λόγο αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και μείζονος μειοψηφίας. Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, βάζοντας στο… τραπέζι και το γεγονός της «εθελοντικής» εργασίας εργαζομένων στο Ωδείο, καθώς το κράτος δεν έχει μεριμνήσει ακόμη για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Από την πλευρά της μειοψηφίας, αφού έγινε αναφορά σε υπέρογκες αυξήσεις (αναφέρθηκε ότι σε κάποια εξ αυτών αγγίζουν το 100%) στα τέλη συμμετοχής δημοτών στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου, τονίστηκε ότι αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, που διαχειρίζεται τα εν λόγω προγράμματα, και ότι οι σχετικές υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες, ιδιαίτερα στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Από την πλευρά της διοίκησης, τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Πέππας, όσο και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης κατήγγειλαν την προσπάθεια κάποιων συμβούλων «να φανούν πιο ευαίσθητοι από τους άλλους», αρνήθηκαν ότι οι αυξήσεις ήταν υπέρμετρες, δικαιολόγησαν την αναγκαιότητά τους προκειμένου να υπάρξει ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων, ώστε να μη χαθούν τα προγράμματα αυτά και τέλος, υποστήριξαν ότι -ακόμη και μετά τις αυξήσεις- οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι ανταγωνιστικότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, «γι΄ αυτό και τις έχει αγκαλιάσει ο κόσμος».

…Και από κοντά οι «παλιοί λογαριασμοί»

Αν στο εν τω μεταξύ δεν είχε αποχωρήσει ο κ. Γ. Πατούλης, θα υπήρχε και τρίτος κύκλος έντονης αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά για το 22ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην ανάληψη από τον Δήμο Αμαρουσίου των οφειλών της ΚΕΑΔΑ προς το ΙΚΑ.

Στο θέμα παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βλάχος (ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ) το ερώτημα του οποίου, για το εάν η ΚΕΑΔΑ θα έπρεπε να απαλλαγεί από τους πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, γεγονός που μειώνει κατά πολύ το οφειλόμενο ποσό, τελικώς απαντήθηκε… εν μέρει και μετά από πολλές παρεμβάσεις εκ μέρους του γενικού γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη.

Πέραν όμως από το αμιγώς οικονομικό στοιχείο, στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης η μείζων μειοψηφία, διά του κ. Λ. Μαγιάκη, υποστήριξε ότι η διοίκηση αποκρύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει τις μεγάλες συσσωρευμένες υποχρεώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων που αγγίζουν τα 56 εκατ. ευρώ, «με αποτέλεσμα να εμφανίζει ανύπαρκτα πλεονάσματα». Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος έσπευσε να προσθέσει ότι τα εν λόγω χρέη έχουν δημιουργηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Τζανίκου, όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν δημάρχου.

Στο θέμα παρενέβη, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ο κ. Δάμων Κλαπάκης ο οποίος αναφερόμενος στη διοίκηση είπε «ότι προσλαμβάνατε αφειδώς υπαλλήλους στις δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς να πληρώνετε το ΙΚΑ τους», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη πολιτική στην «εξυπηρέτηση ρουσφετιών», που «δικαιολογούν και τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που πετυχαίνει η διοίκηση Πατούλη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet