ΕΝΟΤΗΤΑ: «Να στηρίξουμε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα»
Κοινωνία

ΕΝΟΤΗΤΑ: «Να στηρίξουμε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα»

Το θέμα στήριξης του Σικιαριδείου Ιδρύματος, το οποίο απειλείται με παύση λειτουργίας, θέτει στη δημοτική αρχή Αμαρουσίου, η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι.

Το ζήτημα έθιξαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης 14 Οκτωβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου, με ερώτηση που υπέβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Λευτέρης Μαγιάκης, Πέτρος Κούκουζας και Μαίρη Διακολιού και έλαβαν σχετικές απαντήσεις από τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη, όπως μας ενημερώνει η ακόλουθη ανακοίνωση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14-10-2014, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ» Λευτέρης Μαγιάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Διακολιού και Πέτρος Κούκουζας υπέβαλαν ερώτηση αναφορικά α) με την ανάγκη καθολικής στήριξης του Σικιαριδείου Ιδρύματος ενάντια στις μεθοδεύσεις αναστολής λειτουργίας του (από την πλευρά Σικιαρίδη), β) με το αίτημα απαλλαγής του Ιδρύματος από τα δημοτικά τέλη και γ) με το αίτημα επιβάρυνσης της Α΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής για τη δαπάνη φυσικού αερίου του 1ου Ειδικού Σχολείου που στεγάζεται σε παρακείμενο χώρο, η οποία είναι και η νόμιμη υπόχρεος.

Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε επί της ερωτήσεως. Συντάχτηκε πλήρως με το περιεχόμενό της, όπως είχε κατατεθεί από τους εκπροσώπους της παράταξής μας.

Με την ευκαιρία της ανάδειξης του θέματος από μέρους μας, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η δαπάνη του φυσικού αερίου θα βαρύνει την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, ως ο νόμος ορίζει, ενώ για το ζήτημα της απαλλαγής του Σικιαριδείου Ιδρύματος από τα δημοτικά τέλη, επιφυλάχθηκε έως την εξέτασή του από νομικής πλευράς.

Η ερώτηση της παράταξής μας έχει ως εξής:

«ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα λειτουργεί στον χώρο της Ειδικής Αγωγής πάνω από 70 χρόνια εκπαιδεύοντας και καταρτίζοντας άτομα με αναπηρίες. Αποτελεί δεκαετίες τώρα πρότυπο κέντρο στήριξης παιδιών με αναπηρία και στεγάζεται σε χώρους που ανακαινίσθηκαν με δημόσια κρατική χρηματοδότηση.

Είναι γνωστές σε όλους οι συνεχείς διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των γονέων και των εργαζομένων για τις μεθοδεύσεις της πλευράς Σικιαρίδη μέσα από τις οποίες κατάφερε τον Απρίλιο του 2012 να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος για τρεις μήνες και να απολυθούν 22 άτομα, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε ό, τι αφορά το προσωπικό, τη φοίτηση των καταρτιζομένων και τον κοινωνικό αποκλεισμό των οικογενειών τους. Υπενθυμίζουμε ότι τότε, υπήρχε ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου και συμμετοχή όλων των παρατάξεων στον αγώνα αυτό.

Τις ίδιες μεθοδεύσεις προσπάθησε και προεκλογικά (Μάιο 2014) να επαναλάβει, πράγμα που όμως απέτρεψαν οι συντονισμένες ενέργειες εργαζομένων, γονέων και κηδεμόνων και φορέων του αναπηρικού κινήματος (ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΕΣΑμεΑ). Πλην όμως, τα τρία μέλη του Δ.Σ. του Σικιαριδείου που πρόσκεινται στην πλευρά Σικιαρίδη, όπως και οι αναπληρωματικοί τους, αποφάσισαν να παραιτηθούν με σκοπό την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Σικιαριδείου.

Σήμερα, η πλευρά Σικιαρίδη επανέρχεται ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την παύση του νυν προέδρου του Δ.Σ. του Σικιαριδείου Ιδρύματος κ. Αργυρόπουλου, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιούνιο του 2015. Συν τοις άλλοις, προτείνει προς αναπλήρωση των μελών που παραιτήθηκαν, τα ίδια μέλη του Δ.Σ. που είχαν παραιτηθεί ως άνω περιγράφεται, επιβεβαιώνοντας ότι η παραίτησή τους αυτή ήταν προσχηματική και με μόνο στόχο τη δυσλειτουργία του Ιδρύματος.

Ενημερώνουμε δε, ότι το Σικιαρίδειο είναι υγιές οικονομικά Ίδρυμα και δεν χρωστάει χρήματα σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ως, εκ τούτου θεωρούμε ότι το κλείσιμο του θα εξυπηρετεί μόνο ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα εις βάρος καταρτιζόμενων ατόμων και εργαζομένων.

Αναδεικνύουμε το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητούμε να γίνει κάθε απαραίτητη ενέργεια από τους αρμοδίους ώστε να διοριστεί Δ.Σ. στο Σικιαρίδειο που να εργάζεται για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της δομής αυτής και όχι για τη διάλυσή της.

Επ΄ ευκαιρία της ενημέρωσης αυτής, ζητούμε από τον Δήμο:

1) Στη συζήτηση που θα γίνει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό 2015 να απαλλαγεί το Σικιαρίδειο από τα δημοτικά τέλη σύμφωνα και με την από 17/9/2014 (Α.Π 56551) επιστολή του Ιδρύματος προς τη δημοτική αρχή. Το αίτημα είναι δίκαιο αφού στον χώρο του Ιδρύματος στεγάζεται το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο το οποίο ηλεκτροδοτείται δαπάναις του Σικιαριδείου και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιβαρύνει τη Σχολική Επιτροπή.

2) Η κατανάλωση φυσικού αερίου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου μετράται από ξεχωριστό μετρητή (24399217) και επιβαρύνει ΑΦΜ (099916770) που είναι διαφορετικό από αυτό του Σικιαριδείου Ιδρύματος. Δεδομένου ότι για όλα τα σχολεία του Δήμου μας η δαπάνη του φυσικού αερίου επιβαρύνει τη Σχολική Επιτροπή είναι δίκαιο να μην επιβαρύνεται το Ίδρυμα για τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Ερωτήματα:

1) Σκοπεύει η διοίκηση, όπως έπραξε και το 2012, να προβεί σε ενέργειες για τη διευθέτηση του θέματος της διοίκησης του Ιδρύματος υπέρ των ατόμων με αναπηρία που εκπαιδεύονται και των εργαζομένων που εργάζονται εκεί και αν ναι, σε ποιες;

2) Προτίθεται η διοίκηση να ικανοποιήσει τα δύο ανωτέρω αιτήματα της σημερινής διοίκησης του Ιδρύματος (σχετικά με τα δημοτικά τέλη και τη δαπάνη φυσικού αερίου) επιβαρύνοντας ως οφείλει τον προϋπολογισμό της Α΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου;

Μαίρη Διακολιού
Πέτρος Κούκουζας
Λευτέρης Μαγιάκης»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet