Κυπριακό: Δεν επιστρέφει σε «διάλογο κωφών» ο Ν. Αναστασιάδης
Κόσμος

Κυπριακό: Δεν επιστρέφει σε «διάλογο κωφών» ο Ν. Αναστασιάδης

Δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενε στις συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ΄΄ιδίαν και δημόσια εκδηλωθείσες διαβεβαιώσεις της ‘Αγκυρας, για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Σημείωσε επίσης ότι οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο».

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο επεσήμανε πως κάποιοι τρίτοι, από ξένες χώρες, συμβουλεύουν ότι είναι δυνατόν, μέσα από διάφορες ενέργειες, ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. «Θέλω να τους υποδείξω», υπογράμμισε, «πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό.

»Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και εφόσον εξευρεθεί λύση, μέσα από τη λύση αυτή βεβαίως θα καρπωθούν από τα οφέλη και οι Τουρκοκύπριοι», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet