Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων από τον ΕΔΔΥΠΠΥ (22-25/10)
Αυτοδιοίκηση

Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων από τον ΕΔΔΥΠΠΥ (22-25/10)

Παγκόσμιο Συνέδριο «Υγεία και Πόλη: Αστικό Περιβάλλον στον 21ο αιώνα» πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (η ευρωπαϊκή περιφέρεια του Οργανισμού) σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τον Δήμο Αμαρουσίου από Τετάρτη 22 έως Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Τις εργασίες του φετινού συνεδρίου θα ανοίξει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 9:30 π.μ.

Τα επίσημα εγκαίνια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 7:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης».

Η τελετή λήξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 4:00 μ.μ. στο Divani Caravel.

Το φετινό επετειακό συνέδριο γιορτάζει τα 25 χρόνια του Κινήματος των Υγιών Πόλεων στην Ευρώπη και παράλληλα, σηματοδοτεί την εφαρμογή της νέας ατζέντας του ΠΟΥ «Υγεία 2020» (Health 2020) και των στρατηγικών της στόχων: α) τη βελτίωση της Υγείας για όλους και τον περιορισμό των ανισοτήτων στην Υγεία και β) τη βελτίωση της διακυβέρνησης σε ζητήματα Υγείας.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Υγιών Πόλεων έχει ως στόχο:

  • να καταδείξει τη σημασία των δράσεων για τη βελτίωση της Υγείας και της ευημερίας σε τοπικό και σε αστικό επίπεδο.
  • να διερευνήσει τον βασικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τη συμμετοχή της τοπικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε θέματα υγείας.
  • να αποκομίσει γνώση από τις καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές όλων των πρωτοβουλιών των Υγιών Πόλεων και των Υγιών Κοινοτήτων από όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ.
  • να μοιραστεί οράματα και να ενισχύσει τη δέσμευση για την υγεία και την υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Το Συνέδριο προσφέρει στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές πόλεων από όλο τον κόσμο, και να γνωρίσουν νέες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στις δικές τους πόλεις. Επίσης, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για πολιτικούς ηγέτες, επαγγελματίες Υγείας και ακτιβιστές προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια δράσης για το μέλλον, να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στην Υγεία, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο κίνημα των υγιών πόλεων».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, ομιλίες, παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών αλλά και «MasterClasses» όπου θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν θέματα όπως: πόλεις χωρίς κάπνισμα, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής, δράσεις για την αγωγή υγείας στα παιδιά, χωροταξικός σχεδιασμός, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και αξιολόγηση της υγείας και ευεξίας του πληθυσμού. Επίσης, περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες για τον τουρισμό των πόλεων και τον ιατρικό τουρισμό, για τις καινοτόμες πόλεις αλλά και για τη δημιουργία «χαρούμενων πόλεων».

Ειδικότερα, στρογγυλές τράπεζες επικεντρωμένες σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη χώρα μας θα αναφερθούν στην αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο πρόβλημα των ναρκωτικών στις πόλεις (με παρουσίαση των παρεμβάσεων και των προγραμμάτων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ). Άλλα θέματα περιλαμβάνουν τον ρόλο της ηλεκτρονικής Υγείας, δράσεις πρόνοιας καθώς και ένα workshop που απευθύνεται σε δημάρχους και στελέχη δήμων για τη χρηματοδότηση δράσεών τους για την Υγεία με ευρωπαϊκούς πόρους της νέας περιόδου 2014-2020.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν σύνεδροι από 52 διαφορετικές χώρες από όλον τον κόσμο και ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες στους τομείς της δημόσιας Υγείας, της χωροταξίας, της κοινωνιολογίας αλλά και ανώτατα στελέχη του ΠΟΥ, δήμαρχοι των πόλεων μελών των δικτύων υγιών πόλεων. Έως σήμερα στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων της χώρας μας συμμετέχουν 150 πόλεις, ενώ στην Ευρώπη περίπου 1.300 πόλεις συμμετέχουν σε αντίστοιχα δίκτυα. Περισσότερες από 5.000 πόλεις αποτελούν το Δίκτυο των Υγιών Πόλεων σε όλον τον κόσμο.

Με την ευκαιρία της φιλοξενίας του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Υγεία και Πόλη: Αστικό Περιβάλλον στον 21ο αιώνα» ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για το Μαρούσι και το ελληνικό δίκτυο υγιών πόλεων να φιλοξενήσει μία διοργάνωση διεθνούς κύρους όπως είναι το Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Υγιείς Πόλεις. Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναλάβουμε τη διοργάνωσή του στη χώρα μας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ευαίσθητα θέματα της Υγείας στην Ευρώπη, είναι ενδεικτική της αναγνώρισης της προσπάθειάς μας. Ως Δήμος έχουμε πρωτοστατήσει σε πανελλήνιο επίπεδο στην υιοθέτηση διεθνών πρακτικών και μοντέλων που μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για την προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Και μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ αναλαμβάνουμε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες και δράσεις για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών στους δήμους μέλη που το απαρτίζουν. Είμαι βέβαιος ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων 2014 που συμπίπτει με την έναρξη της 6ης φάσης του προγράμματος, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη της στρατηγικής στην Ευρώπη κατά τα επόμενα χρόνια».

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet