Ένωση Συλλόγων Γονέων: «Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη»
Κοινωνία

Ένωση Συλλόγων Γονέων: «Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη»

Την υπεράσπιση της δράσης της σε ό,τι αφορά το  πρόγραμμα των Δωρεάν Αθλητικών Δραστηριοτήτων υπερασπίζεται η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής, απαντώντας σε σχετικό άρθρο του τέως δημοτικού συμβούλου Σπ. Παπασπύρου και και στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για το “Δημόσιο Σχολείο και τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση”. Ακολουθεί η ανακοίνωση.

Ο κ. Σπ. Παπασπύρος, τέως δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» του κ. Β. Ζορμπά, σε άρθρο του που δημοσίευσε σε τοπική ιστοσελίδα, αφιερώνει την τελευταία του παράγραφο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων. Μας απευθύνει, δε, ευθέως ερωτήματα, αμφισβητώντας και ειρωνευόμενος τις διεκδικήσεις, τη μαχητικότητα και τη δράση της Ένωσης. Μας εγκαλεί, επιπλέον, για το κατά πόσο μεριμνούμε για τη νομιμότητα!!!

Επειδή ο χρόνος μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμος, πολύ συνοπτικά, ενημερώνουμε όσους ενδιαφέρονται για τα παρακάτω:

Με σταθερότητα η Ένωση Γονέων διεκδικούσε από το 2005 το πρόγραμμα των Δωρεάν Αθλητικών Δραστηριοτήτων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια επιτακτική ανάγκη για τα παιδιά-μαθητές των Δημοσίων Σχολείων.

Επί δημαρχίας κ. Γιαννακόπουλου το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται μετά από συμφωνία της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων και του Οργανισμού Άθλησης Δήμου Αγίας Παρασκευής, επί προεδρίας του κ. Γιάννη Μυλωνάκη. Ο τότε λεγόμενος ΟΑΔΑΠ εξασφάλισε τους γυμναστές μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να αθλούνται δωρεάν στις αυλές των σχολείων (Δημοτικών και Γυμνασίων) περίπου 600 παιδιά ετησίως για τις χρονιές 2008-2009 ,2009-2010 και 2010-2011.

Την πρώτη χρονιά της θητείας του κ. Ζορμπά (2011-2012) το πρόγραμμα δεν λειτούργησε λόγω της αδυναμίας του ΠΑΟΔΑΠ να το πραγματοποιήσει. Εκτός αυτού δεν είχε καλυφθεί η πληρωμή των γυμναστών για την προηγούμενη σχολική χρονιά και η Ένωση Γονέων πίεσε και διεκδίκησε την αποπληρωμή των γυμναστών.

Από τον Νοέμβριο του 2011 επαναφέραμε το αίτημά προς το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού 2012. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2012-2013, εντείναμε τις πιέσεις μας, πολύ περισσότερο που ο ΠΑΟΔΑΠ το συμπεριελάμβανε στο ετήσιο έντυπό του χωρίς να έχει προνοήσει για την κάλυψη του προγράμματος. Στις 15/10/2012 ο κ. Σάρκουλας, τέως πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, μας ενημέρωσε για τη δυνατότητα έναρξης του προγράμματος «διαθέτοντας δύο γυμναστές που θα μισθοδοτούνται αποκλειστικά από τον ΠΑΟΔΑΠ». Έτσι, το πρόγραμμα λειτούργησε για το σχολικό έτος 2012-2013 καλύπτοντας μέρος των αναγκών.

Για τη σχολική χρονιά 2013-2014 ο ΠΑΟΔΑΠ δεν προνόησε ούτε να ζητήσει γυμναστές από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά ούτε και να «διαθέσει δύο γυμναστές που θα μισθοδοτούνται αποκλειστικά από τον ΠΑΟΔΑΠ». Έτσι, το αίτημά μας, ως Ένωση, το διεκδικήσαμε εκ νέου και μάλιστα ήταν ένα από τα αιτήματά μας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/10/2013. Εν τέλει, και μετά από τις επίμονες πιέσεις μας, το πρόγραμμα ξεκίνησε να πραγματοποιείται με γυμναστές που διατέθηκαν από τον ΠΑΟΔΑΠ από τις 08/01/2014, καλύπτοντας πάλι μέρος των αναγκών.

Στις 16/06/2014, μετά τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου, προνοώντας για τη σχολική χρονιά 2014-2015 και ανησυχώντας για μια νέα περιπέτεια στην υλοποίηση του προγράμματος, αποστείλαμε έγγραφο στον ΠΑΟΔΑΠ και επισημάναμε το τι ακριβώς διεκδικούμε (για την ιστορία επισυνάπτουμε το εν λόγω έγγραφο).

Ουδείς από το τότε Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, του και τότε μέλους του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρου συμπεριλαμβανομένου, σκέφτηκε να απαντήσει στο έγγραφό μας.

Με τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ, από το Δημοτικό Συμβούλιο (15/9/2014), ο νέος πρόεδρος κ. Σ. Παπαμιχαήλ μας ενημέρωσε εγγράφως, στις 29/09/2014, για τη διάθεση των 2 γυμναστών.

Ο κ. Παπασπύρου, ομιλώντας σε δεύτερο πληθυντικό προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, γράφει: «απαιτούσατε (δίκην εισαγγελέων) να δείτε τις συμβάσεις των γυμναστών ακόμη και τα πτυχία τους. Φέτος κάνατε το ίδιο;».

Θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζει, ως υπέρμαχος της νομιμότητας, ότι κάθε χρόνο η Ένωση Γονέων ζητούσε αντίγραφα των πτυχίων των γυμναστών που θα συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί έτσι επιβάλλει ο νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα από τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πέρυσι ζητήσαμε τα πτυχία, όμως ο ΠΑΟΔΑΠ δεν μας τα έδωσε. Αποτέλεσμα να μην προσκομιστούν στον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο. Έτσι, το πρόγραμμα δεν πραγματοποιήθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, του οποίου η διευθύντρια τα απαιτούσε και δικαίως.

Φέτος, εκ νέου ως οφείλαμε, ζητήσαμε τα πτυχία των γυμναστών, τα οποία ο ΠΑΟΔΑΠ μάς έδωσε και με βάση αυτά πήραμε τις σχετικές εγκρίσεις του Προγράμματος από τους Σχολικούς Συμβούλους.

Χρειάζεται σχόλιο επ΄ αυτού;

Ουδέποτε το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων ζήτησε τις συμβάσεις των γυμναστών. Ουδέποτε παρενέβη στις διαδικασίες του ΠΑΟΔΑΠ, θεωρώντας ότι το διορισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ είναι σε θέση να κρίνει, να αποφασίζει, αλλά και να ελέγχει. Δεν είμαστε εμείς οι κήνσορες της νομιμότητας.

Θα είχε όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον, όσοι θέλουν να αναγορεύονται σε τιμητές της νομιμότητας, να είχαν τοποθετηθεί στα κατά καιρούς ερωτήματα που η Ένωση είχε καταθέσει περί νομιμότητας κάποιων ενεργειών της απελθούσας δημοτικής αρχής του Β. Ζορμπά (π.χ. για κάποιες περιπτώσεις παραχωρήσεων χώρων σχολείων ή για τους οικονομικούς απολογισμούς των σχολικών επιτροπών). Ερωτήματα που είχαν κατατεθεί επισήμως και ουδέποτε απαντήθηκαν από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων, γνωρίζοντας πολύ καλά τα θέματα που αφορούν στη Δημόσια Εκπαίδευση και στα Δημόσια Σχολεία, έχει ήδη διαμορφώσει τα αιτήματά της προς τη δημοτική αρχή. Είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων-μέλη της για τις επιμέρους διεκδικήσεις τους. Έχει ήδη ζητήσει από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να οριστεί ημερομηνία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισηγητή την Ένωση Γονέων, και θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των αιτημάτων της Ένωσης Γονέων αναφορικά με τη δημόσια παιδεία στην Αγία Παρασκευή». Εκεί, θα ακούσουμε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και θα κρίνουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν αλλά και την πορεία υλοποίησής τους στο μέλλον.

Καλούμε λοιπόν, όλους όσοι νοιάζονται και στηρίζουν το Δημόσιο Σχολείο, τη Δημόσια, Δωρεάν και Ενιαία Εκπαίδευση, να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να στηρίξουν τις διεκδικήσεις μας.

Στους υπολοίπους ευχόμαστε καλή επιτυχία στον ρόλο που καθείς έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει.

Αγία Παρασκευή 03/11/2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet