“Φράουλες και Αίμα”, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου
Κοινωνία

“Φράουλες και Αίμα”, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου

Την Κυριακή 16 Νοέμβρη 2014, στις 19:00, στον Πολυχώρο Δαγκλή 12 προβάλλεται η ταινία “ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ”, του Stuart Hagmann, όπως μας ενημερώνει η δημοτική κίνηση Λυκόβρυσης-Πεύκης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, συνοδεύοντας την ενημέρωση με το πολιτικό σχόλιο ότι η ταινία “αφιερώνεται στη μνήμη του δικού μας Πολυτεχνείου του 1973”.

Η ταινία αποτελεί μια ιστορική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, την περίοδο 1966-68. Έμφαση δίνεται στα γεγονότα του Απριλίου 1968, όταν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές κατέλαβαν το γραφείο του πρύτανη του πανεπιστημίου εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του ιμπεριαλισμού των HΠA, μαζί με την εναντίωσή τους για όλα τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα που καθόρισαν τη δεκαετία του ΄60.

Η ταινία ακολουθεί την εξιστόρηση της εξέγερσης των φοιτητών, οι οποίοι παλεύουν μεταξύ άλλων ενάντια στα κέντρα κατάταξης για τον στρατό που λειτουργούν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ κεντρικό σημείο της δράσης τους γίνεται ο αγώνας ενάντια στο σύστημα και η αμφισβήτηση του ρόλου της εκπαίδευσης, όπως αυτή εφαρμόζεται. H αναταραχή θα διαρκέσει δύο μήνες πριν διαλυθεί βίαια από την αστυνομία και την εθνοφυλακή.

Ο τίτλος της ταινίας και του βιβλίου προέρχεται από την απαξιωτική δήλωση ενός εκ των ακαδημαϊκών του Columbia, του καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας Χέρμπερτ Ντιν (Herbert L. Deane), σχετικά με τις απόψεις των φοιτητών για τη γενικότερη πολιτική του πανεπιστημίου: «Δεν με ενδιαφέρουν περισσότερο από το αν τους αρέσουν ή όχι οι φράουλες!», ανακοίνωσε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ της Βενετίας του 1970.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet