«Στον ίδιο… Προϋπολογισμό θεατές» στο Μαρούσι
Πολιτική

«Στον ίδιο… Προϋπολογισμό θεατές» στο Μαρούσι

Χωρίς εκπλήξεις, αλλά κυρίως χωρίς κάποια διαφοροποιημένη προσέγγιση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κύλησε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2015. Έτσι, το μόνο θετικό στοιχείο που μπορεί να αποκομίσει κάποιος είναι η, για πολλοστή φορά, αναγνωρισμένα καλή δουλειά που κάνει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου, με επικεφαλής της τον κ. Σωτήρη Φιλιππόπουλο.

Από εκεί και πέρα, η διοίκηση προσπάθησε να εξηγήσει ότι η έλλειψη ενός μεγάλου οράματος και στον φετινό Προϋπολογισμό οφείλεται στον «στραγγαλισμό» της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, ενώ η μειοψηφία επέμεινε στην άποψη ότι η διοίκηση εφαρμόζει κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές και τις επιταγές του «Καλλικράτη», καταρτίζοντας τον έναν «αντιλαϊκό» Προϋπολογισμό πάνω στον άλλον… Στο πλαίσιο αυτό, επόμενο ήταν ο Προϋπολογισμός του 2015 να ψηφιστεί μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Γιώργος Πατούλης: «Μαζέψαμε τις δαπάνες, χωρίς να μειώσουμε υπηρεσίες»

Γιώργος ΠατούληςΟ δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην οικονομική ασφυξία που έχει επιφέρει στην Αυτοδιοίκηση η πολιτική της κυβέρνησης να «φορτώνει» στην Αυτοδιοίκηση το μεγαλύτερο μέρος της επίτευξης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει πληγεί περισσότερο από άλλους εξαιτίας της κρίσης, καθώς «το 75% των ανταποδοτικών εσόδων του προέρχονται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν η μία μετά την άλλη».

Παρά τα δεδομένα αυτά, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η διοίκησή του κατόρθωσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες του, χωρίς -όπως τόνισε- να κλείσει ούτε μία υπηρεσία και χωρίς να περιορίσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές παροχές προς τους δημότες. Εν συνεχεία ανέφερε σειρά στοιχείων και δεικτών που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι ο Δήμος βρίσκεται πλέον σε μία «νοικοκυρεμένη» σε επίπεδο οικονομικών κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά το 2015, ο κ. Γ. Πατούλης διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα εξακολουθεί να στηρίζει όποιον πολίτη βρίσκεται σε ανάγκη, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το κοινωνικό δίχτυ που έχει δημιουργήσει και παράλληλα, εκμεταλλευόμενος κάθε πηγή κοινοτικής ή άλλης χρηματοδότησης, θα προχωρήσει σε σημαντικά έργα υποδομής σε γειτονιές της πόλης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι -παρά τις κριτικές που δέχεται- θα συνεχίσει να απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλύψει ανάγκες του Δήμου (π.χ. μελέτες για προγράμματα, καθαρισμός και φύλαξη δημοτικών κτηρίων κ.λπ.), όχι από δική του επιλογή, όπως τόνισε, αλλά επειδή η απαγόρευση προσλήψεων από την κεντρική εξουσία δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο.

Στη δευτερολογία του κι αφού είχε δεχθεί «πυκνά βέλη» από τα έδρανα της μειοψηφίας, ο δήμαρχος επεσήμανε πως ό,τι ακούστηκε από τη μειοψηφία κινήθηκε σε επίπεδο «ρητορίας» και όχι «ουσίας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απόψε για εμένα έγινε μηδέν ουσιαστική συζήτηση».

Ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι «το Μαρούσι δίδαξε κοινωνική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση», παραδέχθηκε ότι «δεν φέραμε τον παράδεισο στην πόλη», αλλά -όπως πρόσθεσε- «καταφέραμε να συμμαζέψουμε έναν οικονομικά εξαθλιωμένο Δήμο, για να μπορούμε σήμερα να λειτουργούμε τις υπηρεσίες μας, να ασκούμε κοινωνική πολιτική και να υλοποιούμε έργα».

Τέλος, ζήτησε από τη μειοψηφία να ξεφύγει από τη «μικροψυχία» της, να αφήσει τα «ψεύδη» και να ενωθεί με τη διοίκηση, προκειμένου «όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα για την πόλη, την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση».

Λευτέρης Μαγιάκης: «Το δικό μας όραμα δεν χωρά σε μνημονιακά πλαίσια»

Λευτέρης ΜαγιάκηςΟ επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα του δημάρχου τόσο αναφορικά με την υστέρηση εσόδων από την κεντρική εξουσία, όσο και για την αναφερόμενη ύπαρξη ικανού ποσού στο ταμείο για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του Δήμου.

Εν συνεχεία ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι μένει «θεατής», χωρίς να προβάλλει καμία αντίδραση στα όσα επιβάλλουν στην οικονομική πολιτική του Δήμου τα μνημόνια, η Ε.Ε. και ο «Καλλικράτης», γεγονός που καθιστά τον συζητούμενο Προϋπολογισμό κάθε άλλο παρά «ουδέτερο» από πολιτικής πλευράς.

Ο κ. Λ. Μαγιάκης προέβλεψε ότι το Μαρούσι θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλα προβλήματα την επόμενη χρονιά, τα οποία η δημοτική αρχή δείχνει αποφασισμένη -όπως είπε- να αντιμετωπίσει μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχοντας ήδη δώσει μία πρώτη «γεύση των προθέσεών της» από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης με τον χώρο στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης. Την ίδια στιγμή, πάντως, διευκρίνισε ότι η παράταξή του δεν καταφέρεται γενικά κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά «κατά της σιγουράτζας της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της διαπλοκής».

Επίσης, χρέωσε, για πολλοστή φορά, στη διοίκηση ότι δεν αξιοποιεί κατάλληλα το «εργαλείο» των ανταποδοτικών τελών, μέσω του οποίου -κατά εκείνον- θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από πλευράς της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ προτάθηκε η ελάφρυνση των βαρών για τους δημότες (μέσω της μείωσης τροφείων κ.λπ.), με κάλυψη του σχετικού κόστους από τη μείωση άλλων, «αχρείαστων» δαπανών του Δήμου.

Ο κ. Λ. Μαγιάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «το δικό μας όραμα δεν χωρά στις μνημονιακές επιλογές, γιατί για εμάς η Αυτοδιοίκηση είναι δημοκρατικός θεσμός και δεν μπορεί να εκλιπαρεί κυβέρνηση και χορηγούς για να πάρει τα χρήματα που της χρωστούν».

Κώστας Βλάχος: «Άνευ ουσίας η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό»

Κώστας ΒλάχοςΓια «απαράδεκτα στενό χρονικό πλαίσιο» μέσα στο οποίο διεξάγεται η συζήτηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, μεμφόμενος τον πρόεδρο του Σώματος και για το γεγονός ότι είχε ζητήσει να σταλούν εκ των προτέρων ηλεκτρονικά τα ερωτήματα των συμβούλων πάνω στον συζητούμενο Προϋπολογισμό. Μάλιστα, η φράση του «δεν είναι ξεπέτα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό» προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου, αλλά και του προέδρου του Σώματος, Νώντα Γαρδέλη, οι οποίοι σημείωσαν ότι κάθε χρόνο ακολουθείται η ίδια διαδικασία για τη συγκεκριμένη συζήτηση και ότι το αίτημα για εκ των προτέρων υποβολή ερωτημάτων ήταν προς διευκόλυνση των ίδιων των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των υπηρεσιών.

Εν συνεχεία, ο κ. Κώστας Βλάχος σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, αφού η «πραγματική» οικονομική κατάσταση του Δήμου αποτυπώνεται στον ισολογισμό, για τον οποίο ωστόσο «διαθέτουμε στοιχεία μέχρι και το 2012, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι». Την ίδια στιγμή αντιτάχθηκε στις επισημάνσεις του δημάρχου για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ακόμη και στη «δήθεν μείωση των δημοτικών τελών», ο δήμαρχος «ξεχνά να αναφέρει ότι πριμοδοτήθηκε λίγο πριν λάβει τη διοίκηση του Δήμου από τη γενναία αύξηση τελών που έκανε, λίγο πριν παραδώσει, ο τέως δήμαρχος Παναγιώτης Τζανίκος».

Ο κ. Κ. Βλαχος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μειώσει τον ΤΑΠ από 0,85 ευρώ ανά τ.μ. σε 0,25 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες, ενώ άφησε αιχμές για «προχειρότητα» στο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, προβλέποντας ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα έγερσης αξιώσεων από την εμπλεκόμενη εταιρεία.

Τέλος, αφού χαρακτήρισε ειρωνικά τον δήμαρχο ως «σύγχρονο Γκάλμπρεϊθ» (σ.σ. Αμερικανός οικονομολόγος), σημείωσε ότι δεν έχει σημασία τι λέει για την εξυγίανση του Δήμου ο ίδιος, αλλά τι λένε οι τράπεζες και η αγορά…

Μαρία Καρλατήρα: «Περάσατε με άριστα τις μνημονιακές εξετάσεις»

Μαρία ΚαρλατήραΑπό μέρους της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η κ. Μαρία Καρλατήρα έκανε λόγο για τον 5ο «Καλλικρατικό και μνημονιακό» Προϋπολογισμό, που ενσωματώνει όλες «τις αντιδραστικές πολιτικές στο Δημόσιο, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Όπως τόνισε, όπως και οι προηγούμενοι έτσι και ο νέος Προϋπολογισμός είναι «πλασματικός», με το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων να βαραίνουν τους δημότες, αφού οι κρατικοί πόροι «μας αποχαιρέτισαν, με την ανοχή της ΚΕΔΕ». Παράλληλα, είπε ότι δεν πρέπει να ξανακουστεί το επιχείρημα ότι το κράτος δεν έχει χρήματα, γιατί αποδεικνύεται ότι εξακολουθούν «να χοντραίνουν οι τσέπες κάποιων», ενώ κρίνοντας την ακολουθούμενη πολιτική της διοίκησης τη χαρακτήρισε ως «χαρά των ΜΚΟ, μέσω της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων», προσθέτοντας ότι οι δήμοι έρχονται πλέον να υποκαταστήσουν το κράτος και σε ό,τι αφορά το «εξαθλιωμένο υγειονομικό σύστημα».

Όπως είπε η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, «ο Δήμος μετατρέπεται σε κρατικό αντιλαϊκό μηχανισμό», χαρακτηρίζοντας τη διοίκηση ως «πρόθυμο υπηρέτη του ‘Καλλικράτη’ και των μνημονίων». «Περάσατε τις εξετάσεις με άριστα», πρόσθεσε η κ. Μ. Καρλατήρα ειρωνικά, λέγοντας προς τη διοίκηση ότι, εάν ήθελε, «θα είχε ρισκάρει την όποια ποινή» για να διεκδικήσει περισσότερα για το συμφέρον του Αμαρουσίου.

Δάμων Κλαπάκης: «Ο Δήμος έχει χρεοκοπήσει»

Δάμων ΚλαπάκηςΓια Προϋπολογισμό «ίδιου ύφους με τον περσινό» έκανε λόγο, εκ μέρους της παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ο κ. Δάμων Κλαπάκης. Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος «στο… λεπτό», αλλά «μη ρεαλιστικός», θυμίζοντας τη φράση «η εγχείριση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε».

Ο κ. Δ. Κλαπάκης τόνισε ότι «ο Δήμος έχει προφανώς χρεοκοπήσει, ενώ δεν έχουν έρθει ακόμη τα χρέη από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις», εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή δεν θα καταφέρει να μαζέψει ούτε το 50% των εσόδων που προϋπολογίζει, ενώ προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν «δεκάδες αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού».

Τάσος Σπυρόπουλος: «Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να σηκώσετε κεφάλι»

Τάσος ΣπυρόπουλοςΤον κύκλο των τοποθετήσεων της μειοψηφίας έκλεισε ο εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος ξεκίνησε με το ερώτημα «τι από τα δύο ισχύει, ο Προϋπολογισμός προωθεί τα μεγάλα οράματα της διοίκησης για το Μαρούσι και την κοινωνία του ή βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού των δήμων;». Όπως είπε, ο δήμαρχος υποστήριξε και τα δύο, γεγονός που αναδεικνύει τη «μεγάλη αντίφαση» των επιχειρημάτων του.

Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί «τα ψίχουλα που δίνει η κρατική εξουσία, μειώνοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της», γι΄ αυτό και φέρνει προς συζήτηση έναν Προϋποογισμό «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μνημονίων, του ‘Καλλικράτη’ και του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο κ. Τ. Σπυρόπουλος είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για διαχείριση των σύγχρονων αναγκών των πολιτών, όταν οι δήμοι παραμένουν πλήρως υποταγμένοι στην άμεση κηδεμονία του κράτους και όσο μετατρέπονται σε τοπικό κράτος που εφαρμόζει την ίδια σκληρή λιτότητα με την κεντρική εξουσία. Τέλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «δεν μπορεί και δεν θέλει να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο για την πόλη και τους δημότες της».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet