Παράταση στη διαβούλευση για την ανακύκλωση & διαχείριση αποβλήτων
Αυτοδιοίκηση

Παράταση στη διαβούλευση για την ανακύκλωση & διαχείριση αποβλήτων

Μετά από επείγον αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προς την ηγεσία του υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)  για παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της Διαχείρισης των Αποβλήτων», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Νίκου Χιωτάκη και  Νίκου Μελετίου καθώς και του ειδικού συνεργάτη της ΚΕΔΕ Ευ. Πάνου.

Κατά τη διάρκεια  της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε παράταση του χρόνου διαβούλευσης του νομοσχεδίου και  έθεσε υπόψη της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ τις καταρχήν  απόψεις της Αυτοδιοίκησης για το θέμα, τις προϋποθέσεις λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης και τους όρους συμμετοχής των δήμων στη στήριξη και ενίσχυσή τους.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αποδέχτηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, το αίτημα της ΚΕΔΕ για παράταση και ως εκ τούτου τα δύο μέρη συμφώνησαν στα εξής:

  • Να δοθεί δεκαήμερη παράταση στη διαβούλευση πέραν αυτής που έχει ήδη ορίσει το υπουργείο, την 26η Νοεμβρίου.
  • Να συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ  Κ. Τριάντης και δύο σύμβουλοι  του υπουργού, ώστε εντός δέκα ημερών να καταθέσουν σχέδιο για την εφαρμογή του νόμου.
  • Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των τεσσάρων ρευμάτων χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας καθώς και η συλλογή τους δεν θα βαρύνουν τους δήμους, αλλά τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ).
  • Η εφαρμογή του προγράμματος για την ανακύκλωση να ξεκινήσει στις αρχές του 2015 και να ολοκληρωθεί έως το 2020.
  • Να γίνει άμεσα νέα συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την  Ε.Ε. της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο πρώτον, τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεύτερον,  την εθνική στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το αίτημα να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ  δράσεις των δήμων της χώρας που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ενεργειακών λαμπτήρων (LED)  για ενεργειακή εξοικονόμηση φωτισμού δημοτικών  δημόσιων χώρων και κτιρίων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει προ πολλού και εμπράκτως ότι στηρίζουμε την ανακύκλωση και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα,  του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, η παράταση της διαβούλευσης καθώς και η  συγκρότηση ομάδας εργασίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας θέσεις για την ανακύκλωση. Θεωρούμε ότι οι δήμοι έχουν  βασικό ρόλο προκειμένου να έχουμε πετυχημένη διαχείριση της ανακύκλωσης. Ωστόσο, πέραν από τη συμβολή τους στο γενικότερο περιβαλλοντικό όφελος, θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί  και το οικονομικό –  ανταποδοτικό όφελος για τη συμμετοχή τους.  

Επίσης ζητήσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους της χώρας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να αντικαταστήσουν τον φωτισμό δημοτικών δημόσιων χώρων και κτιρίων με ενεργειακούς λαμπτήρες (LED), με διπλό στόχο: την ενεργειακή εξοικονόμηση αφενός και την εξοικονόμηση δαπανών για την ενεργειακή κατανάλωση αφετέρου. Σύντομα για όλα τα παραπάνω θα έχουμε συζήτηση με το ΥΠΕΚΑ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet