Ενημέρωση για τις χρόνιες ηλιακές βλάβες στο δέρμα, στον Δήμο Αμαρουσίου
Κοινωνία

Ενημέρωση για τις χρόνιες ηλιακές βλάβες στο δέρμα, στον Δήμο Αμαρουσίου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στον Δήμο Αμαρουσίου η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χρόνιες ηλιακές βλάβες στο δέρμα» με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Στέφανος Τσιπουράκης, γαστρεντερολόγος, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου και προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργου Πατούλη. Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Τσιπουράκης τόνισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη σημαντικών παθήσεων και την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η Μαρίτα Κοσμαδάκη, MD, PhD, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Η κ. Κοσμαδάκη παρουσίασε την επίδραση που έχουν στο δέρμα μας οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και η μακρόχρονη έκθεσή μας σε αυτές, επισημαίνοντας ότι μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βλάβες στα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παθολογίες του δέρματος που σχετίζονται με τον ήλιο, όπως η φωτογήρανση και άλλες προκαρκινικές ή/και καρκινικές βλάβες, εστιάζοντας στην ακτινική υπερκεράτωση, η οποία είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη προ-καρκινική δερματική νόσος. Η ομιλήτρια παρουσίασε αναλυτικά τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και όλα τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση και τις διαθέσιμες θεραπείες της νόσου.

Η ακτινική κεράτωση είναι μια νόσος του ηλίου, πρόδρομος του καρκίνου του δέρματος και απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, συχνά οι ασθενείς δεν την αντιλαμβάνονται ή την αγνοούν και δε συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους. Καθώς δεν υπάρχει αρκετό αίσθημα εγρήγορσης στο ευρύ κοινό, αλλά ούτε και η απαραίτητη ενημέρωση για την ακτινική κεράτωση και τα συμπτώματά της, υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση, άρα και στην έναρξη της θεραπείας, λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης στον δερματολόγο.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, όπου συνοψίζοντας, η ομιλήτρια τόνισε τη σημασία της πρόληψης, με αποφυγή κυρίως της ηλιακής έκθεσης και ηλιοπροστασία με ρούχα και χρήση αντιηλιακού, όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον ήλιο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet