Γ. Πατούλης: «Οι Δήμοι έχουν τον πρώτο ρόλο ενάντια στη φτώχεια»
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: «Οι Δήμοι έχουν τον πρώτο ρόλο ενάντια στη φτώχεια»

Mε αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Δήμων της Περιφέρειας Αττικής του Βόρειου Τομέα, με θέμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» (βλέπε δημοσίευμα Κοινωνικές Συμπράξεις για την επισιτιστική και υλική συνδρομή σε απόρους), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προέβη σε ανακοίνωση, προς, όπως αναφέρει, «αποκατάστασης της αλήθειας».

Ακολουθεί το κείμενο:

Γ.  Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου: «Οι Δήμοι έχουν τον πρώτο ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας»
Θέλουμε την Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό μας, γιατί πάνω από όλα είναι οι συνάνθρωποί μας

Πρώτον, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου και σε συνέχεια συνάντησης που προηγήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου τις προηγούμενες μέρες, με τη συμμετοχή Δήμων από τον Βόρειο Τομέα Αττικής. Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Καραμέρος, που προσήλθε στη σύσκεψη μαζί με τον φωτογράφο του, ουδέποτε προσκάλεσε κάποιον Δήμο σε σύσκεψη με το συγκεκριμένο θέμα συνάντησης.

Δεύτερον, είναι ανακριβές αυτό που γράφεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε στο πλαίσιο υποχρεωτικής διαβούλευσης για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει καμία σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (TEBA). Το πρόγραμμα αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και όχι το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα πριν εκδώσει την ανακοίνωση. Αν δεν γνωρίζει ποιος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα, που φιλοδοξεί ως Περιφέρεια να συμμετάσχει στη διαδικασία υλοποίησης του, πώς θα μπορέσει να το υλοποιήσει αποτελεσματικά;

Τρίτον, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, δηλαδή οι Δήμοι, όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και της φτώχειας, που ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε δημιουργήσει νέες κοινωνικές υποστηρικτικές δομές, συνεργαζόμαστε στενά με την Εκκλησία και με ανθρωπιστικές οργανώσεις και αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, τόσο εργαζομένων στους ΟΤΑ όσο και χιλιάδες εθελοντές, για να στηρίζουμε στην πράξη αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι είχαν τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, έτσι θα εξακολουθήσουν να τον έχουν και στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν στην προσπάθεια αυτή να ηγηθεί η Περιφέρεια Βόρειου Τομέα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Καραμέρος, αφενός γιατί δεν διαθέτει κοινωνικές δομές, αφετέρου, γιατί δεν έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια, το αντίθετο. Τη θέλουμε στο πλευρό μας, αλλά δεν μπορεί να ηγηθεί του εγχειρήματος. Αυτό το κατανόησαν ήδη σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας θα υλοποιηθεί από τους Δήμους και η Περιφέρεια θα συνεπικουρεί. Το ίδιο μοντέλο ακολουθούν οι Δήμοι στον Νότιο και Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, όπου συμφωνήθηκε στις συμπράξεις να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο ρόλο. Ότι ισχύει στους άλλους τομείς της Αττικής, θα πρέπει να ισχύσει και στον Βόρειο Τομέα. Όχι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός των Δήμων, αλλά για να υλοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα.

Τέταρτον, η ΚΕΔΕ έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα γίνεται από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. Στη θέση αυτή συμφωνούν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος. Ο Βόρειος Τομέας της Αττικής δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Πέμπτον, το κριτήριο της «τοπικότητας» εξυπηρετείται καλύτερα μέσω των Δήμων. Οι Δήμοι διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο Κοινωνικών Δομών, συστήματα και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική και συνεχή καταγραφή (ταυτοποίηση) των ωφελουμένων. Οι απαιτήσεις του «τοπικού», της «ιδιαιτερότητας», της «εγγύτητας», της «συμπληρωματικότητας» και της «αποκέντρωσης» των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών καλύπτονται συνολικά από τους Δήμους της χώρας. Αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορεί να τις εξασφαλίσει η Περιφέρεια, αφού πρακτικά, οι Δήμοι της χώρας:

  • διαθέτουν και λειτουργούν Δομές Κοινωνικής Φροντίδας,
  • διαθέτουν και λειτουργούν Δομές Κοινωνικής Προστασίας,
  • έχουν προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το είδος της υλικής στέρησης της πράξης, όπως π.χ η διανομή τροφίμων, ρουχισμού, φαρμάκων κ.λπ.
  • αναπτύσσουν δομές και εφαρμόζουν δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων,
  • αναπτύσσουν δίκτυα και δομές αντιμετώπισης της φτώχειας (σε συνεργασία με ΜΚΟ) στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2014-2020,
  • αναπτύσσουν, διαθέτουν ή/και λειτουργούν Συστήματα καταγραφής – ταυτοποίησης των ωφελουμένων,
  • λαμβάνουν υπόψη και εφαρμόζουν την Οδηγία 95/46/EC και την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία για προστασία προσωπικών δεδομένων των ωφελουμένων,
  • είναι οι Φορείς εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, παροχής προνοιακών και λοιπών επιδομάτων, υλοποιούν προγράμματα ενδυνάμωσης των αστέγων κ.ο.κ.
  • έχουν επάρκεια πόρων (εγκαταστάσεις αποθήκευσης / διανομής, κατάλληλο προσωπικό κλπ), συγκεκριμένα, για την υλοποίηση των «Πράξεων» που εντάσσονται στο ΤΕΒΑ, με βάση τα κριτήρια της Πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑΠ.

Ο ρόλος των Δήμων, κι όχι οποιουδήποτε άλλου φορέα, ως «επικεφαλής εταίρων» των κοινωνικών συμπράξεων του ΤΕΒΑ, στοχεύει στην ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους απόρους, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εφαρμογής συμπληρωματικών δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των λοιπών κατηγοριών ευπαθών ομάδων, όπως των δράσεων που εντάσσονται στον Θεματικό Στόχο 9 του ΕΣΠΑ 2014-2020, την εφαρμογή του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και των λοιπών προνοιακών και κοινωνικών πολιτικών.

Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την Περιφέρεια Αττικής, επαναλαμβάνουμε ότι:

  • Η ΚΕΔΕ θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά αυτή την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο.
  • Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού να προωθούν τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ Δήμων, προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
  • Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουμε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν κοινωνική στόχευση, ιδιαίτερα αν αυτή επιχειρείται από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν διαθέτουν ούτε τις δομές, αλλά ούτε και τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet