Ψήφος από τη Γερμανία, οδυνηρές παραχωρήσεις από την Ελλάδα
Οικονομία-Αγορά

Ψήφος από τη Γερμανία, οδυνηρές παραχωρήσεις από την Ελλάδα

Στη νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις ευρωζώνης και Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη πέρασαν τον Φεβρουάριο «αντιμαχόμενοι» σχετικά με τη διαδικασία παραμονής της χώρας εν ζωή. Εκτιμά δε ότι θα περάσουν την άνοιξη παζαρεύοντας για σκληρότερα θέματα, ήτοι για το ποιες οικονομικές πολιτικές μπορούν να κατευνάσουν τους πιστωτές της χώρας, αλλά και τον πληθυσμό της.

H Wall Street Journal τονίζει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να εξειδικεύσει το πρόγραμμα πολιτικής που έστειλε στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου -που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής- σε πιο συγκεκριμένα μέτρα που θα ικανοποιούν τους πιστωτές και θα διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα καταστεί μια πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία, που μπορεί να εξυπηρετεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

«Η Αθήνα χρειάζεται χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν τα περισσότερα χαρτιά», υποστηρίζει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ΄πουλήσει΄ οδυνηρές παραχωρήσεις προς τους βουλευτές και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μερικοί εκ των οποίων εκπέμπουν ήδη ΄αντάρτικες ιαχές΄, πριν οι μεγάλες μάχες για την οικονομική πολιτική ξεκινήσουν ακόμη».

Τέλος, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο κύριος λόγος για αισιοδοξία παραμένει ότι σχεδόν κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να πτωχεύσει και να εξέλθει από το ευρώ.

Οι Γερμανοί ψήφισαν την ελληνική παράταση

Εν τω μεταξύ, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, έστω και… απρόθυμα, υπερψήφισε η γερμανική Βουλή την ελληνική επέκταση. Ζητώντας την ψήφο των Γερμανών βουλευτών, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να δοθεί χρόνος για να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα», επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων.

Υπέρ ψήφισαν 542 βουλευτές από τους 587 παρόντες, κατά 32 και απείχαν 13 βουλευτές.

«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη» είπε ο Β.Σόιμπλε, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων.

H υπερψήφιση θεωρείτο δεδομένη, όπως και ο αριθμός των ανταρτών από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU). Το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών τους υπερψήφισε, όπως και οι συμπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι.

Για πρώτη φορά, υπερψήφισε και τμήμα των βουλευτών της Αριστέρας (Linke), βάσει των όσων είπε στην Μπούντεσταγκ ο επικεφαλής της Γκρέγκορ Γκίζι.

Κάθε ομιλητής ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, είτε για την στάση τη Αθήνας (όπως κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες) είτε για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα (όπως οι Πράσινοι και η Αριστερά).

Η απόφαση, είπε ο Β.Σόιμπλε, «δεν είναι για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά χρόνος ώστε να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα». Βάση της είναι «η αναφορά της Αθήνας ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα χωρίς επιφυλάξεις», λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Τα κεφάλαια που απομένουν θα εκταμιευθούν, τόνισε, «αφού οι θεσμοί επιβεβαιώσουν» ότι οι προϋποθέσεις τηρήθηκαν.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε τη σημασία τόσο της αλληλεγγύης όσο και της αξιοπιστίας. «Στην Ευρώπη είμαστε μία κοινότητα, και ειδικά εμείς στη Γερμανία είμαστε καλύτερα όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά» τόνισε, και «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη».

«Είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» είπε, προσθέτοντας ότι «αλληλεγγύη σημαίνει φυσικά επίσης ότι ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».

«Φυσικά σεβόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως πρέπει να πούμε στην Ελλάδα ότι δεν αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη», συνέχισε ο Β. Σόιμπλε. «Τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Καταδίκη της εκστρατείας της Bild από το βήμα

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Σοσιαλδημοκράτη Άξελ Σέφερ, ο οποίος επιτέθηκε από το βήμα στην Bild για την «εκστρατεία» της υπέρ του «όχι στους Έλληνες».

Ο βουλευτής, ανεμίζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καταδίκασε τη στάση της Bild ως εμπρηστική. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις «απειλές για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και τη συζήτηση για Grexit», λέγοντας ότι αυτό δεν θα κατέστρεφε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα», είπε, λέγοντας ότι «συνεννόηση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης».

Γερμανός πρόεδρος: Δεν είμαστε ο μπαμπούλας της Ευρώπης

Νωρίτερα, είχε εκφραστεί επί της ψηφοφορίας και ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, που είπε ότι η γερμανική Βουλή «είναι υπεύθυνη» και η Γερμανία καλείται να δείξει την αλληλεγγύη της όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα.

«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας της Ευρώπης, όπως θέλει να μας παρουσιάσει τμήμα των ΜΜΕ και των πολιτικών στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet