Γ. Πατούλης: «Απαράδεκτο να αποδέχεστε τους εκβιασμούς κ. Δούρου»
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: «Απαράδεκτο να αποδέχεστε τους εκβιασμούς κ. Δούρου»

Επιστολή προς την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, με αφορμή δημόσιες καταγγελίες δημάρχων του Βόρειου Τομέα Αθηνών, για εξωθεσμικές παρεμβάσεις και συμπεριφορές του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου (βλέπε δημοσίευμα Μέτωπο 5 δημάρχων του Β.Τ. κατά του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, «Στην επιστολή αποτυπώνεται, η βούληση της ΚΕΔΕ να υπάρχει στενή συνεργασία των ΟΤΑ Α΄Βαθμού με όλες τις Περιφέρειες, αρκεί η συνεργασία αυτή να στηρίζεται στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας. Επιπλέον, ο κ. Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι για την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της Περιφέρειας, αλλά πώς αυτά τα χρήματα θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ενώ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση οι αιρετοί εκπρόσωποι των ΟΤΑ δεν πρόκειται να ανεχθούν μειωτικές συμπεριφορές και χαρακτηρισμούς, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται».

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

Αξιότιμη κυρία Περιφερειάρχη,

Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να σας θέσω επίσημα εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος το θεσμικό και πολιτικό ζήτημα που έχει  δημιουργηθεί μετά τις δημόσιες καταγγελίες που διατύπωσαν οι δήμαρχοι Λυκόβρυσης – Πεύκης, Παπάγου – Χολαργού και Μεταμόρφωσης, σε βάρος του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής κ. Καραμέρου, αλλά και τις απαξιωτικές δημόσιες τοποθετήσεις του τελευταίου σε ΜΜΕ, σε βάρος των αιρετών εκπροσώπων του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Με βάση τις καταγγελίες αυτές, που επί της ουσίας ουδέποτε διαψεύστηκαν, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων και συνεντεύξεων του αντιπεριφερειάρχη, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο:

  • Kαταγγείλαμε δημόσια κάθε εκβιαστική συμπεριφορά σε βάρος αιρετών του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, ιδίως όταν αυτή προέρχεται από στελέχη άλλου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.
  • Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού να διαχειρίζεται αυτόνομα και με διαφάνεια τα κονδύλια που αφορούν έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Είτε αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία ή εθνικά προγράμματα.
  • Δηλώσαμε ότι δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα να διεκδικούμε και να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι, κι όχι μέσω μεσαζόντων, τα χρήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.
  • Διατυπώσαμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τη βούληση των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αφού διαθέτουμε τις δομές, το προσωπικό, τη γνώση των τοπικών αναγκών και την εμπειρία ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά.
  • Σας ζητήσαμε να λάβετε υπόψη τις καταγγελίες των τριών δημάρχων και να αποδοκιμάσετε δημόσια συμπεριφορές που συνδέουν την κατανομή των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου, δηλ. των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, με τη συμμόρφωση ή μη των δημάρχων με τις επιθυμίες και υποδείξεις των στελεχών της Περιφέρειας.

Διαπιστώσαμε όμως στη συνέχεια ότι τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, αντίθετα, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού σας Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, με δημόσια δήλωσή του ο αντι-περιφερειάρχης κ. Καπάταης, τόνισε πως «οι ενέργειες του κ. Καραμέρου είναι απολύτως συμβατές με τον θεσμικό και πολιτικό του ρόλο».

Αν οι δηλώσεις αυτές απηχούν την επίσημη θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, θεωρούμε ότι πλέον δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και στη μεταξύ μας συνεργασία.

Θεωρούμε απαράδεκτο η διοίκηση της Περιφέρειας να θεωρεί αποδεκτή πολιτική συμπεριφορά τις απειλές και τους εκβιασμών αιρετών δημάρχων από αντι-περιφερειάρχες. Εκβιασμούς και απειλές που όχι μόνον δεν διαψεύστηκαν, αλλά εμμέσως επιβεβαιώθηκαν.

Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση ως αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, να συναρτάται η έγκριση έργων και η διάθεση κονδυλίων από το αν είμαστε αρεστοί ή όχι στον εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη.

Δεν ανεχόμαστε από συνεργάτες σας να μας υβρίζουν και να μας προσάπτουν μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως  «παράγκα δημάρχων», «δήμαρχοι που νοιάζονται για την κουτάλα», «το πάρτι τελείωσε», κ.λπ.

Δεν σας τιμά ως νέα διοίκηση, που διαθέτει στήριξη που ξεπερνά τη δύναμη του κομματικού φορέα που ανήκετε,  να αποδέχεστε τη λογική του στενού σας συνεργάτη, που διαχωρίζει τους δημάρχους σε «δεξιούς και μη δεξιούς». Σε μια περίοδο μάλιστα που η πατρίδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ενότητα και τη συνεργασία όλων μας.

Ως ΚΕΔΕ, δεν επιθυμούμε την πόλωση στις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Επιθυμούμε τη στενή συνεργασία, με όλους τους θεσμούς του Κράτους και κυρίως με τους θεσμούς που εκπροσωπούν την Αυτοδιοίκηση, αρκεί η συνεργασία αυτή να στηρίζεται στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.

Ξεκαθαρίζουμε επίσης με την ευκαιρία της επιστολής αυτής, για μια ακόμη φορά, ότι για την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά το πως αυτά τα χρήματα θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Εμείς πιστεύουμε ότι οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τη λειτουργία πάνω από 4.500 δημοτικών κοινωνικών δομών, χωρίς οικονομική συνδρομή από καμία Περιφέρεια, στηρίξαμε στην πράξη εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς  συμπολίτες μας.  Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.

Με, ή χωρίς τις Περιφέρειες. Με ή χωρίς τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αυτό όμως που δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση, είναι να μας προσβάλλουν και να μας απειλούν.

Σας ζητώ λοιπόν να προστατεύσετε το κύρος του θεσμού που υπηρετείτε και να αποδοκιμάσετε δημόσια την αντιθεσμική συμπεριφορά του κου Καραμέρου, όχι γιατί σας το ζητά η ΚΕΔΕ, αλλά γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν συνάδει η συμπεριφορά αυτή με τη δική σας πολιτική φιλοσοφία.

Φιλικά 

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet