Επιστολή παραίτησης Πέτρου Δαμουλή
Πολιτισμός

Επιστολή παραίτησης Πέτρου Δαμουλή

Το κείμενο της παραίτησής του από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης κοινοποίησε ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Πέτρος Δαμουλής, μετά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου 2015.

Ο κ. Δαμουλής αφού κάνει έναν απολογισμό του έργου του στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου, από το 2002, σημειώνει τους λόγους «ευθιξίας και αξιοπρέπειας», όπως αναφέρει, για τους οποίους παραιτείται και συγκεκριμένα τη δημιουργία νέου παράλληλου θεατρικού εργαστηρίου στον Δήμο, καθώς και την επιβάρυνση των μελών της θεατρικής ομάδας με εγγραφή και συνδρομή για τη συμμετοχή τους στη θεατρική ομάδα.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης:

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρία Πρόεδρε του ΠΕΑΠ,

Κυρίες και κύριοι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αγαπητά μέλη και φίλοι της θεατρικής μας ομάδας,

Αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου μας (και όχι μόνο) που μας στηρίζετε και μας τιμάτε με την παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια.

Ως σκηνοθέτης και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Δήμου μας από το 2002, θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση που με απόλυτη συνέπεια τόσα χρόνια υπηρέτησα.

Πριν αναφερθώ στους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση, θα ήθελα να κάνω έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα δουλειάς μου.

Τη θεατρική ομάδα τη δημιούργησα με μία πολύ μικρή ομάδα συμπολιτών μας το 2002 μέσα από την ανάγκη τους να εκφραστούν δημιουργικά. Όλοι τους «εραστές της Τέχνης» που τολμούσαν να εκτεθούν και δούλεψαν σκληρά για να παρουσιάσουμε αξιοπρεπείς θεατρικές παραστάσεις, υπό τη συνεχή καθοδήγηση, παρότρυνση και ενθάρρυνση από εμένα, εργάτη της Θεατρικής Τέχνης, επαγγελματία ηθοποιό και σκηνοθέτη, με 40κονταετή συνεχή επαγγελματική δραστηριότητα. Η απόφασή μου για την επιτυχία του εγχειρήματος που ανέλαβα και η πίστη μου σε αυτό, καθώς και η δύναμη της θέλησης των ηθοποιών της θεατρικής ομάδας, η εθελοντική τους προσφορά και η ανάγκη τους να εκφραστούν, ήταν το νερό που έκανε τον μύλο να γυρίσει και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, κυρίως δημότες του Δήμου μας. Τα έργα που παρουσιάσαμε μέχρι σήμερα είναι:

  •   «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ. Γ. Λόρκα, 2002-2003.
  •   «Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά, 2003-2005.
  •   «Φον Δημητράκης» του Δ. Ψαθά, 2005-2006.
  •   «Αίτηση σε γάμο» και «Αρκούδα» του Α. Τσέχωφ, 2006-2007.
  •   «Μήδεια» του Μ. Μποστ, 2007-2009.
  •   «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, 2009-2010.
  •   «Κουνενές» του Κ. Πρετεντέρη, 2011.
  •   «Ράφτης Κυριών» του Ζ. Φεντώ, 2012.
  •   «Φαύστα» του Μποστ, 2012
  •   «Τοπικός παράγων» του Π. Καγιά, 2013.
  •   «Τελετή» του Π. Μάτεση, 2014 (σε σκηνοθεσία Μαρίας Χριστοδούλου).
  •   «Λοκαντιέρα» του Κ. Γκολντόνι, 2014.

Παράλληλα, την προηγούμενη χρονιά παρουσιάσαμε την πρώτη ποιητική βραδιά της ομάδα μας με τίτλο «Άξιον Εστί – Δοξαστικό / Γιορτάζοντας την Πρωτομαγιά» σε σκηνοθεσία Κυριακής Γάσπαρη. Επίσης, τον Ιούνιο του 2014 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά Θέατρο Δρόμου με τίτλο «Ο γλυκόπικρος Τσιφόρος» σε σκηνοθεσία Νίκου Παντελίδη.

Παράλληλα με τις θεατρικές μου παραγωγές, εκτός από την προετοιμασία και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και παρά το ότι δεν είχα καμία τέτοια υποχρέωση, δημιούργησα από τη σεζόν 2009-2010 Θεατρικό Εργαστήρι, στο οποίο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, οι οποίοι στελεχώνουν τις παραστάσεις μας, προσφέροντάς τους βασικές γνώσεις από τη θεατρική τέχνη. Στο Εργαστήρι διδάσκουν ή δίδαξαν εθελοντικά επαγγελματίες, προσωπικοί μου φίλοι και συνεργάτες, που αγαπούν το Θέατρο, την ομάδα και την πόλη μας:

  • Υποκριτική – σκηνοθεσία από τον Πέτρο Δαμουλή, ηθοποιό – σκηνοθέτη.
  • Υποκριτική από τον Κώστα Σταρίδα, ηθοποιό.
  • Υποκριτική από τον Πέτρο Φυσσούν, ηθοποιό – σκηνοθέτη.
  • Υποκριτική από τον Νίκο Παντελίδη, ηθοποιό.
  • Ανάλυση κειμένων – Αρχαία Τραγωδία από τη Μαρία Χριστοδούλου, θεατρολόγο και ηθοποιό.
  • Αυτοσχεδιασμό, ποίηση και υποκριτική από την ηθοποιό Κυριακή Γάσπαρη.
  • Παραδοσιακοί – λαϊκοί – μοντέρνοι – λάτιν χοροί από τον Γιάννη Μακρή, ηθοποιό και γυμναστή.
  • Χοροκίνηση από τη Μαριάννα Μακρή, χορογράφο.
  • Μουσική – φωνητικά & διεύθυνση χορωδίας από τον Ηρακλή Τσουκλείδη, μουσικό και μαέστρο.

Επίσης, είχα φροντίσει ώστε καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου να διδάσκουν περιστασιακά στο εργαστήρι (σκηνικά, μακιγιάζ, μάσκες, μουσική, yoga, εφέ κινηματογράφου – θεάτρου κ.λπ.).

Στο τέλος κάθε περιόδου διδασκαλίας το εργαστήρι μας παρουσίαζε κάποια ενδεικτικά δείγματα της δουλειάς της χρονιάς, με μία μίνι παράσταση διανθισμένη με θεατρικούς μονόλογους, τραγούδια από τη χορωδία και χορούς. Μετά το πέρας των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες ελάμβαναν βεβαίωση παρακολούθησης του Εργαστηρίου μας. Είμαι πολύ υπερήφανος που περισσότεροι από 10 επαγγελματίες ηθοποιοί, ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία από την Ομάδα μου και σε κάθε καινούργια παραγωγή μου συμμετέχουν και νέα πρόσωπα τα οποία έχουν προετοιμασθεί στο Εργαστήρι μας.

Νιώθω υπερήφανος που αυτή τη στιγμή η ομάδα διαθέτει έτοιμους ηθοποιούς αλλά και όλους τους ικανότατους επαγγελματίες που είναι απαραίτητοι στο σύγχρονο θέατρο και βοηθούν εθελοντικά (μουσική σύνθεση, φωνητική, χορό, χοροκίνηση, σκηνικά, γραφιστικά κ.λπ.).

Παράλληλα με όλα αυτά κατάφερα να συγκεντρώσω και μεγάλο αριθμό σκηνικών που είναι στη διάθεσή μου για τις παραγωγές μας και έτσι δεν επιβαρύνεται καθόλου ο Δήμος. Χάρη στις προσωπικές μου γνωριμίες, δημιούργησα επίσης ένα αξιολογότατο βεστιάριο το οποίο θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματικοί θίασοι.

Πολλοί ηθοποιοί της Ομάδας μας, χάρη σε δική μου πρωτοβουλία έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις άλλων θεατρικών ομάδων ή ακόμα και σε τηλεοπτικές σειρές ή τηλεοπτικές διαφημίσεις ή στον κινηματογράφο.

Παρά τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασα με την υγεία μου τον Ιούνιο του 2014, σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια, αλλά με τη στήριξη φίλων και συναδέλφων, μερίμνησα για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Θεατρικής μου Ομάδας. Έτσι λοιπόν για την περίοδο 2014-2015 παρουσιάσαμε ήδη τις περυσινές παραγωγές, όπως κάθε χρόνο, δηλαδή τη χορωδία και χορούς του θεατρικού εργαστηρίου, την «Τελετή» του Π. Μάτεση και τη «Λοκαντιέρα» του Κ. Γκολντόνι.

Το Θεατρικό Εργαστήρι άρχισε τα μαθήματά του την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή. Από τον Δεκέμβριο ξεκινήσαμε πρόβες για τις νέες παραγωγές οι οποίες είχαν προγραμματισθεί να ανέβουν την Άνοιξη και θα ήταν:

  • Θεατρική παράσταση από διασκευή από τη ηθογραφία του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Έτσι είναι ο κόσμος».
  • «Οι σαλοί του κόσμου» παράσταση αποτελούμενη από κορυφαία μονόπρακτα του παγκόσμιου θεάτρου.
  • Ποιητική βραδιά «Προδομένη γενιά» αφιερωμένη στον Μανόλη Αναγνωστάκη.
  • Παρουσίαση βασισμένη στα μαθήματα Αρχαίας Τραγωδίας του Θεατρικού Εργαστηρίου.
  • Μιούζικαλ – αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο με χορό και τραγούδι από τους συμμετέχοντες στο Θεατρικό Εργαστήρι.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν την ποιότητα, τη συνέπεια και την επιτυχία της δουλειάς μου.

Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί παραιτούμαι τη χρονική περίοδο που τυγχάνω καθολικής αποδοχής και η ομάδα διανύει την πιο δημιουργική και παραγωγική περίοδο από την ίδρυσή της.

Τον Ιανουάριο του 2015, με έκπληξη πληροφορήθηκα από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΕΑΠ του Δήμου μας, τη δημιουργία νέου παράλληλου θεατρικού εργαστηρίου στον Δήμο μας. Επίσης την Τρίτη 3 Μαρτίου μου ανακοινώθηκε, στη μέση της θεατρικής σεζόν, πως τα μέλη της θεατρικής μου ομάδας θα επιβαρύνονται από εδώ κι εμπρός με εγγραφή και συνδρομή για τη συμμετοχή τους στη θεατρική ομάδα.

Θεωρώ πως αυτές οι κινήσεις του ΠΕΑΠ απαξιώνουν το έργο και την έως τώρα προσφορά μου στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας και μου δημιουργούν τεράστιο θέμα συνοχής, που εκφράζεται με διαμαρτυρίες, αποχωρήσεις και αρνητικό κλίμα στην ομάδα, που με τόσο κόπο και αγώνα διατήρησα ενωμένη όλα αυτά τα χρόνια.

Ευχαριστώ όλες τις διοικήσεις από το 2002 μέχρι και σήμερα, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και εύχομαι στο νέο θεατρικό εργαστήρι, να έχει τις ίδιες και περισσότερες επιτυχίες.

Ζητώ συγνώμη από τους αγαπημένους εθελοντές ηθοποιούς της Ομάδας που με τόση διάθεση και όνειρα ξεκίνησαν να δουλεύουν σκληρά για την προετοιμασία των φετινών παραγωγών μας, αλλά θεωρώ πως πάνω από όλα είναι η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας. Στους αγαπημένους φίλους, συνεργάτες και ηθοποιούς που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια εύχομαι κάθε επιτυχία στις επιλογές τους από εδώ κι εμπρός.

Πεύκη, Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Με αγάπη

Πέτρος Δαμουλής 

Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet