“Πράσινο φως” στην “Αναπτυξιακή”, παρά τις ενστάσεις της μειοψηφίας
Πολιτική

“Πράσινο φως” στην “Αναπτυξιακή”, παρά τις ενστάσεις της μειοψηφίας

Η «Αναπτυξιακή Δήμου Αμαρουσίου» και η παραχώρηση σε αυτήν της δυνατότητας να προετοιμάζει, ωριμάζει και διαχειρίζεται έργα και προγράμματα ανάπτυξης που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου και χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, απασχόλησε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2015. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τη μειοψηφία να προβάλλει σοβαρές ενστάσεις στο όλο εγχείρημα.

Μαίρη Διακολιού: «Παραχωρείτε σε μία Α.Ε. ζωτικά έργα της πόλης»
Μαίρη Διακολιού (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)
Μαίρη Διακολιού (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας την αρχική τοποθέτηση έκανε η κα Μαίρη Διακολιού, η οποία ανέφερε ότι δίνεται στην «Αναπτυξιακή» η δυνατότητα να εκπονήσει μελέτες «για ζωτικά έργα που αφορούν στην πόλη μας» για να προσθέσει: «Με τον τρόπο αυτό, για μία ακόμη φορά ζητείται από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη μεταβίβαση της διαχείρισης σοβαρών δημοτικών υποθέσεων σε μία ιδιωτικού Δικαίου εταιρεία, γεγονός στο οποίο είμαστε ούτως ή άλλως ιδεολογικά αντίθετοι».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η διοίκηση ζητεί από το Σώμα να εγκρίνει μία προγραμματική σύμβαση που θα στοιχίσει στον Δήμο περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, τα οποία θεώρησε αδικαιολόγητα, αφού «οι υπάλληλοι (σ.σ. της «Αναπτυξιακής») είναι χαμηλά αμειβόμενοι και οι συνεργάτες λίγοι».

Τέλος, η κα Μ. Διακολιού επεσήμανε ότι τα έργα που περιέχονται στην προαναφερόμενη προγραμματική σύμβαση είναι «αποσπασματικά», κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στο έργο «Κατασκευή και Διαμόρφωση Χώρου Διαλογής και Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Ανακυκλωσίμων Υλικών».

Θανάσης Φωτόπουλος: «Να διαλυθεί τώρα το έκτρωμα της “Αναπτυξιακής”»
Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)
Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Με έντονο ύφος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας «να διαλυθεί τώρα το έκτρωμα της “Αναπτυξιακής”». Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος αναρωτήθηκε αν με τους μόλις δύο υπαλλήλους που διαθέτει η «Αναπτυξιακή» θα μπορέσουν να γίνουν τα έργα που εξαγγέλλονται, τα οποία έργα θεώρησε ότι κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις ανάγκες στην πόλη («θα δώσετε 50.000 ευρώ για μελέτες για το πού θα μπουν οι κολόνες ηλεκτροφωτισμού στην πόλη», ήταν μία από τις ειρωνικές αναφορές του συμβούλου).

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δίνει σημαντικές αρμοδιότητες σε μία εταιρεία που έχει έναν διευθύνοντα σύμβουλο και έναν συνεργάτη, «υπηρετώντας τις οδηγίες της Ε.Ε. που θέλει τα χρήματα να πηγαίνουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και όχι εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη». Μάλιστα, σε οξύ τόνο, ζήτησε από τη διοίκηση να πάρει πίσω το ζήτημα και να μην αφήσει τα χρήματα των δημοτών να τα διαχειριστούν εταιρείες που «είναι κηφήνες και δεν κάνουν τίποτε».

Δορύλαος Κλαπάκης: «Απαράδεκτη μεθόδευση»
Δορύλαος Κλαπάκης (Για Ένα Νέο Μαρούσι)
Δορύλαος Κλαπάκης (Για Ένα Νέο Μαρούσι)

Με «καρφί» προς την παράταξη της Ενότητας ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης, εκ μέρους της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι, λέγοντας ότι «μιλά αόριστα για παρανομίες, ενώ χρειάζεται μία απλή απόφαση από τη Βουλή για να τελειώσουμε μια και καλή με “εκτρώματα” τύπου “Αναπτυξιακής”».

Ο ίδιος θεώρησε την όλη διαδικασία αναθέσεων που προωθεί η διοίκηση ως έναν τρόπο «για να πηγαίνουν τα χρήματα σε άχρηστα πράγματα και διορισμούς». Επίσης, χρέωσε στην «ανικανότητα» της διοίκησης το γεγονός να μην μπορούν οι υπηρεσίες του Δήμου να αναλάβουν το έργο που παραχωρείται στην «Αναπτυξιακή» και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την όλη μεθόδευση.

Τάσος Σπυρόπουλος: «Ανεπίτρεπτη η παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου»
Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών)
Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών)

Από τους Εκτός των Τειχών, ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος δήλωσε κάθετα αντίθετος στη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Δήμου στην «Αναπτυξιακή», στην οποία -όπως τόνισε- «δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «δικαιολογίες» προηγούμενη επισήμανση του γενικού γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη (σ.σ. είχε αναφέρει ότι η «Αναπτυξιακή» έρχεται να υποκαταστήσει το έργο που έκανε ειδική ομάδα του Δήμου, η οποία ουσιαστικά «υπερ-φορτώθηκε», ενώ έχασε και υπαλλήλους λόγω αποχωρήσεων).

Τέλος, ο κ. Τ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου σε μία ιδιωτική εταιρεία είναι «ανεπίτρεπτη ενέργεια».

Κατερίνα Ψάλτη: «Ανοίγει νέα Κερκόπορτα στον Δήμο»
Κατερίνα Ψάλτη (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)
Κατερίνα Ψάλτη (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ψάλτη (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι), η οποία αναρωτήθηκε τι αποκομίζει ο Δήμος από τις μελέτες που θα υλοποιήσει η «Αναπτυξιακή», αλλά και γιατί η μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, την οποία είχε ο Δήμος, περνά τώρα στην εν λόγω εταιρεία.

Η ίδια θεώρησε ότι από τη στιγμή που και η «Αναπτυξιακή» δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, θα υπάρξουν υπεργολάβοι που θα αναλάβουν τα επιμέρους έργα, ενώ εκτίμησε ότι η όλη ιστορία γίνεται για να μην ελέχονται οι σχετικές αναθέσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας.

Η κα Κ. Ψάλτη μίληση για «νέα Κερκόπορτα» που ανοίγεται στον Δήμο, η οποία θα οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές των κοινωφελών επιχειρήσεων «που ερχόμαστε τώρα να εκκαθαρίσουμε».

«Δεν βάλαμε μυαλό, όπως φαίνεται και θα ξαναβρούμε τα προβλήματα μπροστά μας», κατέληξε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας.

Λευτέρης Μαγιάκης: «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει»
Λευτέρης Μαγιάκης (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)
Λευτέρης Μαγιάκης (Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι)

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Ενότητας, ο οποίος, απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Σπύρο Σταθούλη (σ.σ. λίγο πριν ο αντιδήμαρχος είχε διαψεύσει την κα Ψάλτη για την αναφορά της σε μη έλεγχο των αναθέσεων, λέγοντας ότι η προγραμματική σύμβαση έχει προσυμβατικό έλεγχο, ενώ και τα εντάλματα θα ελεγχθούν υποχρεωτικώς από τον Επίτροπο), ανέφερε ότι «είδαμε τους ελέγχους του Επιτρόπου και στην περίπτωση των κοινωφελών επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε ότι το «ψαχνό» στην όλη υπόθεση είναι να δοθεί και ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης σε ιδιώτες και με «όρους πλήρους αδιαφάνειας», καθώς έχουν αποκλειστεί οι σύμβουλοι της μειοψηφίας από το διοικητικό συμβούλιο της «Αναπτυξιακής». Πρόκειται για την κλασική περίπτωση του «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ενότητας.

Τέλος, σημείωσε ότι «στο όνομα της ευελιξίας, καταργούνται τα πάντα», κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι θέλει να συνεχίσει το καθεστώς αδιαφάνειας και «να κάνει παιχνίδι», δείχνοντας ότι «μυαλό δεν έβαλε» και προανήγγειλε ότι η παράταξή του θα επιδιώξει να σταματήσει την όλη υπόθεση με παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet