Π. Γκόνης: “Τι κάναμε μέχρι σήμερα για τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής”
Κοινωνία

Π. Γκόνης: “Τι κάναμε μέχρι σήμερα για τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής”

Σε… μίνι απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου του Τμήματος Παιδείας της δημοτικής αρχής Αγίας Παρασκευής προβαίνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γκόνης, με αφορμή την ειδική (απολογιστική) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 23 Μαρτίου 2015.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Π. Γκόνης αναφέρει:

Με την ευκαιρία της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής έκανε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων για το διάστημα του τελευταίου εξαμήνου.

Ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2014 το Τμήμα είχε μια ικανοποιητική παρουσία στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, αντίθετα δεν παρουσίασε ουσιαστική και οργανωμένη παρέμβαση σε θέματα Παιδείας, λειτουργικά και κτιριακά, με ελάχιστη επικοινωνία με τις συλλογικότητες της πόλης, τόσο με τους εκπαιδευτικούς, όσο και με τους γονείς.

Από την 1η Σεπτεμ­βρίου καταφέρνουμε σιγά-σιγά και αποκαταστούμε τις επιβεβλημένες σχέσεις εμπιστοσύνης και τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους διοικητικούς παράγοντες και φορείς της Παιδείας (όπως διευθύνσεις Εκπαίδευσης, διευθυ­ντές Σχολείων, συλλόγους Διδασκόντων, Συλλόγους Γονέων και Ένωση Συλλό­γων Γονέων).

Παρά τη γενική υποχρηματοδότηση της Παιδείας στη χώρα και γνωρίζοντας συγκεκριμένες ελλείψεις υποδομών που υπάρχουν στην πόλη μας, προσπαθούμε καθημερινά να επιλύσουμε τα επί μακρόν σωρευμένα προβλή­ματα των σχολείων μας και συγκεκριμένα:

  • Συνεχίζουμε τα προγράμματα «Δια Βίου Μάθησης» με μεγάλη συμμετοχή, στο 2ο Λύκειο.
  • Στεγάζουμε και υλοποιούμε, στο 2ο Λύκειο, για ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, το πρόγραμμα «Οδυσσέας» του υπουργείου Παιδείας, που αφορά τη διδασκαλία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες.
  • Θεσμοθετήσαμε και λειτουργεί με επιτυχία, στο 3ο Λύκειο, το Κοινωνικό Φρο­ντιστήριο.
  • Διοργανώσαμε κοινή κοπή πίτας με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπου βραβεύσα­με τους επιτυχόντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με το Ερευνητικό Κέντρο.
  • Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων», το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε 6 Δημοτικά και το πρό­γραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας για το σύνολο των σχολείων.
  •  Τροποποιούμε το πρόγραμμα της Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή σε τουλάχιστον 800 παιδιά και προ­τείνουμε την μηδενική συμμετοχή για τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
  • Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) με τακτικές, ανά μήνα, συνεδριάσεις όπου αναλύονται όλα τα θέματα Παιδείας.
  • Επανεξετάσαμε αναλυτικά τα όρια των σχολείων της πόλης και έχουμε υπο­βάλει συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή τους στην Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπως επίσης και πρόταση για τη δημιουργία δύο νέων Νηπιαγω­γείων.
  • Θεσμοθετήσαμε Επιτροπή Διερεύνησης και Διεκδίκησης ελεύθερων χώρων για την ανέγερση νέων Σχολικών Μονάδων με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευ­σης.
  • Διατηρούμε συχνή επαφή με τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και πιέζουμε στην κατεύθυνση της αποπεράτωσης του ΕΠΑΛ στο πρώην «Μπαρμπίκα», του 6ου Γυμνασίου στην Αγελάου και του 14ου Νηπιαγωγείου στο 328 Ο.Τ.
  • Καταφέραμε να αποκτήσουμε από τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» την παραχώ­ρηση κατά χρήση για όλα τα σχολεία της πόλης και δρομολογούμε τη νομιμο­ποίηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
  • Μαζεύουμε στοιχεία από τα σχολεία για τα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, με απώ­τερο σκοπό τη διασύνδεσή τους με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται.
  • Επανατοποθετήσαμε τους σχολικούς φύλακες με τέτοιο τρόπο ώστε να εξα­σφαλίσουμε ανοικτούς χώρους παιχνιδιού, ενός τουλάχιστον σε κάθε γειτονιά, για τα απογεύματα.
  • Υποστηρίξαμε την αγαστή συνεργασία του ΠΑΟΔΑΠ με την Ένωση Συλλόγων Γονέων για τα αθλητικά και θεατρικά προγράμματα.
  • Αναβαθμίσαμε, με αποτελεσματικό τρόπο, τη λειτουργία των Σχολικών Επι­τροπών.
    α) Πιέσαμε και ολοκληρώθηκαν οι απολογισμοί προηγούμενων ετών.
    β)  Διαπιστώσαμε το οικονομικό έλλειμμα της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη.
    γ) Ομογενοποιήσαμε μεγάλο μέρος των εξόδων, με αποτέλεσμα τη στα­διακή μείωσή τους (ΔΕΚΟ, διάφορες προμήθειες κ.ά.).
    δ) Καταγράψαμε, πάντα σε συνεχή συνεργασία με τα σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων, τα προβλήματα, τα αξιολογήσαμε και έχουμε ήδη παρέμβει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ειδικά στη Δευτεροβάθμια.

Σε πρώτη φάση προσπαθήσαμε να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική προ­σέγγιση στο “φλέγον” θέμα της Παιδείας. Προχωράμε λοιπόν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet