Φυσάει Κόντρα: «Η ζωή πάνω από τα κέρδη των εταιρειών κινητής»
Ποιότητα Ζωής

Φυσάει Κόντρα: «Η ζωή πάνω από τα κέρδη των εταιρειών κινητής»

Να μπει η ζωή των πολιτών πάνω από τα κέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ζητεί η δημοτική παράταξη Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή και δηλώνει ότι στηρίζει την Επιτροπή Κατοίκων Κοντόπευκου, η οποία αντιστέκεται στην εγκατάσταση κεραίας στην οδό Ολυμπίας στο Κοντόπευκο.

Παράλληλα, η παράταξη έθεσε ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή Αγίας Παρασκευής σχετικά με το ζήτημα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου, σημειώνει ότι η δημοτική αρχή «περιορίστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η ζωή των πολιτών πάνω από τα κέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Εδώ και μήνες στην πόλη μας έχει ανοίξει η συζήτηση για τις κεραίες που εγκαθιστούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των κατοίκων. Αφορμή στάθηκε η προσπάθεια εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ολυμπίας στο Κοντόπευκο, κοντά σε τέσσερα σχολεία (μεταξύ των οποίων το Κωφών και Βαρηκόων όπου φοιτούν παιδιά με ιδιαίτερη ευαισθησία). Οι αντιδράσεις της Επιτροπής Κατοίκων Κοντόπευκου ήταν έντονες και ως ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακολούθησαν οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και η συζήτηση που διοργανώθηκε από τον Δήμο στις 16/3.

Τι μάθαμε από τη συζήτηση αυτή; Όπως ανέφερε ο βιολόγος κ. Μαργαρίτης στην Αγία Παρασκευή λειτουργούν τουλάχιστον 13 «νόμιμες» κεραίες και απροσδιόριστος αριθμός «παράνομων». Οι «νόμιμες» είναι αυτές που λειτουργούν με άδεια και, θεωρητικά, η ακτινοβολία που εκπέμπουν βρίσκεται εντός των «επιτρεπτών ορίων». Φυσικά, όλη η ουσία είναι: Ποιος καθόρισε και πού τα ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ; Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι χιονοστιβάδα οι καταγγελίες πως τα όρια καθορίζονται από ερευνητικά ιδρύματα και φορείς που (οποία έκπληξις…) «συνεργάζονται» με… τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας! Είναι προφανές πως οι εταιρείες αυτές ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων. Το ζήτημα είναι η δικά μας αντίδραση…

Ως ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα της Επιτροπής Κατοίκων Κοντόπευκου, αγώνας που πρέπει μέσα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες να αγκαλιάσει όλη την πόλη. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 26/3 θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα:

– Αν ο Δήμος έχει προχωρήσει σε καταγραφή των κεραιών.

– Αν θα προχωρήσει σε επανέλεγχο των αδειών τους, αξιοποιώντας μηχανικούς και νομικούς του Δήμου, ξεκινώντας από την κεραία που βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη στον Τσακό.

– Αν θα αντιδράσει δυναμικά στην προσπάθεια να τοποθετηθεί κεραία στην οδό Ολυμπίας.

– Αν θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τις «αμφισβητούμενες» (βλ. διάτρητες) μετρήσεις φορέων που πανταχόθεν καταγγέλλονται για τις σχέσεις τους με τις εταιρείες.

ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Είναι προφανές πως οι εταιρείες όχι μόνο έχουν «θωρακιστεί» νομικά με την απροκάλυπτη στήριξη του κράτους (τι πρωτότυπο…) αλλά αδιαφορούν ακόμα και για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, όταν είναι εναντίον τους. Το βάρος, και σ΄ αυτό το θέμα, πέφτει στους αγώνες των κατοίκων και των συλλογικοτήτων τους, αυτοί μπορούν με ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ενέργειες (εμείς δεν φοβόμαστε την απαγορευμένη αυτή λέξη…) να προστατεύσουν την υγεία τους από την απληστία των εταιρειών. Το ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ θα είναι μπροστά στον αγώνα αυτόν, ελπίζουμε να είναι και ο Δήμος και το σύνολο των φορέων της πόλης. Πάντως, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/3 η δημοτική αρχή περιορίστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις για «επιτροπές» και «νομικά επιχειρήματα».

Το δίλημμα έχει ήδη μπει για όλους: Με τις εταιρείες και τα κέρδη τους ή με την επιβολή ενός πλαισίου που θα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία των κατοίκων; Το παράδειγμα της Επιτροπής Κατοίκων Κοντόπευκου πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε γειτονιά. Αυτός είναι ο δρόμος, ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet