Οι καλοί λογαριασμοί γίνονται εξαρχής…
Ενυπόγραφα

Οι καλοί λογαριασμοί γίνονται εξαρχής…

Καθώς… ζεσταίνονται οι προεκλογικές μηχανές για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές όλο και σοβαρεύουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Και είναι αλήθεια ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, με όσους αυτοδιοικητικούς παράγοντες συνομιλεί το enypografa.gr διαπιστώνει ότι εκείνο που κυριαρχεί στη σκέψη τους είναι πώς θα διαχειριστούν τη δύσκολη πενταετία που βρίσκεται μπροστά. Οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παλαιότερη «χαλαρότητα» σε ό,τι αφορούσε τη διαχείριση του δημοτικού χρήματος, την οποία επέτρεπε σε μεγάλο βαθμό η απρόσκοπτη ροή πόρων από την κεντρική διοίκηση, δεν έχει καμία θέση στη νέα αυτοδιοικητική εποχή. Τώρα κάθε ευρώ μετρά και κάθε δράση της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι καλά ζυγιασμένη, προκειμένου να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος για τον δημότη.

Ας μάθουμε εξαρχής ποιοι θα είναι αυτοί που θα στελεχώσουν τις θέσεις-κλειδιά στους Δήμους 
την επομένη των εκλογών.

Ωστόσο, τα παραπάνω βρίσκονται ακόμη σε, ας το γράψουμε έτσι, θεωρητικό επίπεδο. Όπως λέμε, είναι έκφραση καλών προθέσεων, οι οποίες για να πείσουν θα πρέπει ν’ αρχίσουν ν’ αποτυπώνονται και σε συγκεκριμένες πράξεις. Σε τούτες τις εκλογές ο δημότης-ψηφοφόρος θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο σίγουρος για το ποιους θα στείλει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του και κυρίως ποιους θα ορίσει να διαφεντεύουν τα του Δήμου του για την επόμενη πενταετία. Για τον λόγο αυτόν είναι αναγκασμένος να… φυσά και το γιαούρτι.

Άρα, αυτή τη φορά οι λογαριασμοί πρέπει να γίνουν εξαρχής και να είναι καλοί. Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο, όσο χαρισματικός και να είναι ένας υποψήφιος δήμαρχος, χωρίς ικανά στελέχη στην ομάδα με την οποία θα διοικήσει το αποτέλεσμα θα είναι μια από τα ίδια. Ο καθένας μας μπορεί να συμπαθεί τον άλφα ή τον δείνα υποψήφιο δήμαρχο, είτε γιατί ταιριάζουν στις ιδεολογικές απόψεις, είτε γιατί πιστεύει στα διοικητικά προσόντα του, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Ωστόσο, δεν θα είναι αυτός που θα διοικεί και θα συντονίζει τα συνεργεία που θα έρχονται στη γειτονιά να μαζέψουν τα σκουπίδια, ούτε αυτός που θα πρέπει να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του παιδικού σταθμού ή της αθλητικής εγκατάστασης. Ούτε θα είναι αυτός που θα αναζητεί κοινοτικούς πόρους και προγράμματα που θα οφελήσουν την πόλη. Προφανέστατα, όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα θα τα αναθέσει σε επιμέρους επικεφαλής, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις διάφορες υπηρεσίες του εκάστοτε Δήμου.

Τι πιο λογικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε εξαρχής ποιοι θα είναι αυτοί; Κι όταν λέμε να γνωρίζουμε, εννοούμε να γνωρίζουμε σε βάθος. Να έχουμε μελετήσει το βιογραφικό τους, να έχουμε πληροφορηθεί για τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις-δράσεις τους στην πόλη που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, να ξέρουμε τι επάγγελμα ασκούν και πόσο επιτυχημένοι είναι σε αυτό κ.ο.τ. Κι αν, τέλος πάντων, επειδή υπάρχουν και θέματα εσωτερικών ισορροπιών, κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν μπορούν να ορίσουν με ακρίβεια, εκ των προτέρων, ποια στελέχη θα αξιοποιήσουν σε ποια θέση, ας φτιάξουν μία short list -όπως λένε και στους διαγωνισμούς- με κάποια στελέχη των συνδυασμών τους από τους οποίους θα επιλέξουν στη συνέχεια τους επικεφαλής των διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου.

Τι πιο ωραίο, λοιπόν, αντί να γεμίσουν κάθε γειτονιά με τα, συνήθως κακόγουστα, προεκλογικά φυλλάδιά τους, οι υποψήφιοι δήμαρχοι να χρησιμοποιήσουν πιο… οικολογικά μέσα (π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, άντε και λίγα έντυπα για ψηφοφόρους που δεν χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες) για να δημοσιοποιήσουν το Who is Who των υποψηφίων που προορίζουν για τις θέσεις-κλειδιά της διοίκησης. Δεν θα είναι καλύτερο να ξέρει ο ψηφοφόρος ότι αυτός που θα «σταυρώσει» στο ψηφοδέλτιο θα έχει λόγο και γνώση επί των θεμάτων που θα αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θ΄ ανοίγει το στόμα του μόνο για να πει «ναι», «όχι» ή «παρών», χωρίς τις περισσότερες φορές να έχει πάρει χαμπέρι για το υπό ψήφιση θέμα;

Ειλικρινώς δεν γνωρίζουμε πόσοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα υιοθετήσουν την παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, όποιος το πράξει θα μπορεί να δηλώνει, χωρίς ουδείς να μπορεί να τον αμφισβητήσει, ότι έχει συνειδητοποιήσει στο έπακρον τις δυσκολίες που θα κληθεί να διαχειριστεί από τη στιγμή που η ψήφος των συνδημοτών του θα τον στείλει στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης του. Κι αν μη τι άλλο, θα έχει συμβάλει ώστε η Αυτοδιοίκηση να πάψει να κουβαλά στην καμπούρα της, ως άλλος αποδιοπομπαίος τράγος, τα κρίματα για όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα και να καταστεί εκ νέου ο ελπιδοφόρος θεσμός της Τοπικής Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet