5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για το θεσμικό πλαίσιο των κεραιών κινητής
Αυτοδιοίκηση

5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για το θεσμικό πλαίσιο των κεραιών κινητής

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης ΜπαλάφαςΧαρά ΚαφαντάρηΓιώργος ΔημαράςΠάνος Σκουρολιάκος, Γιάννης Δέδες κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Στην ερώτηση των βουλευτών γίνεται αναφορά σε καταγγελίες από επιτροπές κατοίκων, αλλά και δημοτικούς συμβούλους, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην “έντονη ανησυχία των κατοίκων του Δήμου Αγίας Παρασκευής”.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών:

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: “Αλλαγή θεσμικού πλαισίου εγκατάστασης και εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας”

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πληθώρα τοποθετημένων κεραιών εντός των γεωγραφικών ορίων της Αττικής, οι οποίες τελούν υπό αμφισβήτηση νομιμότητας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που λάβαμε από επιτροπές κατοίκων αλλά και δημοτικούς σύμβουλους, είναι εκτός θεσμικού πλαισίου ενώ αρκετές από τις νόμιμες είναι σε διάταξη που πιθανώς να επηρεάζει επιβαρυντικά την υγεία των κατοίκων και ιδίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, οι χρόνια πάσχοντες κ.ο.κ.

Η επιστημονική κοινότητα, όπως παραδέχονται εγνωσμένης αξίας επιστήμονες, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το σύνολο των επιβαρυντικών για την υγεία επιπτώσεων από τη συνεχή έκθεση σε ορισμένα επίπεδα ακτινοβολίας, ακόμη και αν αυτά θεωρούνται χαμηλότερα του μέσου όρου των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. Ο λόγος είναι πως για τα όρια ασφαλείας λαμβάνεται υπόψη μόνο η θερμική επίδραση των κυμάτων και όχι οι πιθανές επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στο πνεύμα της προληπτικής αντιμετώπισης των επιβλαβών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας και θεωρώντας ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση εξάντλησης όλων των πιθανών εναλλακτικών πριν εγκριθεί η τοποθέτηση κεραίας αναμετάδοσης σήματος κινητής τηλεφωνίας, και αποτυπώνοντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, καθώς και εν γένει των αστικών κέντρων, διατυπώνονται η άποψη πως πρέπει να τεθούν ξανά γεωγραφικά όρια απόστασης μεταξύ των κεραιών αναμετάδοσης σήματος κινητής τηλεφωνίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στην Ειδική Έκθεση του 2003, δίνοντας έμφαση στην Αρχή της Προφύλαξης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που προκύπτουν από τα υψηλά, επιτρεπόμενα, όρια της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όσο και τα θέματα νομιμότητας της τοποθέτησης και λειτουργίας τους.

Παρά τις υποσχέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων (για παράδειγμα με το ν.3431/2006), δεν επήλθαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας.

Επειδή:

  • Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις ερευνητών καταδεικνύουν πως εμπεριέχονται κίνδυνοι από τις εκπομπές των αναμεταδοτών σήματος κινητής τηλεφωνίας οι οποίοι δεν είναι ακόμη γνωστοί.
  • Οι συναρμόδιες υπηρεσίες δεν συνεννοούνται επαρκώς στην τήρηση, έστω του υπάρχοντος, θεσμικού πλαισίου.
  • Οι τακτικοί έλεγχοι για τυχόν υπερβάσεις στις τιμές ασφαλούς εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων διενεργούνται εξαιρετικά σπάνια και σε σχετικά μικρό δείγμα που δεν ξεπερνά το 20%.
  • Τις περισσότερες φορές που διαπιστώνονται παραβάσεις αναφορικά με τις εκπομπές και τα σημεία τοποθέτησης κεραιών, οι αρμόδιες αρχές αρκούνται σε συστάσεις, χωρίς μάλιστα να σχεδιάζουν επανέλεγχο της συμμόρφωσης προς αυτές.

 Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Δεσμεύεται να δοθεί εντολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς να μην εγκριθεί καμία νέα άδεια μέχρι την αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και την κατάργηση των εξαιρέσεων που δημιούργησε η έσχατη νομοθετική ρύθμιση; (ν.4053/2012,ν.4070/12,ν.4313/14)
  •  Θα εκδοθεί αίτημα προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να δημοσιοποιηθούν όλα τα σημεία που είναι εγκατεστημένες κεραίες, και θα προβεί σε άμεση διακοπή λειτουργίας όσων είναι παρατύπως εγκατεστημένες;
  • Θα φροντίσει ώστε να ελέγχονται τακτικά τόσο η τήρηση ορίων ασφαλείας εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων των κεραιών, όσο και το σύννομο των διαδικασιών τοποθέτησης και να επιβάλλονται πρόστιμα στις εταιρείες που παραβαίνουν τις διατάξεις περί εγκατάστασης και λειτουργείας τους;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet