Οργή στην κηδεία του αδικοχαμένου βρέφους στην Παλαιστίνη
Κόσμος

Οργή στην κηδεία του αδικοχαμένου βρέφους στην Παλαιστίνη

Οργή, η οποία εκφράστηκε μέσα από ογκώδεις διαδηλώσεις, συνόδευσε τον χαμό του 18 μηνών αγοριού, το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο όταν έποικοι έριξαν βόμβες μολότοφ στο σπίτι της οικογένειάς του στη Δυτική Όχθη. Στο χωριό Ντούμα, όπου μικρός Άλι Νταουάμπσεχ άφησε την τελευταία του πνοή, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του, ανάμεσά τους και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα.

Η πορεία ξεκίνησε από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Νταουάμπσεχ, ένα μικρό κτίσμα από το οποίο έχουν απομείνει όρθιοι μόνο οι τσιμεντένιοι τοίχοι του μετά την επίθεση, ενώ στο εσωτερικό της οικίας τα πάντα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν ανάμεσα στις στάχτες μισοκαμένες φωτογραφίες της οικογένειας με το μωρό, αλλά και διάφορα αντικείμενα όπως ένα μπιμπερό. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά οι γονείς και ο ηλικίας 4 ετών αδελφός του βρέφους.

Στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ακόμα ορατά τα συνθήματα που έγραψαν στα εβραϊκά οι έποικοι: «Ζήτω ο Μεσσίας», «Εκδίκηση» και «Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Δύο ημέρες πριν, οι ισραηλινές Αρχές είχαν καταστρέψει δύο σπίτια υπό ανέγερση σε έναν ισραηλινό οικισμό νοτιότερα.

Συνοδεύοντας τη σορό του βρέφους, την οποία κράταγαν στα χέρια τους και είχαν τυλίξει με μια παλαιστινιακή σημαία, οι συμμετέχοντες φώναζαν «μάρτυρας» και άλλα συνθήματα ενώ κρατούσαν κίτρινες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Στη Χεβρώνα, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διαδήλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο. Ο ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά.

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μετά την εβδομαδιαία προσευχή στην πλατεία των Τεμενών ζητώντας «εκδίκηση». Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσε την είσοδο στην πλατεία των Τεμενών σε Παλαιστίνιους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Στη συνοικία Εσαουίγια, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Στη Τζαμπάλια επίσης, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και διαδήλωσαν κρατώντας τις μαύρες σημαίες του κινήματος. Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων».

H σημερινή επίθεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ισραηλινοί χρήστες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καλούν τους συμπατριώτες τους να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της βίας το Σάββατο. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν χαρακτήρισε τους δράστες «Εβραίους τρομοκράτες».

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τώρα, μία ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που τάσσεται κατά του εποικισμού, αυτές «οι επιθέσεις εκ μέρους των εποίκων έχουν γίνει μια πραγματική επιδημία», κυρίως λόγω της «επιείκειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στις βιαιοπραγίες εις βάρος Παλαιστινίων και τη ρητορική του μίσους».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε με ασυνήθιστα σκληρά λόγια την επίθεση, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια». Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάς.

Οι ΗΠΑ «καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βίαιη τρομοκρατική επίθεση» και χαιρέτισαν «την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου στις δυνάμεις ασφαλείας να προσφύγουν σε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να συλλάβουν τους δολοφόνους που διέπραξαν αυτό που χαρακτήρισε μια τρομοκρατική ενέργεια και να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Εκφράζοντας φόβους σχετικά με έναν νέο κύκλο βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άσκησε πιέσεις σε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν να υποδαυλίσουν την ένταση έπειτα από αυτό το τραγικό γεγονός».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet