Video

“Ζητούμε ψήφο-δέσμευση για αγώνα” – VIDEO

 Ο Θανάσης Φωτόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Αμαρουσίου, απαντά στα ερωτήματα του enypografa.gr και στέλνει το μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους-δημότες (VIDEO).

Ποια είναι τα πέντε βασικότερα προβλήματα της πόλης στα οποία ο συνδυασμός σας θα δώσει προτεραιότητα εάν ασκήσει διοίκηση την επόμενη πενταετία;

Είναι, πρώτα πρώτα, η δραματική επιδείνωση των όρων εργασίας των κατοίκων αυτής της πόλης, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που εκδηλώνεται στη χώρα μας με ιδιαίτερη οξύτητα. Η μείωση του μισθού γύρω στο 50%, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τα προβλήματα επιβίωσης των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα των γυναικών και της νεολαίας.

Είναι, ακόμη, η παραπέρα αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, κύρια μέσω των αυξημένων «ανταποδοτικών» τελών καθαριότητας που έχει επιβάλει η δημοτική αρχή. Σε αντίθεση με τα κατασκευασμένα στοιχεία της διοίκησης του κ. Πατούλη οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Μεταξύ των ετών 2011-2014 το τέλος καθαριότητας αυξήθηκε κατά 37% για τη φτωχή λαϊκή οικογένεια, από 1,10 €/τ.μ. σε 1,51 €/τ.μ., και μειώθηκε κατά 48% για το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή από 2,91 €/τ.μ. σε 1,51 €/τ.μ. για τις κατοικίες άνω των 500 τ.μ. και από 14,57 €/τ.μ. σε 7,57 €/τ.μ. για τους επαγγελματικούς χώρους των επιχειρηματικών ομίλων.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου μέσω των ΣΔΙΤ, αλλά και άλλων μηχανισμών, όπως οι επιμέρους αναθέσεις σε ιδιώτες (π.χ. καθαριότητα, πράσινο) και πρόσφατα οι «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» (Κοιν.Σ.Επ.), που προμηνύουν νέες «διαθεσιμότητες» και απολύσεις, νέα βάρη για τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας. Στο στόχαστρο μπαίνουν η διαχείριση των απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ακόμη και η δημοτική περιουσία, με το πρόσχημα της «αξιοποίησης».

Είναι, ακόμη, ο προσανατολισμός της δημοτικής αρχής σε έργα βιτρίνας (αναπλάσεις, βιοκλιματικά, ποδηλατόδρομοι, ταρατσο-πράσινο, αλλεπάλληλες κυκλοφοριακές μελέτες και εφαρμογές) με τα έργα και τις παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές (αντιπλημμυρικά, αντισεισμική θωράκιση, παιδικοί σταθμοί, εσωτερικό οδικό δίκτυο, ελεύθεροι χώροι) να αποτελούν τον φτωχό συγγενή του δημοτικού τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού.

Είναι γενικότερα (για να περιοριστούμε στον αριθμό 5) η συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής που υλοποιεί, δραστήρια και στο ακέραιο, την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για το παραπέρα ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Κατευθύνσεις την ουσία των οποίων υπηρετούν και οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις και δημοτικές παρατάξεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αθωώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ρίχνοντας το «φταίξιμο» στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της.

Στα ζητήματα αυτά, μεταξύ και άλλων, θα ρίξει το βάρος η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Μαρουσιού και στη νέα δημοτική περίοδο, όχι μόνο αν «ασκήσει διοίκηση» αλλά και από τη θέση μιας δυναμικής αντιπολίτευσης, σε συμπαράταξη με τη Λαϊκή Επιτροπή της πόλης μας, που εκφράζει την κοινωνική συμμαχία των στρωμάτων με προοπτική τη Λαϊκή Εξουσία. Το γεγονός ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , στο Μαρούσι και παντού, στηρίζεται από το ΚΚΕ αποτελεί τη δική μας εγγύηση ότι και στη νέα δημοτική θητεία θα τιμήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας. Με αυτή την επισήμανση κατά νου τοποθετούμαστε και στα επόμενα ερωτήματά σας.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κοινωνική λειτουργία του Δήμου ποιες αλλαγές σκοπεύετε να προωθήσετε;

Η κοινωνική πολιτική χρειάζεται να είναι οργανωμένη υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας. Η δημοτική αρχή με κομμουνιστές στην πλειοψηφία ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση λειτουργίας σύγχρονων κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών, θαπαλέψει για δημιουργία και λειτουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών σε ασφαλή κτήρια, με έμπειρο , επαρκές και σταθερό προσωπικό, για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας.

Θα απαιτήσουμε τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας για όποιον τις έχει ανάγκη, σε αντίθεση με τις καμπανιακές «φιλανθρωπικές» δράσεις, θα προωθήσουμε την ταξική αλληλεγγύη.

Θα μπούμε μπροστά για να μην κοπεί το ρεύμα, να μην γίνει καμιά κατάσχεση σε κανένα σπίτι και μικρομάγαζο στο Μαρούσι και να υπάρχει πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την αναψυχή όλων των λαϊκών οικογενειών.

Από ποιες πηγές σκοπεύετε να αντλήσετε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρεμβάσεών σας προκειμένου να επιλύσετε τα παραπάνω προβλήματα;

Για μας η κύρια πηγή χρηματοδότησης είναι ο κρατικός προϋπολογισμός στον οποίο περιλαμβάνουμε και τα εκατό και πάνω εκατομμύρια που αντιστοιχούν στον Δήμο μας, από αυτά που έκλεψαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις από τους αρχικά θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Διοίκησης. Είναι επίσης τα άλλα δημόσια χρηματοδοτικά μέσα, καθώς και το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο Μαρούσι, πραγματοποιώντας μεγάλα κέρδη. Σημαντικοί πόροι θα εξοικονομηθούν, επίσης, από την κατάργηση στο μέλλον των έργων και προγραμμάτων βιτρίνας και προσωπικής προβολής, πόροι που θα διοχετευθούν σε έργα που καλύπτουν βασικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με την απάντηση μας στο πρώτο ερώτημά σας. Με βάση τη θέση μας αυτή επιβάλλεται η δραστική μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας της λαϊκής οικογένειας, με προοπτική την κατάργησή τους.

Ποιο είναι το στοιχείο που πιστεύετε ότι διαφοροποιεί τον δικό σας συνδυασμό από τους υπόλοιπους που επίσης διεκδικούν την ψήφο των δημοτών;

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει αποδείξει με την παρουσία της, τις θέσεις και τις προτάσεις της, ότι πάνω απ’ όλα βάζει το συμφέρον των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών και όχι «της πόλης», γενικά και αόριστα, όπως λένε οι άλλες παρατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν εξαντλούμε την κριτική και την αντιπαράθεσή μας μόνο στον «κακό δήμαρχο». Αποκαλύπτουμε ό,τι υπηρετεί γενικότερες κυβερνητικές πολιτικές στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Γι΄ αυτό, όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, εμείς δίνουμε ενιαία τη μάχη των τριπλών εκλογών του Μάη, συνδυάζοντάς την με τις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής και με τις ευρωεκλογές.

Μας διαφοροποιεί, ακόμη,το ότι εμείς δεν τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια», δεν υποσχόμαστε στο Μαρουσιώτη ότι, εν μέσω της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνει, θα καταστήσουμε «το Μαρούσι μια πόλη δημοκρατική, πολιτισμένη και λειτουργική προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του», όπως για παράδειγμα διατείνεται η δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε την ψήφο του όχι ως εξουσιοδότηση για να του λύσουμε τα προβλήματα αλλά ως αμοιβαία δέσμευση ότι θα παλέψουμε μαζί για τη διεκδίκηση λύσεων σε μια βαθύτερη προοπτική, αυτήν της λαϊκής εξουσίας.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο διακύβευμα για την πόλη σας σε αυτές τις εκλογές;

Να ενισχυθούν στην πόλη μας, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, σε όλη τη χώρα, οι συνδυασμοί του ΚΚΕ και στις τρείς εκλογικές μάχες, τόσο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όσο και το ευρωψηφοδέλτιό του, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξαναμπούν η εργατικά τάξη, τα λαϊκά στρώματα στον δρόμο των κατακτήσεων να διεκδικήσουν περισσότερες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα ζωής, από καλύτερες θέσεις, με καθαρή προοπτική να σπάσουν τα δεσμά των μονοπωλίων, της Ε.Ε, στον δρόμο για τη λαϊκή εξουσία. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για την πόλη μας, για όλη τη χώρα.

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δώσατε για να επικοινωνήσω με τους δημότες. Το τελευταίο που θα ήθελα να πω είναιτούτο: Πραγματικά αυτάπου στα 47 χρόνια ζωής μου έχω βιώσει με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ειλικρινά δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος σε δοκιμές, αναμονή, πίστωση χρόνου. Σήμερα υπάρχει εμπειρία, γνωριζόμαστε όλοι σε αυτή την πόλη, ο καθένας και η καθεμία πρέπει να αναλάβουν την προσωπική και κοινωνική ευθύνη που του αναλογεί.

Από τη δική μου πλευρά, ως βιομηχανικός εργάτης, συναισθάνομαι και το ιδιαίτερο χρέος μου προς την τάξη στην οποία ανήκω, προς όλους όσοι συμπορευθήκαμε στους αγώνες που έχουμε δώσει, προς τους συντρόφους μου που μου εμπιστεύθηκαν τη θέση του επικεφαλής του αγωνιστικού ψηφοδελτίου με το κόκκινο γαρίφαλο στο Μαρούσι, να δικαιώσω τις προσδοκίες τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet