“Βροχή” προβλημάτων από τις καταιγίδες
Περιβάλλον

“Βροχή” προβλημάτων από τις καταιγίδες

Προβλήματα σε πολλές περιοχές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας αρκετούς δρόμους σε ποτάμια. Από τις περιοχές της Θέρμης και του Νέου Ρυσίου προήλθαν οι περισσότερες από 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων που δέχθηκε η Πυροσβεστική. Κάποιες από τις κλήσεις αφορούσαν σε ακινητοποίηση οχημάτων, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων κάτω από γέφυρες, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν εγκλωβισμοί ατόμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, ενώ τέσσερα συνεργεία της βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπου υπάρχουν.

Με χαμηλές ταχύτητες λόγω της βροχόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό. Στο ύψος των Κωνσταντινοπολίτικων, στο ρεύμα προς ανατολικά, η βροχή «κατέβασε» χώματα στη δεξιά πλευρά του δρόμου, έξω όμως από τις λωρίδες κίνησης των οχημάτων.

Εγκλωβίστηκαν τουρίστες στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Αίσιο τέλος είχε η μικρή περιπέτεια που έζησαν το πρωί 57 επισκέπτες του Φαραγγιού της Σαμαριάς, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν όταν ξέσπασε δυνατή νεροποντή. Όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, επέστρεψαν χωρίς να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, αργά το μεσημέρι, στην είσοδο του φαραγγιού.

Η έντονη βροχόπτωση έγινε η αιτία να εγκλωβιστούν στο φαράγγι της Σαμαριάς οι επισκέπτες, οι οποίοι πήγαν σε ασφαλείς χώρους μαζί με προσωπικό του εθνικού δρυμού, περιμένοντας να κοπάσει η κακοκαιρία.

Η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σλαβάκη, δήλωσε στο δίκτυο Flashnews.gr ότι η ενημέρωση που υπήρχε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν ότι η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινούσε από το απόγευμα. Έτσι είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η είσοδος στο φαράγγι μόνο για νωρίς το πρωί και στη συνέχεια θα έκλεινε.

Όμως η ξαφνική αλλαγή του καιρού από νωρίς το πρωί άλλαξε τον σχεδιασμό. Στις 9 το πρωί το φαράγγι έκλεισε. Είχαν όμως ήδη εισέλθει μέσα περίπου 350 τουρίστες. Όσοι ήταν στην αρχική διαδρομή του μονοπατιού επέστρεψαν πίσω στην είσοδο του Ξυλόσκαλου.

Όμως οι επισκέπτες που ήδη είχαν φτάσει στο φυλάκιο του Αγ. Νικολάου και άλλοι επτά στο Βρυσί, έμειναν εκεί, μαζί με φύλακες του φαραγγιού, προκειμένου μόλις σταματήσει η βροχή, με την συνοδεία των φυλάκων να επιστρέψουν και αυτοί στο Ξυλόσκαλο.

Από το μεσημέρι σε όλο το μήκος του φαραγγιού της Σαμαριάς, που έκλεισε για λόγους ασφαλείας, γίνεται έλεγχος της βατότητας του εθνικού δρυμού.

Πλημμύρες στο Γύθειο

Έντονες πλημμύρες προκάλεσε και στο Γύθειο η ισχυρή βροχόπτωση.

Ήταν τόσο πολύ το νερό που έπεσε σε λίγη ώρα, ώστε υπερχείλισε ο ξεροπόταμος του Ξηριά, οι δύο κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και μεγάλο τμήμα από το εμπορικό κέντρο της πόλης πλημμύρισε.

Η καταιγίδα σταμάτησε όταν το ύψος του νερού στους δρόμους είχε φτάσει σε οριακό σημείο για να πλημμυρίσουν τα καταστήματα της πόλης.

Γι΄ αυτό και μόνο τέσσερις κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση υδάτων, ενώ η θάλασσα στο λιμάνι του Γυθείου από τα χώματα που είχε μεταφέρει η βροχή έχει γίνει κόκκινη.

Τις “πληγές” τους μετρούν Κεφαλονιά και Ιθάκη

Τις “πληγές” τους μετρούν σήμερα Κεφαλονιά και Ιθάκη μετά τη νεροποντή που έπληξε τα νησιά του Ιονίου την Παρασκευή. Η βροχή δεν σταμάτησε όλο το βράδυ, όμως δεν είχε τη χθεσινή ένταση, η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

«Το αίτημα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έστειλε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων χθες το βράδυ» δήλωσε η βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Θεοπεφτάτου και επισήμανε ότι «σε εκκρεμότητα πλέον είναι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Από το πρωί σήμερα έχουν αρχίσει οι αιτήσεις αποζημίωσης. Οι επαγγελματίες του νησιού, των οποίων οι επιχειρήσεις τους επλήγησαν από την κακοκαιρία, κάνουν τις αιτήσεις τους στην Περιφέρεια, ενώ οι αιτήσεις όσων έχουν πληγεί οι κατοικίες τους γίνονται δεκτές στον Δήμο Κεφαλονιάς».

«Όλοι οι δρόμοι του νησιού έχουν ανοίξει για τα οχήματα. Καταγραφούμε τα αιτήματα των πολιτών για αποζημιώσεις» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Κεκκάτος. Σύμφωνα με όσα είπε, τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάζονται στους δρόμους, που καλύφθηκαν «από 50 πόντους νερού», ενώ κάποιοι είναι απροσπέλαστοι λόγω κατολισθήσεων και πτώσης τοίχων.

Το μεσημέρι, πάντως, ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς δήλωσε ότι όλοι οι δρόμοι έχουν ανοίξει και κανένα μέρος της Κεφαλονιάς δεν έχει πρόβλημα.

Η βροχή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 τομεσημέρι της Παρασκευής και σταμάτησε στις 6 το απόγευμα. «Έριξε συνολικά 380 τόνους νερού ανά στρέμμα» είπε ο κ. Παρίσης.

Επιπλέον για τέσσερις ώρες την Παρασκευή υπήρξε γενικευμένο black out.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet