Video

Πεντελικό: Στον… αέρα η αεριοποίηση – VIDEO

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, με αντικείμενο την κατασκευή εργοστασίου αεριοποίησης στο Πεντελικό και η οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκε λόγων των επεισοδίων (δες το βίντεο Διακοπή συνεδρίασης εν μέσω επεισοδίων), ξεκίνησε με αρκετή… νευρικότητα, παρουσία δεκάδων κατοίκων, εντός κι εκτός αιθούσης.

Η πρώτη, αναγνωριστική θα τη χαρακτηρίζαμε κόντρα, ήταν αυτή μεταξύ της προέδρου του Σώματος Ευαγγελίας Μπουσίου με τους Αντώνη Φειδοπιάστη (ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ) και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Λεωνίδα Λάζο σχετικά με το εάν θα έπρεπε η αρχική εισήγηση να γίνει από τον δήμαρχο ή από εκπρόσωπο των 14 δημοτικών συμβούλων που είχαν προκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ
«Δεν πρόκειται να γίνει το εργοστάσιο»

Τελικώς η εισήγηση έγινε από τον δήμαρχο Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη. Σε αυτήν ο δήμαρχος, αφού χαρακτήρισε ως προεκλογική κίνηση τη σύγκλιση του Συμβουλίου από πλευράς της μειοψηφίας (κάτι που επαναλήφθηκε πολλές φορές στη συνέχεια, από αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας), έκανε αρχικά μία συνοπτική αναφορά στο γεγονός που οδήγησε στην εξέταση κάποιων λύσεων για τη διαχείριση των κλαδεμάτων στον Δήμο. Όπως υποστήριξε ο Δήμος παράγει 40 τόνους κλαδιών ημερησίως, το κόστος των οποίων για τη μεταφορά τους στη χωματερή ανέρχεται στις 250.000 έως 300.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν δύο λύσεις για την αξιοποίησή τους. Η πρώτη αφορούσε τη μέθοδο των πέλετ και η άλλη η δημιουργία εργοστασίου αεριοποίησης κλαδιών και όχι απορριμμάτων, όπως διευκρίνησε.

Ο κ. Δ. Στεργίου-Καψάλης επεσήμανε ότι, όταν διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να επιβαρύνει το Πεντελικό, εγκαταλείφθηκε η ιδέας και πλέον ερευνάται πλέον μόνο η περίπτωση των πέλετ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση των σχολείων της περιοχής. Επίσης, τόνισε την περιβαλλοντική ευαισθησία του ιδίου και της παράταξής του δεν αμφισβητούνται, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε πια για το εργοστάσιο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΕΙΔΟΠΙΑΣΤΗΣ
«Καμία μονάδα ΑΠΕ στο Πεντελικό»

Εκ μέρους των 14 δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Αντώνης Φειδοπιάστης έκανε την εισήγηση. Ξεκίνησε δε με την αποκάλυψη ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έστειλε ο Δήμος στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ήταν προγενέστερη αυτής που τελικά ανέθεσε και έλαβε από τον μελετητή (σ.σ.: Το ερώτημα ποιανού ήταν η πρώτη μελέτη ουδέποτε απαντήθηκε στη διάρκεια της συζήτησης και, βέβαια, έμεινε… μετέωρο καθώς η συνεδρίαση διεκόπη πριν ολοκληρωθεί).

Ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης ολοκλήρωσε την εισήγησή του ζητώντας από τη δημοτική αρχή τη λήψη ομόφωνης απόφασης για την άμεση απόσυρση της μελέτης για το εργοστάσιο και της απαγόρευσης στο μέλλον οποιασδήποτε εγκατάσταση ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στο Πεντελικό, από οποιονδήποτε φορέα ή επιχείρηση. Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

Μετά την παραπάνω εισήγηση άρχισε μία διαδικασία που, εν μέσω εντάσεων και διαρκών διακοπών, «ταλαντευόταν» μεταξύ ερωτήσεων και τοποθετήσεων συμβούλων, ερμηνειών του κανονισμού και… εμβόλιμων θεμάτων, από τις φωτιές στο Πεντελικό, τα μπάζα, τα λατομεία κ.ο.τ. Από όλο αυτό το σκηνικό, ξεχωρίζουμε και παρουσιάζουμε τις παρακάτω τοποθετήσεις:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ
«Μένουμε πιστοί στο Π/Δ για το Βουνό»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Μελίσσια-Νέα Πεντέλη-Πεντέλη ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι το Πεντελικό θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Εν συνεχεία, αφού είπε ότι δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο περιβαλλοντικά ευαίσθητος, αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα (Π/Δ) για το Πεντελικό, το οποίο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν σπάει, δεν τροποποιείται και επιτελεί ουσιαστικό ρόλο για την προστασία του Βουνού».

Ο κ. Μ. Γραφάκος χαρακτήρισε ως λαθεμένη την αποστολή από τον Δήμο στον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) της επίμαχης μελέτης, καθώς όπως είπε αυτή αντίκειται στις χρήσεις που ορίζονται στο Π/Δ για το Πεντελικό. Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ανέφερε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να προβεί ο Δήμος σε αυτή τη μελέτη για λογαριασμό τρίτων, αναρωτόμενος «ποιανού τον μεσάζοντα κάναμε;».

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ
«Όχι στους προθύμους των επιχειρηματικών συμφερόντων»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ θέλησε να βάλει το θέμα στο πολιτικό πλαίσιο, όπως είπε, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο ευλογία δεν είναι η διαμονή των κατοίκων των τριών Δημοτικών Ενοτήτων στις παρυφές του Πεντελικού. Ο κ. Τ. Καρατζής αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες του κράτους και των δήμων για τις φωτιές στο Βουνό, μίλησε για αυτοιδιοικητικούς παράγοντες που «γονατίζουν» μπροστά στις επιθυμίες των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν κι έκανε λόγο «περιβαλλοντικές ευαισθησίες πάνω σε πολιτικές που παράγουν κέρδη».

Ο ίδιος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι είχε από την αρχή σκοπό να κάνει το εργοστάσιο στο Πεντελικό, ικανοποιώντας επιχειρηματικά συμφέροντα που αναζητούν «προθύμους» για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Επίσης, υποστήριξε ότι ο δήμαρχο κρατά εν ισχύ τη μελέτη κι αρνείται να την αποσύρει, ενώ δήλωσε σύμφωνος με την εισήγηση των «14», δηλώνοντας ανυποχώρητος σε κάθε σχεδιαζόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βουνό.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΖΟΣ
«Τοπικά δημοψηφίσματα για το περιβάλλον»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Λάζος ξεκίνησε την τοποθέτησή σου λέγοντας ότι θα ανέμενε τον πρώτο λόγο για τα μεγάλα θέματα στην πόλη να τον έχει το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι ο δήμαρχος που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ξέρει μόνο να αιφνιδιάζει και να χωρίζει το Σώμα». Εν μέσω διακοπών από συμβούλος της πλειοψηφίας, ο κ. Λ. Λάζος συνέχισε τον συλλογισμό του προσθέτοντας ότι εάν είχαν τηρηθεί οι νόμοι και οι διαδικασίες τα πράγματα δεν θα είχαν φθάσει έως το σημερινό σημείο.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει «κερκόπορτες» στο Πεντελικό, ενάντια σε όσα ορίζει το Π/Δ, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και με το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, τότε ήταν ντροπή για το Δημοτικό Συμβούλιο της Πεντέλης να είναι το μοναδικό μεταξύ των όμορων Δήμων που δεν εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος ενημέρωσε το Σώμα ότι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα θα είναι ακόμη αυστηρότερο και πιο κοντά σε ό,τι ορίζει το Π/Δ για το Πεντελικό, ενώ ζήτησε να συμπληρωθεί η εισήγηση των «14» με τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα θα ζητείται η γνώμη των πολιτών, μέσω τοπικού δημοψηφίσματος, ώστε «να μην μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του».

ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΧΑΝΟΥ-ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ
«Κινηθήκαμε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο»

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πεντέλης Αρχοντία Χάνου-Μπούσουλα αναφέρθηκε στο ότι κάθε διοίκηση έχει την υποχρέωση να αναζητεί τρόπους ορθολογικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η σημερινή διοίκηση. Επίσης, ανέλυσε από την πλευρά της το ετήσιο κόστος του Δήμου για τη μεταφορά των κλαδιών στη χωματερή, αλλά και τα οφέλη που θα προέκυπταν, από τη μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού, για τους δημότες, στην περίπτωση που λειτουργούσε το εργοστάσιο. Τέλος, η κ. Αρχ. Χάνου-Μπούσουλα διευκρίνησε ότι όλα όσα έπραξε η διοίκηση ήταν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ κατηγόρησε τη μειοψηφία για υποκριτική στάση σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Να ενωθούν οι δύο εισηγήσεις»

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ υποστήριξε, στην τοποθέτησή του, ότι πουθενά στον προηγμένο κόσμο δεν υπάρχει η έννοια του απορρίμματος, αφού όλα ανακυκλώνονται και αξιοποιούνται. Δυστυχώς στη χώρα μας, όπως ανέφερε, όποτε επιχειρείται να γίνει μία υποδομή στον τομέα αυτό ξεσηκώνονται αντιδράσεις και αποτρέπεται η υλοποίησή της. Την ίδια στιγμή, πάντως, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους μονάδες πρέπει να γίνονται σε αυστηρά οριοθετημένες περιοχές και όχι σε ευαίσθητους περιβαλλοντικά χώρους όπως η Πεντέλη.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου συμφωνεί με την εγκατάλειψη της ιδέας κατασκευής εργοστασίου αεριοποίησης στο Πεντελικό, προχωρώντας όμως ακόμη περισσότερο και ζητώντας να εγκαταληφθεί και η ιδέα των πέλετ. Επίσης, πρότεινε η απόφαση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάει υπηρεσιακά στο ΥΠΕΚΑ, όπως υπηρεσιακά είχε αποσταλεί και η σχετική μελέτη. Τέλος, ζήτησε να ενοποιηθούν οι δύο εισηγήσεις, ώστε να ληφθεί μία ενιαία απόφαση.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΛΙΟΣ
«Δεν υπάρχει θέμα εργοστασίου»

Ο επικεφαλής της παράταξης ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΑΖΙ υποστήριξε ότι το εξεταζόμενο θέμα δεν μπορεί να χωρίζει, αλλά να ενώνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα δημιουργίας εργοστασίου στο Πεντελικό. Εξήγησε δε ότι πρόθεση της διοίκησης ήταν να εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και ο μόνος λόγος που δεν είχε ενημερωθεί το Σώμα ήταν ότι η πρόταση για το εργοστάσιο βρισκόταν ακόμη σε φάση διερεύνησης. Στη φάση αυτή ο κ. Ν. Τόλιος διακοπτόταν διαρκώς από συμβούλους της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να σταματήσει την εισήγησή του και να αποχωρήσει προσωρινά από την αίθουσα.

Ακολούθησε η προσπάθεια να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη στο θέμα των εισηγήσεων, κάτι που -όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί- στάθηκε αδύνατον…

Από εκεί και πέρα η συζήτηση (εάν μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει έτσι) διεξήχθη με αλληλοκατηγορίες και αιχμές μεταξύ συμβούλων της διοίκησης και της μειοψηφίας, επί παντός επιστητού, ακόμη και για τις «μετακινήσεις» συμβούλων από τον έναν συνδυασμό στον άλλον. Εκεί που όμως… χάθηκε εντελώς η μπάλα ήταν όταν δόθηκε ο λόγος σε έναν πολίτη που έχει παλαιές δικαστικές εκκρεμότητες με τον επικεφαλής της παράταξης ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, τις οποίες και θεώρησε σκόπιμο να αναπτύξει στο Σώμα, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Η πρόεδρος του Σώματος, επιχειρώντας να ηρεμήσει τα πράγματα, διέκοψε προσωρινά (για τρίτη συνεχόμενη φορά) τη συνεδρίαση, αλλά ο πολίτης εξακολουθούσε να αντιδικεί με δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, στο… παιχνίδι μπήκαν κι άλλοι δημότες, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μπούρας και η… σύρραξη γενικεύτηκε, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε οριστική διακοπή της συνεδρίασης.

Έτσι, ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν, πότε, πώς και με ποια εισήγηση θα αποσυρθεί η μελέτη για την κατασκευή του εργοστασίου στην Πεντέλη, εάν και πότε θα επαναληφθεί η συνεδρίαση του Σώματος για το θέμα και, βέβαια, το αναπάντητο ερώτημα του εισηγητή της μειοψηφίας «ποιανού ήταν η μελέτη που στάλθηκε στο ΥΠΕΚΑ;» .

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet