Ο υπουργός Π. Κουρουμπλής και ο “χρυσός αιώνας” της Αυτοδιοίκησης
Πρόσωπα

Ο υπουργός Π. Κουρουμπλής και ο “χρυσός αιώνας” της Αυτοδιοίκησης

Όλο και πιο συχνά τελευταία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης μιλά για επερχόμενες μεγάλες αλλαγές στον περίφημο χάρτης της… πάλαι ποτέ «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», γνωστότερη ως «Καλλικράτης».

Από τις σχετικές τοποθετήσεις του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή απομονώνουμε δύο φράσεις. Η πρώτη αφορά στη φιλοδοξία που έχει εκφράσει ότι «θα πάμε σε μία περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της Αυτοδιοίκησης». Η δεύτερη αφορά στο ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών».

Ακούγοντας ή διαβάζοντας κάποιος την πρώτη φράση δεν μπορεί παρά να του έρθει στον νου αυτό που η μάνα μας ή γενικώς οι μεγαλύτεροι μας έλεγαν όσο ήμασταν παιδιά· δηλαδή, τη γνωστή ρήση «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο να μην λες». Από τούτη τη χώρα έχουν παρελάσει δεκάδες υπουργοί που εξήγγειλαν και εφάρμοσαν «επαναστατικές» μεταρρυθμίσεις, για να έρθουν κατόπιν άλλοι υπουργοί να τις «γκρεμίσουν» και να τις αντικαταστήσουν με τα δικά τους «οράματα». Μήπως, κ. υπουργέ, είναι προτιμότερο, αντί «να ανακαλύψουμε εμείς την πυρίτιδα», να αφήσουμε τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς και να μεταφέρουμε στην Ελλάδα ένα επιτυχημένο αυτοδιοικητικό μοντέλο που εφαρμόζεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, βεβαίως με τις απαραίτητες προσαρμογές στις εγχώριες ιδιαιτερότητες;

Και όσο για τη δεύτερη φράση, μήπως είναι καλύτερο αντί οι αιρετοί να γίνουν εκ των υστέρων «οι ίδιοι μάρτυρες» (και μαζί τους να μαρτυρήσουμε κι εμείς) των «ριζικών αλλαγών», να τους ρωτήσουν και να τους συμβουλευτούν εκ των προτέρων οι αρμόδιοι πριν προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε νέες μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση; Όχι, τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά μην κάνουμε έναν νέο «Καλλικράτη» και σε λίγους μήνες βγουν και πάλι οι δήμαρχοι στα… βουνά, κατηγορώντας -για πολλοστή φορά- την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί ερήμην τους».

Ίσως οι παραπάνω επισημάνσεις να αδικούν τον κ. υπουργό και όλες αυτές οι ενστάσεις που εκφράζουμε να έχουν ληφθεί υπόψη. Αυτό είναι το καλό σενάριο και μακάρι να ισχύσει. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη λαϊκή θυμοσοφία. Και μία άλλη ρήση, δανεισμένη από την ίδια «δεξαμενή» σοφίας, λέει ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι»…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet