Δ. Κουτσουβέλης: Κατάχρηση εξουσίας της διοίκησης της Κοινωφελούς
Πολιτική

Δ. Κουτσουβέλης: Κατάχρηση εξουσίας της διοίκησης της Κοινωφελούς

Την παροχή υπηρεσιών διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου ανέλαβε η Αναπτυξιακή Α.Ε. του Δήμου.

Το θέμα ανέδειξε , κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015.

O δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ενότητα Ανατροπή & Έργο για το Μαρούσι και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Δημήτρης Κουτσουβέλης, λόγο “για κατάχρηση της εξουσίας της διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου” και για διαδικασίες που “δεν προάγουν τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια”, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “θα αποδοκιμάζονται και θα καταγγέλλονται” από τον ίδιο.

Αφορμή της παρέμβασης του δημοτικού συμβούλου, στη συνεδρίαση της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου 2015 στάθηκε η απευθείας ανάθεση στην Αναπτυξιακή Α.Ε. του Δήμου Αμαρουσίου παροχής υπηρεσιών συμβούλου για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Δ. Κουτσουβέλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:

Περί των διαμειφθέντων στη συνεδρίαση της 15-12-2015 του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, της οποίας είμαι μέλος και ως το μόνο αιρετό τακτικό μέλος της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που είμαι στο Δ.Σ., θεωρώ πως οφείλω να ενημερώσω το Σώμα και πολλώ δε μάλλον τη μειοψηφία για θέματα που συζητήθηκαν και λόγω της σπουδαιότητας τους χρήζουν αναφοράς ώστε να είναι ενήμερη και η μειοψηφία.

Την 15η Δεκέμβρη 2015 συνεδρίασε το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων περιλαμβανόταν στην πρόσκληση και το θέμα: Λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών συμβούλου για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη της Επιχείρησης. Σημειωτέον ότι η εισήγηση για το εν λόγω θέμα εστάλη μόλις 3 ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και αφού είχε προηγηθεί διαμαρτυρία μου και ζητούσα να αναβληθεί το Δ.Σ. για τη μη έγκαιρη αποστολή των εισηγήσεων, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Εν τέλει το κείμενο της εισήγησης μου έλυσε όλες τις απορίες για το καθυστερημένο της ενημέρωσης μου.

Αναφέρω τα εξής: Ο σύμβουλος στον οποίο ανατέθηκε η παροχή υπηρεσιών διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της κοινωφελούς δεν είναι άλλος από τη γνωστή Αναπτυξιακή Α.Ε. Δήμου Αμαρουσίου.

Η οικονομική προσφορά της Αναπτυξιακής Α.Ε. κατατέθηκε την ίδια ημέρα της συνεδρίασης, δηλαδή την 15-12-2015, όπως προκύπτει από το κείμενο της εισήγησης!

Ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου της Αναπτυξιακής Α.Ε. ορίστηκε το ποσό των 24.600 ευρώ, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του 2015.

Δηλαδή, για τις 15 ημέρες που απομένουν για να λήξει το 2015 θα παράσχει η Αναπτυξιακή Α.Ε. συμβουλευτικές υπηρεσίες που κοστολογούνται στα 24.600 ευρώ!

Τούτο δήλωσε ο πρόεδρος και κατόπιν πιέσεων δικών μου για το υπέρογκο κόστος μόλις για 15 ημέρες αποκάλυψε ότι τις υπηρεσίες αυτές τις έχει παράσχει η Αναπτυξιακή Α.Ε. αναδρομικά από της συστάσεως της και πρέπει να πληρωθεί!

Δηλαδή, ήλθαμε να εγκρίνουμε αναδρομικά μια ήδη ειλημμένη μονομερή απόφαση του προέδρου, χωρίς ποτέ να πάρουμε απόφαση ως Δ.Σ. Σημειωτέον ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Α.Ε., ο οποίος δήλωσε κατόπιν ερώτησης μου ότι παρίσταται ως βοηθός του προέδρου!!!

Αλλά τα ωραία δεν σταματάνε εδώ: Εκκινώντας κατά πρώτον από το κριτήριο της πολιτικής ηθικής (δεοντολογίας) και κατά δεύτερον από το νομικό κριτήριο, αναρωτήθηκα και επεσήμανα στο Δ.Σ. πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης να προτείνει και να αναθέτει απευθείας στον εαυτό του, δηλαδή στην Αναπτυξιακή Α.Ε. της οποίας ο ίδιος είναι και πάλι πρόεδρος μια παροχή υπηρεσιών. Αυτή η στρέβλωση ενισχύεται και από το γεγονός ότι και τα 2 αυτά Νομικά Πρόσωπα υλοποιούν για τους κατοίκους προγράμματα Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έθιξα δε και το νομικό ζήτημα του κωλύματος και ασυμβίβαστου του προέδρου της Κοινωφελούς καταθέτοντας στα πρακτικά του Δ.Σ. το σχετικό έγγραφο, καθώς σύμφωνα την με  Αριθ. Πρωτ: οικ. 43254 (ΦΕΚ 1492/17.08.2007 τεύχος Β΄) απόφαση υπουργού Εσωτερικών στο Άρθρο 1 με τίτλο Κωλύματα και ασυμβίβαστα για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προβλέπεται ρητά ότι 1. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δημοτικής ή κοινοτικής κοινωφελούς επιχείρησης δεν μπορούν να κατέχουν ανάλογη θέση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με συναφές επιχειρηματικό αντικείμενο ή να συνδέονται με την επιχείρηση με συμβάσεις προμήθειας ή εκτέλεσης έργου ή παροχής υπηρεσιών για ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, συνολικά.

Επομένως, μια τέτοια ιδιωτική επιχείρηση, όπως είναι η Αναπτυξιακή Α.Ε., προκαλεί κώλυμα στον πρόεδρο να είναι μέλος του Δ.Σ. της Κοινωφελούς, και αυτό διότι το επιτάσσει ο νόμος προληπτικά για λόγους διαφάνειας και αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων.

Πάρα όμως τις επισημάνσεις μου, φυσικά, αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο να συνεχίσει και εν τέλει να λάβει την απόφαση με τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., πλην εμού που ήμουν αρνητικός, για την ανάθεση στην Αναπτυξιακή Α.Ε. της υπηρεσίας αυτής.

Στο μόνιμο επιχείρημα του προέδρου ότι πρέπει να προλάβουμε προθεσμίες για να τρέξουν τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα και ότι δεν υπάρχει προσωπικό στην επιχείρηση λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού εκ του νόμου, απάντησα ότι αυτά ήταν ήδη γνωστά προ της συστάσεως της Κοινωφελούς και αποτελούν απλά δικαιολογίες, αφού κάλλιστα τα προγράμματα αυτά μπορεί να τα τρέξει ο Δήμος Αμαρουσίου που έχει και το προσωπικό και την τεχνογνωσία. 

Αν όλα τα ανωτέρω δεν είναι κατάχρηση της καλής μας πίστης, τι είναι; Αν δεν είναι κατάχρηση της εξουσίας της διοίκησης και μη εφαρμογή της χρηστής διοίκησης, τι είναι;

Διαδικασίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς ως μαριονέτες και διακοσμητικά στοιχεία, δεν θα γίνονται ανεκτές από εμένα. Διαδικασίες που δεν προάγουν τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια θα αποδοκιμάζονται, θα καταγγέλλονται στα αρμόδια όργανα και θα δημοσιοποιούνται.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet