Video

Ενότητα: Στο ίδιο πολεοδομικό έργο θεατές στο Μαρούσι – VIDEO

Ψηλά σηκώνει το θέμα της πώλησης του ΧΕΥ (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης) στη Νερατζιώτισσα (πρώην ιδιοκτησία ΤΑΪΠΕΔ), στο Μαρούσι, στην εταιρεία Dimand, η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ενότητα Ανατροπή & Έργο για το Μαρούσι.

Συνέντευξη Τύπου Ενότητας

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωινό της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2015, ο επικεφαλής της παράταξης, Λευτέρης Μαγιάκης, έκανε ανοιχτά λόγο για «παιχνίδι που έχει πουληθεί» από πλευράς δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη και δημοτικής Αρχής και μάλιστα «έναντι τριάκοντα αργυρίων», που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η χορηγία της εταιρείας Dimand (σ.σ.: στην οποία φέρεται να έχει περάσει το παραπάνω ακίνητο), ύψους 100.000 ευρώ, για τις εργασίες στο νεοκλασικό της οδού Σουρή και Β. Σοφίας, ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου. Μάλιστα, χαρακτήρισε την αποδοχή της εν λόγω δωρεάς ως «πράξη κυνική και ανήθικη» (σ.σ.: το θέμα υπήρχε στην ατζέντα της Οικονομικής Επιτροπής, που θα συνεδρίαζε το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου 2015, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής).

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κατερίνα Ψάλτη, η οποία έδωσε τη νομική διάσταση του όλου θέματος, τονίζοντας πολλές φορές τη σημαντική περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα υποστεί η περιοχή, εάν προχωρήσουν τα σχέδια για οικοδόμηση κτηρίου 5.000τ.μ. από την εταιρεία που αγόρασε τον χώρο, αλλά και για το… έωλο της όλης υπόθεσης, αφού επιχειρείται με υπουργική απόφαση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης στην περιοχή, κάτι που σε τελική φάση θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο ΧΕΥ6 στη Νερατζιώτισσα
Ο ΧΕΥ6 στη Νερατζιώτισσα

Αναφορά, επίσης, έγινε και για τους υπόλοιπους χώρους που βρίσκονται σε αντίστοιχο καθεστώς στο Μαρούσι (οι ΧΕΥ στη Λ. Κύμης και στο «δακτυλίδι», καθώς και τα ακίνητα του υπουργείου Γεωργίας στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου), για τα οποία, όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της παράταξης, ακούγεται ότι υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια αξιοποίησης προς όφελος «των ιδιωτών εργολάβων».

Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης: Προκαλούμε τον δήμαρχο να μας διαψεύσει

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Λ. Μαγιάκης έκανε μία ιστορική ανασκόπηση στην εξέλιξη της υπόθεση με το ΧΕΥ6, στη Νερατζιώτισσα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στα εξής σημεία:

  • Στη δέσμευση της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του δημάρχου ότι το εν λόγω ακίνητο θα αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών «και δεν θα ξεπουληθεί σε ιδιώτη εργολάβο».
  •  Στην απόκτηση του ακινήτου από την εταιρεία Dimand στο ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, που «αντιστοιχεί μόλις στο 30% της αντικειμενικής αξίας του».
  • Στο γεγονός ότι η εταιρεία Dimand αναδείχθηκε πλειοδότρια στις 20/3/2014, αλλά υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας στις 28/7/2015 και αφού είχε προηγηθεί στις 23/1/2015 (δύο ημέρες πριν τις εκλογές) η έκδοση υπουργικής απόφασης από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά με το οποίο άλλαζαν οι χρήσεις γης στην περιοχή σε Γενική Κατοικία.
  • Στο ότι στην επίσκεψη «που επέλεξε να κάνει μόνος του» στο ΤΑΙΠΕΔ ο δήμαρχος Αμαρουσίου στις 11/4/2014 παρών ήταν και ο κ. Σπύρος Τσαγκαράτος, ως σύμβουλος του ΤΑΪΠΕΔ, «ο οποίος μαζί με τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο είχαν συντελέσει στην πολεοδομική αναρχία στο Μαρούσι, γνωστή και ως “βωβόπολη”». Μάλιστα, ο κ. Λ. Μαγιάκης ανέφερε ότι συνεργάτης του κ. Σπ. Τσαγκαράτου είναι η κα Φωτεινή Ξηράφη, μελετήτρια του Δήμου Αμαρουσίου στις βιοκλιματικές αναπλάσεις, η οποία -ως εκπρόσωπος της Dimand- υπέβαλε στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου στις 4/8/2015 αίτηση για την κατεδάφιση κάποιων κτηρίων που βρίσκονταν στον ακίνητο του ΧΕΥ. «Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Λ. Μαγιάκης.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δήμαρχος γνώριζε τις εξελίξεις για τον ΧΕΥ και, «παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις και ανακοινώσεις του» είχε συναινέσει σε αυτές. Ταυτόχρονα, προκάλεσε τον κ. Γ. Πατούλη να τον διαψεύσει, προχωρώντας άμεσα:

  1. Στην άρνηση της  χορηγίας της εταιρείας Dimand.
  2. Στην άμεση παρέμβαση σε ΥΠΕΚΑ και ΤΑΪΠΕΔ για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της αλλαγής των χρήσεων γης κατά παρέκκλιση του Ν. 2545/1996.
  3. Στην επιδίωξη διασφάλισης των χρήσεων γης και στους υπόλοιπους δύο ΧΕΥ στο Μαρούσι.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Λ. Μαγιάκης τόνισε, ότι εάν δεν αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία ο Δήμος για να ανατραπεί η δυσμενής εξέλιξη, θα το κάνει η παράταξή του, αλλά πρόσθεσε ότι ο βαθμός πίεσης χωρίς την παρουσία συνολικά του Δήμου θα είναι «περιορισμένη».

Διαβάστε την πλήρη Εισήγηση Λευτέρη Μαγιάκη για ΧΕΥ Νερατζιώτισσας

Κατερίνα Ψάλτη: Βλέπω να εξελίσσεται μία νέα «υπόθεση Mall»
Κατερίνα Ψάλτη
Κατερίνα Ψάλτη

Για απαρχές ενεργειών και εξελίξεων που θα φέρουν σε ακόμη χειρότερη πολεοδομική θέση τις ήδη επιβαρυμένες περιοχές του Αγίου Θωμά και του Ψαλιδίου έκανε λόγο, από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος Κ. Ψάλτη, προσθέτοντας ότι, εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από τον Δήμο, θα οδηγηθούμε σε ένα νέο «πολεοδομικό status» από το οποίο θα είναι «σχεδόν αδύνατο να απαλλαγούμε».

Η ίδια, αναφερόμενη στη νομική διάσταση της υπόθεσης, τόνισε πως ό,τι γίνει στην περιοχή θα πρέπει να σέβεται την απαλλοτριωτική πράξη, «η οποία δεν έχει αναιρεθεί», ενώ εξέφρασε ενστάσεις για το κατά πόσο ήταν αρμόδια η Υπηρεσία Δόμησης του Αμαρουσίου να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής προέγκρισης στην εταιρεία.

Παράλληλα, η κα Κ. Ψάλτη ενημέρωσε ότι οι αλλαγές στις χρήσεις γης στην περιοχή θα κριθούν στο ΣτΕ, ενώ χαρακτήρισε «οξύμωρο» το γεγονός να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης σε ένα χρονικό διάστημα που ήδη είχε αναδειχθεί πλειοδότης για το εν λόγω ακίνητο.

Τέλος, κάνοντας λόγο για «έργο που έχουμε ξαναδεί στο Μαρούσι», τόνισε ότι υπόθεση αυτή «βήμα βήμα, θυμίζει την υπόθεση του Mall» και θα οδηγήσει στα ίδια δυσμενή αποτελέσματα, «εάν δεν κινηθούμε γρήγορα για να την αποτρέψουμε», ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι οι μόνες δωρεές που θυμάται να έχουν γίνει στον Δήμο είναι “από τον Βωβό, τον Λάτση και τώρα από την Dimand…”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet