“Δυσάρεστο νέο” η κατάθεση νέας ΜΠΕ για το εργοστάσιο βιομάζας
Ποιότητα Ζωής

“Δυσάρεστο νέο” η κατάθεση νέας ΜΠΕ για το εργοστάσιο βιομάζας

Για μία νέα αρνητική εξέλιξη στο… σίριαλ εγκατάστασης εργοστασίου καύσης βιομάζας στην Κηφισιά (περιοχή Καλυφτάκη) ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2016 (Τετάρτη 13 Ιανουαρίου) ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Συνεργασία/Ανάσα-Αλλάζω-Πολίτες Παναγιώτης Κανακάκης.

Ειδικότερα, όπως είπε η εταιρεία που σχεδιάζει το εργοστάσιο κατέθεσε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ώρα που η όλη υπόθεση εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από σχετική προσφυγή του Δήμου και τοπικών συλλογικοτήτων. Μάλιστα, ο κ. Π. Κανακάκης έβαλε και μία άλλη παράμετρο στο θέμα που έχει να κάνει με την οικονομική δαπάνη για τις προσφυγές που βαρύνει τις συλλογικότητες, την οποία ίσως εκμεταλλευθεί η εν λόγω εταιρεία, καταθέτοντας αλλεπάλληλες μελέτες για να εξαντλήσει οικονομικά τους προσφεύγοντες.

Ο δήμαρχος της Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε ως «δυσάρεστο νέο», προσθέτοντας ωστόσο ότι από το αμέσως επόμενο πρωί, σε συνεργασία με τη γενική γραμματέα του Δήμου, θα επιχειρήσει να λάβει γνώση και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της κάθετης άρνησης στην προοπτική δημιουργίας του εργοστασίου. Μάλιστα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης του Δήμου (Δελτίο Τύπου Δήμου Κηφισιάς για το εργοστάσιο) προανήγγειλε τη συζήτηση του θέματος στη επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπου θα εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Σύντομα για την ιστορία…

Τον Απρίλιο του 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στην Κηφισιά, που κατέθεσε η εταιρεία «Γαιοδυναμική Άρτεμις Εννέα ΕΠΕ».

Τον Ιούνιο του 2013, με μεγάλη καθυστέρηση, σε μία «θυελλώδη» συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς καταλήγει σε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε εγκατάσταση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων, είτε οργανικών, είτε βιομάζας, είτε σύμμεικτων και αντίθετο στην έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τον Ιούλιο του 2013, το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Δήμου Κηφισιάς κατά του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στη θέση Καλυφτάκη προσφεύγει αυτόνομα σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και στον υπουργό ΥΠΕΚΑ) κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, ενώ και ο Δήμος προσφεύγει στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννη Μανιάτη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή «Καλυφτάκη» στη ΒΙ.ΠΑ Κηφισιάς, σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας.

Τον Ιανουάριο του 2016 νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο καύσης βιομάζας στο Καλυφτάκη διαβιβάζεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Ανακοίνωση για ΜΠΕ). Η σχετική διαβούλευση άρχισε στις 11/1 και θα λήξει στις 26/2, ενώ η λήξη προθεσμίας για κατάθεση απόψεων ενδιαφερομένου κοινού στις 15/2 (στην Περιφέρεια) και στις 29/2 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet