Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
Κοινωνία

Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Είκοσι χιλιάδες περίπου ήταν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία μιλούσε για 12.000 διαδηλωτές. Περισσότερος κόσμος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, λιγότερος στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακόμη λιγότερος στη συγκέντρωση πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από τις 10:00 στην Ομόνοια.

Μετ΄ εμποδίων έγιναν οι μετακινήσεις και οι συναλλαγές την Τετάρτη 9 Απριλίου λόγω της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν γιατροί, σιδηροδρομικοί, φαρμακοποιοί, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στους Δήμους, δικαστικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.ά.

Τα λεωφορεία κυκλοφορούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. ενώ ακινητοποιημένα για 24 ώρες θα παραμείνουν προαστιακός και τρένα του ΟΣΕ. Η απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών θα επηρεάσει και τα δρομολόγια του μετρό, του οποίου οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Μάλιστα, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών, ματαιώσεις θα υπάρξουν και στα βραδινά δρομολόγια των τρένων.

Κανονικά λειτουργούν το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, καθώς το προσωπικό εξακολουθεί να είναι επιστρατευμένο.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αν και αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφάσισαν τελικά να μην πάρουν μέρος στην απεργία.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης.

Κλειστά είναι και τα φαρμακεία της πρωτεύουσας, λόγω συμμετοχής του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στην απεργία (οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα).

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και υπηρεσίες Πρόνοιας, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Με προβλήματα θα διεξάγονται οι δίκες λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται στις φυλακές επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων όπως και μεταγωγές λόγω απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τι ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

ΓΣΕΕ

«Η κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και, μεταξύ άλλων, ζητεί:

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
  • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες – Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
  • Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).
  • Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων – τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

ΑΔΕΔΥ

Η κυβέρνηση με τις πρόσφατες επιλογές της οδηγεί στη διαθεσιμότητα χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους, ετοιμάζει μέσω της «αξιολόγησης» μια δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων προς απόλυση υπαλλήλων, απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, προχωράει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.

Ταυτόχρονα με πραξικοπηματικό τρόπο ξεπουλάει τραπεζικά ιδρύματα και τα χαρίζει ουσιαστικά στους τραπεζίτες, αφού πρώτα τα ανακεφαλαιοποίησε με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο. Εξαθλιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια την ελληνική κοινωνία, υπογράφοντας απανωτά μνημόνια, συνάπτουν νέα δάνεια και υποθηκεύουν το μέλλον πολλών γενεών, προκειμένου να σώσουν και να εξυγιάνουν τις τράπεζες και να τις επιστρέψουν στη συνέχεια στους τραπεζίτες.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα «μνημόνια τελείωσαν», ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», στήνοντας ταυτόχρονα ένα σόου γύρω απ΄ το μοίρασμα του υποτιθέμενου «πλεονάσματος» προσβάλλοντας ακόμη και τη νοημοσύνη μας. Στόχος τους να εξασφαλίσουν παράταση ζωής προκειμένου να προλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει.

Το έργο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της παιδείας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της επέκτασης των ενοικιαζόμενων και χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τελειωτικό χτύπημα δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οδηγείται στην κατάρρευση μετά και τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση των εσόδων του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων και πριμοδοτεί την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet