Παραστάσεις, παραστατικά και άλλος ένας λόγος για κόντρα…
Πολιτισμός

Παραστάσεις, παραστατικά και άλλος ένας λόγος για κόντρα…

Μπορεί μία σειρά παιδικών θεατρικών παραστάσεων να συσχετιστούν με τις προεκλογικές δαπάνες ενός δημοτικού συνδυασμού και το κατά πόσο αυτές ήταν σύμφωνες με το γράμμα του νόμου; Η απάντηση είναι ναι, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης στη συνεδρίαση της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2016.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος, προτείνει στο Νομικό Πρόσωπο Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός (ΠΕΑΠ) του Δήμου τη συνδιοργάνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης σειράς παιδικών παραστάσεων, τη χορηγία των οποίων θα αναλάμβανε ο ίδιος. Η πρόταση γίνεται κατά πλειοψηφία δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΑΠ, αλλά μία επιστολή που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, «μπερδεύει» τα πράγματα.

Η επιστολή προέρχεται από το μέλος του Δ.Σ. του ΠΕΑΠ Δημήτρη Νικολάου και πρώην μέλους του συνδυασμού του κ. Δ. Κωνστάντου, στην οποία γίνεται αναφορά στη μη ύπαρξη των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων για τον συνδυασμό κατά την προεκλογική περίοδο, τίθενται ερωτηματικά για το εάν αυτά υπάρχουν σήμερα και με ποιον τρόπο η παράταξη του κ. Δ. Κωνστάντου θα τιμολογήσει τις δαπάνες που απαιτούν οι θεατρικές παραστάσεις.

«Αλλού αποσκοπεί η επιστολή»

Ο κ. Δ. Κωνστάντος, τοποθετούμενος επί του θέματος, τόνισε ότι «λυπάμαι που οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις χρησιμοποιούνται για άσκηση μικροπολιτικής», θεωρώντας ότι η επιστολή «κατευθύνθηκε» από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ως έμμεση άσκηση πίεσης προς τον ίδιο, επειδή ανέλαβε πρωτοβουλίες για την άσκηση διαχειριστικού ελέγχου στις προηγούμενες διοικήσεις του ΠΕΑΠ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η παράταξή του έχει θεσμική συνεργασία με το ΠΕΑΠ και ήδη έχει ενημερώσει τη διοίκησή του, αν και δεν όφειλε, ότι θα υποβάλει αντίγραφα των παραστατικών δαπανών για τις παραστάσεις.

«Δεν μπαίνω σε λογικές μικροπολιτικής»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ και δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, τόνισε ότι το Ν.Π. αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αποδοχή της συνδιοργάνωσης, αφού «πρόκειται για πρωτοβουλία που προάγει τον πολιτισμό». Επίσης, κάλεσε και άλλους, δημοτικές παρατάξεις και συμβούλους, να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες, προσθέτοντας ότι η ίδια αρνείται «να μπει σε λογικές μικροπολιτικής, λαϊκισμού και παραταξιακών αγκυλώσεων».

Ωστόσο, το θέμα δεν έμεινε εκεί. Δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, με προεξάρχουσα την τέως πρόεδρο του ΠΕΑΠ, Βασιλική Νικολαροπούλου, ζητούσαν επίμονα να τοποθετηθεί ο κ. Δ. Νικολάου, παρά τις επισημάνσεις του προέδρου του Σώματος, αλλά και άλλων δημοτικών συμβούλων, ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ο κανονισμός. Τελικώς, μετά από αρκετά λεπτά αντιπαραθέσεων και με την αποδοχή του κ. Δ. Κωνστάντου, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία(!) και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί το μέλος του Δ.Σ. του ΠΕΑΠ.

“Δεν κάνω καταγγελίες, ζητώ διευκρινίσεις”

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δ. Νικολάου επανέλαβε όλα όσα ανέφερε η επιστολή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για καταγγελία, αλλά για αίτημα παροχής διευκρινίσεων, προσθέτοντας ότι η παρέμβασή του είχε ως σκοπό να διαφυλαχθεί το ΠΕΑΠ σε όποια σύμβαση κάνει, καθώς δεν γνωρίζει «εάν το φορολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο συνδυασμός έχει αποκατασταθεί», ώστε να υπάρχει δυνατότητα έκδοσης των σχετικών παραστατικών. Τέλος, πρόσθεσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας του συνδυασμού του κ. Δ. Κωνστάντου, ο οποίος “νόμιμα κατέβηκε στις εκλογές και κατέλαβε την έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Και η απορία που μένει απ’ όλα αυτά είναι η εξής: Ανεξάρτητα με το εάν ο συνδυασμός του κ. Δ. Κωνστάντου τήρησε ή όχι τις προεκλογικές υποχρεώσεις του (κάτι που, εάν έχει συμβεί, θα πρέπει να καταγγελθεί και εφόσον αποδειχθεί να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις) αυτό πώς συσχετίζεται με τη χορηγία του στις παιδικές θεατρικές παραστάσεις του ΠΕΑΠ; Δηλαδή, εάν ήταν ένας άλλος απλός δημότης που ήθελε να αναλάβει το κόστος κάποιου πολιτιστικού ή άλλου δρώμενου στην πόλη, θα προκαλείτο ανάλογη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet