“Πυρ και μανία” με την ΕΥΔΑΠ ο Δήμος Χαλανδρίου
Κοινωνία

“Πυρ και μανία” με την ΕΥΔΑΠ ο Δήμος Χαλανδρίου

«Πυρ και μανία» είναι με την ΕΥΔΑΠ ο Δήμος Χαλανδρίου, γεγονός που δηλώθηκε σε όλους τους τόνους κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016. Αφορμή στάθηκε το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, το οποίο αφορούσε την εξουσιοδότηση του δημάρχου από το Σώμα προκειμένου να ρυθμίσει με την ΕΥΔΑΠ μία οφειλή ύψους μισού εκατ. ευρώ, την οποία ο Δήμος αρνείται ότι είναι δική του.

Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, τα 200.000 ευρώ από το συγκεκριμένο χρέος οφείλονται σε ένα ρολόι στα όρια με την Αγία Παρασκευή (στη Γαρυττού), το οποίο -αν και είναι χρεωμένο στο Χαλάνδρι-  εξυπηρετεί τις ανάγκες του γειτονικού Δήμου. Το ρολόι αυτό εντοπίστηκε μετά από έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου τον περασμένο Οκτώβριο και «είναι απορίας άξιον», όπως είπε ο δήμαρχος, γιατί για τόσα χρόνια (περίπου 25, όπως ειπώθηκε) το πλήρωνε το Χαλάνδρι.

Το υπόλοιπο τμήμα της οφειλής αφορά σε «παράνομη υδροληψία», σύμφωνα με πόρισμα της ΕΥΔΑΠ, από τους πυροσβεστικούς κρουνούς που η εταιρεία έχει τοποθετήσει για τις ανάγκες πυρασφάλειας της Ρεματιάς Χαλανδρίου. Ο Δήμος αρνείται τη συγκεκριμένη οφειλή καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Σ. Ρούσσος, δεν μπορεί ούτε να φυλάξει, αλλά ούτε να κλειδώσει τους κρουνούς (για λόγους άμεσης χρησιμοποιήσεώς τους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης).

Ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως εξηγήθηκε από τον δήμαρχο, επείγεται να κάνει τη συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να επέλθει κάποιος διακανονισμός, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, από την 1η Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» υψηλά πρόστιμα. Πάντως, ο κ. Σ. Ρούσσος παραδέχθηκε ότι το όλο θέμα μάλλον θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Απορίες και ενστάσεις από τη μειοψηφία
Μύρων Ανδριανάκης
Μύρων Ανδριανάκης

Αρκετά μέλη της μειοψηφίας εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με το γιατί τόσα χρόνια δεν είχε ανακαλυφθεί η ύπαρξη αυτού του ρολογιού, αν και ο κ. Μύρων Ανδριανάκης (Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι) διευκρίνισε ότι είναι η τρίτη φορά που απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα τον Δήμο και πως και επί των προηγούμενων διοικήσεων η ΕΥΔΑΠ αντιμετώπισε τα σχετικά αιτήματα με την ίδια αρνητική διάθεση, όπως και σήμερα. «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος, παρακινώντας άμεσα τη διοίκηση να προχωρήσει δικαστικώς απέναντι στην εταιρεία.

Ενστάσεις ως προς το όλο θέμα εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία αναρωτήθηκε γιατί να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος να πάει σε διακανονισμό, αφού ο Δήμος δεν αναγνωρίζει το σύνολο του χρέους, αντί να καταφύγει απευθείας σε δικαστική διεκδίκηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οποιοσδήποτε διακανονισμός μπορεί να αποτελέσει για την εταιρεία υπερασπιστικό όπλο στην όποια δικαστική εξέλιξη.

Λούλα Καρατζά
Λούλα Καρατζά

Οι εξηγήσεις του δημάρχου ότι είναι απαραίτητη η εξουσιοδότηση για να αποφύγει ο Δήμος τα πρόστιμα και πως ο όποιος διακανονισμός θα γίνει επί πραγματικών οφειλών δεν έπεισε την κα Λούλα Καρατζά, η οποία επέμεινε για την ανάγκη άμεσης δικαστικής προσφυγής. Μάλιστα, στιγμιαία δημιουργήθηκε και ένταση μεταξύ της ίδιας και του δημάρχου, όταν ο δεύτερος είπε ότι «κάποιοι εδώ μέσα φαίνεται ότι θέλουν να πληρώνει ο Δήμος κάθε μήνα 500.000 πρόστιμο», για να του απαντήσει η κα Λ. Καρατζά ότι είναι «ντροπή» να λέει τέτοια πράγματα.

Τελικώς η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, κι αφού είχε συμπληρωθεί στο κείμενο, με παρότρυνση του κ. Μ. Ανδριανάκη, η φράση «εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος για τον διακανονισμό της πραγματικής οφειλής».

Και δεν είναι μόνο το χρέος…

Ωστόσο, από τη συζήτηση ανέκυψε και άλλη μία πτυχή των κάθε άλλο παρά αδιατάρακτων σχέσεων μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας τόνισε ότι «η ΕΥΔΑΠ έχει εξελιχθεί σε μεγάλη πληγή για τον Δήμο», καθώς «έχει καταληφθεί από νεοφιλελεύθερο αμόκ».

Κωνσταντίνος Γερολυμάτος
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Ο κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος ανέφερε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να οργανώσει στοιχειωδώς τις υπηρεσίες της, έχοντας κατασκάψει την πόλη και γεμίζοντάς την τομές, ενώ τα εργολαβικά συνεργεία της περιμένουν να τελειώσουν όλες τις παρεμβάσεις για να αποκαταστήσουν τις φθορές.

Επίσης, έκανε αναφορά και στα υπαίθρια δίκτυα που εξακολουθεί να διατηρεί η ΕΥΔΑΠ σε αρκετές περιοχές της πόλης, με αποτέλεσμα τον χειμώνα οι σωλήνες να παγώνουν και το καλοκαίρι το νερό να φθάνει στα σπίτια «ζεματιστό».

Τέλος, ο κ. Κ. Γερολυμάτος έκανε λόγο και για «εκβιαστική πολιτική» από πλευράς εταιρείας, η οποία αρνήθηκε στον Δήμο να τοποθετήσει νέα ρολόγια, εάν ο τελευταίος δεν αποπλήρωνε τις οφειλές του, «εμπλοκή» που ο Δήμος έλυσε σε «ανώτερο επίπεδο», όπως είπε ο αντιδήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet