Αυλαία στην Άνοιξη στο Μαρούσι… με Σπαθάρη
Πολιτισμός

Αυλαία στην Άνοιξη στο Μαρούσι… με Σπαθάρη

Με το αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο του θεάτρου Σκιών Ευγένιο Σπαθάρη, «Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τον Καραγκιόζη», έπεσε η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Άνοιξη στο Μαρούσι…με λόγο και μουσική», που χάρισαν ευχάριστες βραδιές ψυχαγωγίας και ψυχικής ανάτασης σε εκατοντάδες πολίτες.

Παρόντος του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, οι φίλοι του Θεάτρου Σκιών πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, τιμώντας τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη, του αληθινού εκφραστή της λαϊκής μας παράδοσης, του μεγάλου δασκάλου του Θεάτρου Σκιών, που μέσα από τον Καραγκιόζη κράτησε ζωντανή την ιστορία της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια.

Στο θερμό καλωσόρισμα του ο δήμαρχος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς τους εκατοντάδες πολίτες για την τιμητική παρουσία τους στο μεγάλο αφιέρωμα στον λαϊκό μας καλλιτέχνη, ο οποίος -όπως υπογράμμισε- “πάνω από όλα υπήρξε η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας, που μαζί του μεγάλωσαν γενιές και γενιές και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εμπνέει και να διδάσκει τους νεότερους. Η προσφορά του Ευγένιου Σπαθάρη στον ελληνικό πολιτισμό είναι ανεκτίμητη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της πόλη του Αμαρουσίου. Το σημερινό αφιέρωμά μας είναι μία συμβολική πράξη τιμής και αναγνώρισης σε όσα προσέφερε και άφησε ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές”.

Ο κ. Γ. Πατούλης στην τιμητική πλακέτα που προσέφερε στην κ. Φανή Σπαθάρη στη μνήμη του συζύγου της Ευγένιου έγραψε: «Στον «ήρωα» των απλών ανθρώπων, τον διάφανο και σοφό, σαν τον πρωταγωνιστή του, λαϊκό δημιουργό. Στη φωνή που θα μείνει για πάντα ταυτισμένη με το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου σκιών στον τόπο μας. Στον συνοδό των παιδικών μας χρόνων, που φρόντισε να αφήσει πίσω του κληρονομιά έναν μικρόκοσμο σκιών που δεν θα χαθεί ποτέ από τις καρδιές μας και μέσα από τον μισοσκότεινο μπερντέ του, θα φωτίζεται η ψυχή της Ελληνικής Παράδοσης».

Οι δημοφιλείς και πολυαγαπημένοι στο κοινό ερμηνευτές, η Γλυκερία και ο Βασίλης Προδρόμου, δημιούργησαν μία ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια του Καραγκιόζη, που σιγοτραγούδησαν μαζί τους οι θεατές, ενώ ο μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη Γιάννης Νταγιάκος ζωντάνεψε τις φιγούρες του Καραγκιόζη στην παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι». Την παρουσίαση – αφήγηση στην εκδήλωση έκανε ο Πασχάλης Τσαρούχας, ενώ την σκηνοθεσία είχε ο Δημήτρης Μαλισσόβας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλαος Πέππας, η Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Λέκκα και υποψήφιοι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet