Α. Μέρκελ: Μπράβο στην Ελλάδα
Πολιτική

Α. Μέρκελ: Μπράβο στην Ελλάδα

Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα έχει επιστρέψει. Η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα ανοίξει μελλοντικά.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κ. Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όντως στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά.

Όπως είπε, υπάρχουν πειστήρια ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μπροστά, η χώρα μπορεί να πει ότι τήρησε τα υπεσχημένα.

Ειδικότερα, η κ. Α. Μέρκελ είπε πως η κατάσταση του προϋπολογισμού είναι πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε σε αυτό το χρονικό σημείο.

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους επόμενους μήνες να μπούμε στη συζήτηση πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα.

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η καγκελάριος τη χαρακτήρισε κομβικό σημείο και τόνισε πως δόθηκε σινιάλο ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ακόμη σημείωσε ότι στον τομέα της ρευστότητας η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων μας είμαστε πια σε διαφορετική μοίρα.

Η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μια καινουργια μέρα σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μπαίνει στην ανάκαμψη.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας πως όλα αυτά οφειλονται «στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού». Επανέλαβε όμως πως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις τράπεζες, τονίζοντας ότι είναι πλέον σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ και η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σταθούν ακόμη καλύτερα στα πόδια τους.

Προτεραιότητα, είπε είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης, η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία. Ακόμη επεσήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες, όπως η ανεργία των νέων.

Σε ανακοίνωσή της πριν τη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Άγκελας Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, η καγκελαρία υπογράμμισε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.

«Οραματιζόμαστε μια Ελλαδα που στα επόμενα της βήματα, της ανάπτυξης, θα δείξει, αυτό που είναι το μεγάλο ζητουμενο: η εξωστρεεια η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευτικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της» είπε η καγκελάριος, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς τόνισε πως η νέα αυτή η Ελλάδα χρειάζεται πρόσωπα με νέες ιδέες, ενώ επισημανε πως έχει γίνει μεγαλη εργασία, με τεράστιες θυσίες για να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα παράγει.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα μας διαθέτει έμψυχο δυναμικο πολύ μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και θα μπορουσε να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επιχειρήσεις start ups και υπογράμμισε πως η εποχή που μια οικονομία στηριζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις ή στο κράτος είναι παρελθόν.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet