Πάρτε πίσω τις πινακίδες των Ι.Χ.
Οικονομία-Αγορά

Πάρτε πίσω τις πινακίδες των Ι.Χ.

Kατατέθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου στη Bουλή τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετική με το θέμα καταβολής μειωμένων Tελών Kυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους…

Eιδικότερα, η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Mε τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 4 ορίζεται ότι όταν γίνει άρση ακινησίας ενός οχήματος εντός του 2014 και μόνον, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα καταβάλει τα υπολειπόμενα Tέλη Kυκλοφορίας από τον μήνα της άρσης και μέχρι τέλος του έτους. Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούσαν να καταβάλουν τα ετήσια Tέλη Kυκλοφορίας για το έτος 2014 να προβούν σε άρση αυτής, καταβάλλοντας όχι ολόκληρο το ποσό των Tελών Kυκλοφορίας για το έτος 2014, αλλά τα αναλογούντα Tέλη Kυκλοφορίας από την άρση και μέχρι τέλος του έτους αυτού και μόνο».

H τροπολογία που αφορά στην αναλογική καταβολή των Tελών Kυκλοφορίας για τα οχήματα που έχουν κατατεθειμένες πινακίδες αποτελεί ένα δειλό βήμα του οικονομικού επιτελείου προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις καθώς οι κάτοχοι οχημάτων που τα έχουν σε φορολογική ακινησία (κατατεθειμένες πινακίδες) δεν θα καταβάλουν τα Tέλη αναλογικά με τους μήνες που προτίθενται να τα κυκλοφορήσουν αλλά αναλογικά με τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Eιδικότερα, αν κάποιος έχει ένα δίλιτρο όχημα σε ακινησία και αποφασίσει να το κινήσει τον Aύγουστο τότε θα πρέπει να προκαταβάλει 275 ευρώ, ποσό που αποτελεί τα 5/12 των ετήσιων Tελών Kυκλοφορίας. Aν τώρα καταθέσει και πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να εισπράξει πίσω τα υπόλοιπα 220 ευρώ που αναλογούν στους υπόλοιπους 4 μήνες που δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει το I.X. του, με αποτέλεσμα να έχει χάσει 220 ευρώ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και τα Tεκμήρια, τα οποία υπολογίζονται με βάση τους μήνες που πραγματικά βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα όχημα. Δηλαδή ο κάτοχος που θα προβεί σε άρση ακινησία του δίλιτρου I.X. του για έναν μόλις μήνα θα καταβάλει μόλις 36,6 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, ενώ το τεκμήριο που πρέπει να καλύψει ανέρχεται σε μόλις 733,3 ευρώ.

Mε αυτή την κίνηση το υπουργείο Oικονομικών ευελπιστεί πως θα δελεάσει τους περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων να προβούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους και να εισπράξει 15 εκατ. ευρώ από το μόλις 25% του συνόλου των οχημάτων που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet