Σόιμπλε – Ντράγκι: Να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ
Οικονομία-Αγορά

Σόιμπλε – Ντράγκι: Να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ

«Βεβαίως η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει ισχυρή και εάν συνεχίσει να ενισχύεται τότε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, που έχει βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνουν πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πολύ φτηνές, τότε αυτό δεν είναι καλό» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Μ. Ντράγκι: Το ευρώ πρέπει να πέσει – Μείωση επιτοκίων και μη συμβατικά μέτρα από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, δηλαδή να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και σε μη συμβατικά μέτρα, παρεμβαίνοντας απέναντι στο ισχυρό ευρώ και τον αρνητικό πληθωρισμό, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι από την Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ περιέγραψε τις αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τη χαμηλή δυναμικότητα των τιμών στην οικονομία.

Όπως είπε, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από την απειλή του αποπληθωρισμού, αλλά και από έναν χαμηλό πληθωρισμό τον οποίο χαρακτήρισε «κακό».

Μία ασθενής αύξηση των τιμών «καθιστά τη διαδικασία προσαρμογής περισσότερο δύσκολη στις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση», δηλαδή τις χώρες της νότιας Ευρώπης και «περιπλέκει τη μείωση του χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», εξήγησε ο κ. Μ. Ντράγκι.

«Εάν θέλουμε η νομισματική πολιτική να παραμείνει τόσο χαλαρή όσο είναι σήμερα, η συνέχιση της αύξησης της ισοτιμίας του ευρώ μπορεί να χρειάζεται μία νομισματική παρέμβαση», ανέφερε ο κ. Μ. Ντράγκι.

Η ισοτιμία του ευρώ, που έφθασε την Κυριακή 13 Απριλίου στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τρεις εβδομάδες, επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων και έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet