Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία
Κόσμος

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία

Δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 14 Απριλίου η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που κάλεσε η Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία, με τη Δύση να κατηγορεί την Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας ο δείκτης Micex υποχώρησε 1,34% στις 1.344,78 μονάδες. Σημειώνεται πως οι απώλειες από την αρχή του 2014, ξεπερνούν το 10%.

Παράλληλα, το ρούβλι σημείωσε απώλειες -0,83% έναντι του δολαρίου καθώς υποχώρησε στα 35,9945 ανά δολάριο και -0,6% έναντι του ευρώ, μειωμένο στα 49,8375 ανά ευρώ.

Στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το κριμαϊκό σενάριο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας», προσέθεσε ο κ. Ολ. Τουρτσίνοφ, διαμηνύοντας πως το Κίεβο κινητοποιεί τα στρατεύματά του προκειμένου να διεξάγει «ευρύτατη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολή.

Η Μόσχα κατήγγειλε την κινητοποίηση των ουκρανικών δυνάμεων «εγκληματική εντολή» και κάλεσε τη Δύση να συγκρατήσει το Κίεβο.

Έληξε το τελεσίγραφο του Κιέβου

Εξέπνευσε η διορία που είχε δώσει η ουκρανική κυβέρνηση στους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη των κυβερνητικών κτηρίων στο Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ένοπλοι προτίθενται να «συμμορφωθούν» με το τελεσίγραφο.

«Παραδόστε τα όπλα» λέει το Κίεβο στους φιλορώσους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας και έδωσε τελεσίγραφο στους φιλορώσος αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει.

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε ο κ. Ολ. Τουρτσίνοφ σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας… όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας, δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το πρωί της Τρίτης 15 Απριλίου δεν θα διωχθούν.

Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις 09:00 τοπική ώρα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτήρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Oυκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τη Δευτέρα 14 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο πηγή των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει στις 8 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (03:00 ώρα Ελλάδος) με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

«Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 8 μ.μ. κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας», δήλωσε διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής τις ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εξουσίας τους.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet