ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- Ολοήμερα τα σχολεία του Δήμου
Κοινωνία

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.- Ολοήμερα τα σχολεία του Δήμου

Η δημοτική παράταξη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Κωνστάντο, επιχειρηματολογεί για τη δυνατότητα ολοήμερης λειτουργίας των σχολείων του Δήμου Λυκόβρυση – Πεύκης στην ανακοίνωση που ακολουθεί:

Σχολεία ανοικτά και φιλόξενα όλη την ημέρα!

Βασική προγραμματική δέσμευση του συνδυασμού μας είναι η ολοήμερη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Σχολεία ανοικτά και φιλόξενα μέχρι τις 8 το βράδυ με δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού, νέων τεχνολογιών, εκπαίδευσης, δεξιοτήτων και παιχνιδιού. Δωρεάν συμμετοχή για όλα τα παιδιά του δήμου μας. Συνδυασμός επαγγελματιών εμψυχωτών και εθελοντών γονέων και εκπαιδευτικών.

Θεωρούμε ότι οι σχολικές μονάδες αποτελούν βασικό κύτταρο κάθε γειτονιάς ή ευρύτερα τοπικής κοινότητας όχι μόνον σαν πάροχοι της υποχρεωτικής εκπαιδευτικής γνώσης αλλά και σαν σημεία αναφοράς για την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Μετά την ολοκλήρωση του σχολικού προγράμματος και μέχρι τις 8 το βράδυ και Σάββατο/ Κυριακή από το πρωϊ μέχρι το βράδυ, θα παρέχονται σε όλες τις σχολικές μονάδες δραστηριότητες με αντικείμενο και στόχευση: ενισχυτική διδασκαλία, καλλιέργεια και ανάδειξη βιβλιοφιλίας και φιλαναγνωσίας, θεατρικά παιχνίδια και παιδεία, γνωριμία και κατανόηση νέων τεχνολογιών, αθλητική παιδεία, πνευματικά παιχνίδια, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ανακύκλωση, μουσική, ζωγραφική κ.ά. Κάθε παιδί θα μπορεί μέσα από την αλληλεπίδραση με διαφορετικές δραστηριότητες και ομάδες, να ανακαλύπτει και να καλλιεργεί γνωστικά ενδιαφέροντα, να κοινωνικοποιείται περισσότερο και να αγαπά το σχολείο, αφού πλέον δεν θα αποτελεί ένα υποχρεωτικό κέντρο καθημερινής προσέλευσης αλλά μια ανοικτή και φιλόξενη κοινότητα.

Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε σχολική μονάδα θα υπάρχουν επαγγελματίες εμψυχωτές αλλά και εθελοντές γονείς και εκπαιδευτικοί. Με τον τρόπο αυτό θα συνδυάζεται η επαγγελματική οργάνωση του προγράμματος και η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του, μέσα από την συμπόρευση δεκάδων εθελοντών με διαφορετικά γνωστικά και άλλα χαρακτηριστικά. Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά για την υλοποίησή του, αφού σχετικοί πόροι υπάρχουν διαθέσιμοι σε ειδικά προγράμματα της νέας οικονομίας. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τα δημοτικά χχολεία και θα επεκταθεί σταδιακά στα γυμνάσια και λύκεια του Δήμου μας, ώστε σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας να έχει καλύψει το σύνολο των σχολικών μονάδων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα εμπλουτιστεί και ενδυναμωθεί ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, θα ενεργοποιηθούν οι γονείς ενώ θα αναπτυχθούν δεσμοί κοινωνικοποίησης μεταξύ των συμπολιτών μας.

Ο συνδυασμός μας έχει ήδη διατυπώσει την άποψη ότι στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης υπάρχουν δύο επίπεδα ανάλυσης. Το ένα αφορά στην ικανοποίηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία των σχολείων. Είναι προφανής η δέσμευση όλων μας στην επίτευξη αυτού του στόχου και δεν μπορεί να συνιστά πεδίο προεκλογικών αντιπαραθέσεων και πλειοδοσιών. Η δημόσια δωρεάν παιδεία και η άψογη λειτουργία των σχολείων είναι αρχές και θέματα που συνενώνουν όλους μας και θεωρητικά και σε επίπεδο διεκδίκησης.

Στο δεύτερο επίπεδο ανάλυσης εντάσσεται και η δική μας πρόταση για σχολεία ανοικτά και φιλόξενα όλη την ημέρα. Πιστεύουμε ότι στο σημερινό δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όχι μόνον επιβάλλεται αλλά υπάρχουν και δυνατότητες για ποιοτικά άλματα βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, εμπλουτισμού των δημιουργικών ερεθισμάτων για τα παιδιά μας και ανάδειξης των σχολείων σε χώρους ελκτικούς για τους νέους, για τις οικογένειες, για την τοπική κοινωνία.

Με τη συμμετοχή στο δημοτικό μας συνδυασμό ανθρώπων που δραστηριοποιούνται καθημερινά στον τομέα της εκπαίδευσης ως γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβανόμαστε τη σύνθετη πραγματικότητα και μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά!

Παιδεία – Αθλητισμός: Ιωάννα Γιαννοπούλου, Γιώργος Μαμάκος, Μιχάλης Ξανθόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet