Αλέξανδρος Κριτσίκης: Οι Νέοι στην Πολιτική…
Γνώμες

Αλέξανδρος Κριτσίκης: Οι Νέοι στην Πολιτική…

Σήμερα όλο και περισσότερο νέοι ακολουθούν τον δρόμο της ξενιτιάς. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι αυτό θα σταματήσει αν αντιμετωπισθεί η κρίση και οι νέοι έχουν πλέον κίνητρα να παραμείνουν στην πατρίδα τους, όπως όταν έρθει η πολυπόθητη «ανάπτυξη» στη χώρα μας, που πλέον συνιστά «θρύλο».

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης*

Η πολιτική ευθύνεται κυρίως για την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και ηθική κατά πολλούς κρίση, η πολιτική είναι αυτή, που θα την επιλύσει! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι απαξιώνουν την πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των ελαχίστων νέων που ασχολείται με τα πολιτικά δρώμενα το κάνει είτε από χόμπι, είτε γιατί ευελπιστεί ότι θα μπορέσει, μέσω των πελατειακών σχέσεων, να «τακτοποιηθεί» στο Δημόσιο.

Η Δημοκρατία όμως απαιτεί ενεργούς πολίτες και όχι απαθείς, αδρανείς. Θέλει πολίτες που συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες που καθιερώνουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Οι νέοι, το πιο ζωτικό κομμάτι κάθε κοινωνίας, πρέπει να πρωτοστατούν στην πολιτική. Μόνο μέσω μιας πολιτικής απαλλαγμένης από τις νοσηρές μεθόδους της Μεταπολίτευσης, όπως τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις, μπορεί να βρεθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο!

Πόσοι, λοιπόν, νέοι έχουν εμπλακεί σε πολιτικές διαδικασίες σήμερα; Πόσο τα κόμματα επιτρέπουν την πρόσβαση νέων στο κομματικό τους δυναμικό και πόσο έχουν ανανεωθεί;

Μήπως ήρθε ή ώρα να τεθεί ηλικιακό όριο στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών και λοιπών αντιπροσώπων;

Με αυτά και άλλα είναι πάντα επίκαιρος ο Αριστοτέλης «άνθρωπος από τη φύση του είναι ζώο πολιτικό [=πολιτικό ον]».

(*) Δικηγόρος, Υπ. ΔΝ. πρώην υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη 180ο Η Αττική αλλάζει πρόσωπο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet