«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» για να έρθει η… Ανάσταση
Ενυπόγραφα

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» για να έρθει η… Ανάσταση

Σε πολλές δύσκολες συγκυρίες της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Κυρίου παρομοιαζόταν στη λαϊκή συνείδηση με τα βάσανα του λαού, αλλά και με την προσδοκία της απαλλαγής από τον ζυγό που τον βάραινε κάθε φορά.

Έτσι και σήμερα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, οι ευχές για καλή Ανάσταση λαμβάνουν συμβολικό νόημα, αφού στη σκέψη των περισσότερων κυριαρχεί η προσδοκία της εξόδου από τη δεινή οικονομική θέση που έχει βρεθεί η Ελλάδα.

Ωστόσο, η, με βάση τη θρησκευτική παράδοση, Ανάσταση του Θεανθρώπου, ουσιαστικά συμβόλιζε τη θυσία του ενός για την άρση των αμαρτιών των πολλών, κάτι που στις μέρες μας συμβαίνει αντίστροφα. Σήμερα, απαιτείται η θυσία πολλών για τη διάσωση των συμφερόντων λίγων.

Η ανάστασή μας δεν μπορεί να έρθει όσο επιμένουμε να αποφεύγουμε 
το όρος των Ελαιών, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, 
επιδιώκοντας να ξεφύγουμε από το βάρος της αγωνίας των προσωπικών λαθών μας.

Την ίδια στιγμή, καμία σταυρική θυσία και κανένας αποδιοπομπαίος τράγος δεν μπορεί να απαλλάξει την κοινωνία και τη χώρα από τον δικό τους «Γολγοθά», που θα συνεχιστεί όσο εξακολουθούμε να διαχειριζόμαστε τα όσα συμβαίνουν στηριζόμενοι περισσότερο στο θυμικό και λιγότερο στον ορθό λόγο. Η ανάστασή μας δεν μπορεί να έρθει όσο επιμένουμε να αποφεύγουμε το όρος των Ελαιών, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, επιδιώκοντας να ξεφύγουμε από το βάρος της αγωνίας των προσωπικών λαθών μας.

Παρ’ όλα αυτά, η περίοδος της Πασχαλιάς συνοδεύεται και από τη γλυκειά αίσθηση της αναπτέρωσης των ελπίδων, μέσα και από την αναζωογόνηση της Φύσης. Ας διατηρήσουμε κι ας δυναμώσουμε την ελπίδα αυτή,  ενθυμούμενοι πάντοτε το σοφόν «συν Αθηνά και χείρα κίνει»…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet