Για πολεοδομικά και Πράσινο Ταμείο συζήτησαν Π. Σκουρλέτης – Γ. Πατούλης
Αυτοδιοίκηση

Για πολεοδομικά και Πράσινο Ταμείο συζήτησαν Π. Σκουρλέτης – Γ. Πατούλης

Θέματα που αφορούν στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Στη συνάντηση τέθηκαν συγκεκριμένα θέματα και ο πρόεδρος της Ένωσης Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού για τους δήμους, καθώς, όπως τόνισε, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να απορροφήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Για να υλοποιηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα χρειαστεί, σύμφωνα με ανακοίωση της ΚΕΔΕ, να εκδώσει το υπουργείο τις προδιαγραφές για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τη μετεξέλιξη των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Αντίστοιχα θα πρέπει να εκδοθούν και τα Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής.

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών Νatura και οι ζώνες περιβαλλοντικού ισοζυγίου για τα αυθαίρετα. Επιπλέον ζήτησε επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών πολεοδόμησης.

Για τα εγκαταλελειμμένα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, ζήτησε την επίσπευση της έκδοσης και ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου και κατέθεσε πρόταση για την αξιοποίησή τους. Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των δήμων και της κεντρικής διοίκησης.

Ειδική αναφορά έγινε στο Πράσινο Ταμείο, όπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει εκπροσώπηση του Πρώτου Βαθμού Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου και να διατεθεί ποσό που ισοδυναμεί με το 10% των συνολικών πόρων του ως «πράσινη ΣΑΤΑ» για την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να επισπευστεί η ψήφιση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και η επανέκδοση του εθνικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

Αναφορικά με τη χρήση γης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να εκδοθεί άμεσα το νέο Προεδρικό Διάταγμα, καθώς και να λυθούν όλα τα θέματα που θα επιτρέψουν τον ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών εισέρχονται σε μια νέα περίοδο συνεργασίας, ενώ ο κ. Π. Σκουρλέτης εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον Πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης προκειμένου να λυθούν άμεσα μια σειρά από χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Με εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, η οποία έγινε αποδεκτή, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Κοινή Ομάδα Έργου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στόχος της Ομάδας Έργου είναι μέχρι τον Οκτώβριο να δρομολογηθούν συγκεκριμένα θέματα που συνδέονται με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι αποτελεί κοινό σημείο των δύο πλευρών η παραδοχή ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο δημιουργικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε:

«Έκανα σαφές στον υπουργό ότι ως δήμαρχοι έχουμε την εθνική αυτοδιοίκητη διάθεση να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης δράσεων σε επίπεδο χωροταξικό και πολεοδομικό.

»Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους αποτελεί μια σημαντική αφετηρία της νέας σχέσης που αναπτύσσεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Στη συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του υπουργού Π. Σκουρλέτη συμμετείχε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης και η επιστημονική συνεργάτιδα της ΚΕΔΕ Τ. Λαγουδάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet