Ανησυχητικές προβλέψεις ΚΕΔΕ για τους προϋπολογισμούς δήμων
Αυτοδιοίκηση

Ανησυχητικές προβλέψεις ΚΕΔΕ για τους προϋπολογισμούς δήμων

Ιδιαίτερα ανησυχητικές προδιαγράφονται οι προβλέψεις για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των δήμων της χώρας για το 2016 καθώς και αυτές για τη δυνατότητα κατάρτισης των προϋπολογισμών τους για το 2017 και άρα για τη διασφάλιση της σχετικά ομαλής λειτουργίας τους, όπως ενημερώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

«Αφενός», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, «δεν είναι ακόμη σαφές ότι θα υπάρξει εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης πλήρης απόδοση των προϋπολογισθέντων για το 2016 επιχορηγήσεών τους και, αφετέρου, οι μέχρι τώρα προβλέψεις, αλλά και διαθέσεις εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών παραπέμπουν σε νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησής τους το 2017, και μάλιστα χωρίς την επίσημη ενεργοποίηση του “κόφτη” δημοσιονομικής προσαρμογής».

Τούτων δοθέντων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του που διεξήχθη σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, όπου και συζήτησε το θέμα, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για εκκρεμότητες που υφίστανται σήμερα σε ότι αφορά στα οικονομικά των δήμων, τόσο για το τρέχον οικονομικό έτος όσο και για το 2017.

Το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί είναι πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016, δεδομένου ότι στην υπουργική απόφαση με βάση την οποία οι δήμοι θα συντάξουν τον προϋπολογισμό 2017 δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Η αναφορά που υπάρχει είναι ότι οι δήμοι θα πρέπει να υπολογίσουν ως τακτική επιχορήγηση για το 2017, το ποσό του Αυγούστου, επί δώδεκα, το οποίο, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, προβλέπεται να μειωθεί. Ωστόσο, η δόση του Αυγούστου δεν έχει αποδοθεί ακόμη στους δήμους και, όπως υποστηρίζει η Ένωση, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την ανακατανομή περίπου 20 εκατ. ευρώ από την τακτική επιχορήγηση του 2016, υπέρ των ορεινών και των μικρών νησιωτικών δήμων, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι δήμοι θα έχουν μείωση στα έσοδά τους, ενώ θα δημιουργηθεί και μεγάλο πρόβλημα στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους.

Η ΚΕΔΕ προτείνει, μόνο για φέτος, αντί της ανακατανομής των 20 εκατ. ευρώ «από την έτσι κι αλλιώς ισχνή» επιχορήγηση των δήμων, να κατανεμηθεί στους μικρούς και νησιωτικούς δήμους, που έχουν διαπιστωμένες αδυναμίες λειτουργίας και μεγάλες ελλείψεις, ένα ποσό 20 εκατ. ευρώ, είτε από έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με έκτακτη ενίσχυση των ΚΑΠ, είτε από τον Λογαριασμό Εξυγίανσης των δήμων, είτε από πόρους του τέλους διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα διαταραχθούν και τα έσοδα των δήμων.

Το δεύτερο ζήτημα που θα τεθεί προκειμένου να είναι δυνατός ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών 2016 και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ένταξης δήμων σε πρόγραμμα επιτήρησης είναι το εξής:

  • Να αποδοθεί η  ΣΑΤΑ, που αν και έχει ήδη παρέλθει το πρώτο οκτάμηνο,  έχουν καταβληθεί μόνο 47 εκατ. ευρώ, από τα προϋπολογισθέντα 141 εκατ. ευρώ για το 2016. 
  • Να αποδοθεί η δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών 2017, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, υπογραμμίστηκε για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να συντρέξουν οι εξής συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για την πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού 2016, ιδιαίτερα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δήμοι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των παρακρατηθέντων και της ΣΑΤΑ.
  • Να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση (ΚΑΠ) κατά ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες, αλλά και των σχολικών καθαριστριών.
  • Να υπάρξει απόδοση από το 2017 της «νέας» γενιάς παρακρατηθέντων πόρων των δήμων από το 2009 μέχρι και σήμερα συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.
  • Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τους υπερχρεωμένους δήμους, να γίνει κατανομή του σχετικού ποσού των 85 εκατ. ευρώ από τον Λογαριασμό Εξυγίανσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του για το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ υπογράμμισε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με τις εξελίξεις στα οικονομικά των δήμων, που συνεχώς βαίνουν μειούμενα. Γι΄ αυτό και ζητάμε συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα και απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

»Δηλώνουμε εξαρχής ότι δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω μείωση των πόρων μας. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί δραματικά και με τη μεταφορά υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε την εφαρμογή κανενός επίσημου ή ανεπίσημου “κόφτη” στους δήμους. Η Αυτοδιοίκηση έχει “ματώσει” όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και τον μόνο “κόφτη” που δεχόμαστε είναι να μπει επιτέλους τέλος στις περικοπές των πόρων μας. Διαφορετικά ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet