Γ. Πατούλης: «Κλειστή η πόρτα» βρεφονηπιακών σταθμών σε χιλιάδες παιδιά
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: «Κλειστή η πόρτα» βρεφονηπιακών σταθμών σε χιλιάδες παιδιά

Την άμεση ανάγκη αύξησης των πόρων για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος από την ΕΕΤΑΑ για τη σχολική χρονιά 2016-2017, σύμφωνα με τα οποία μένουν εκτός δομών 36.769 παιδιά, ο κ. Γ. Πατούλης επεσήμανε ότι η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων, για άλλη μία χρονιά, «έκλεισε» την πόρτα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε χιλιάδες παιδιά.

Συγκεκριμένα, από τα 121.569 παιδιά ων οποίων οι γονείς τους υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο 84.800 παιδιά. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο φετινός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 193.025.945 ευρώ, από τα 176 εκατ. που ήταν πέρυσι, το γεγονός ότι οι αιτήσεις για τη φετινή χρονιά αυξήθηκαν είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν και για τη φετινή χρονιά χιλιάδες παιδιά εκτός.

Όπως σημειώνει ο κ. Γ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ πολύ έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των δημοτικών δομών και είχε διατυπώσει στην ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων την πάγια θέση της ΚΕΔΕ, όπως διατυπώθηκε στις αλλεπάλληλες  ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ένωσης, που είναι η εξής: Να εξασφαλιστούν έγκαιρα πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2016-2017, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων. Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ώστε να καλυφθούν και περιοχές στις οποίες σήμερα δεν εξυπηρετούνται οι οικογένειες με ΑμεΑ.

Σχολιάζοντας τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει:

«Δυστυχώς και φέτος η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για έγκριση  πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος.

»Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια, ότι θα απορροφηθούν στις δομές όλα τα παιδιά, ήταν κενό γράμμα.

»Η κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη διασφάλιση όλων των οικογενειών που μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

»Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στον μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, επιβάλλεται να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή.

»Σε μία εποχή που την Ελλάδα μαστίζει η υπογεννητικότητα οφείλουμε να ενισχύουμε με όλα τα μέσα τις δομές φύλαξης παιδιών που προορίζονται για τη στήριξη των οικογενειών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet