Ασφαλιστική ενημερότητα στους δήμους δίνει πλέον το ΙΚΑ
Αυτοδιοίκηση

Ασφαλιστική ενημερότητα στους δήμους δίνει πλέον το ΙΚΑ

Ασφαλιστική ενημερότητα στους δήμους δίνει πλέον το ΙΚΑ προκειμένου να εισπράττουν επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μετά από αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και εξώδικες δηλώσεις προς τον διοικητή του ΙΚΑ, δόθηκε λύση σε ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας.

Το ΙΚΑ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο και απευθύνεται προς όλα τα υποκαταστήματά του.

Ειδικότερα στην εγκύκλιό του, το ΙΚΑ υπογραμμίζει ότι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται. Για την είσπραξη των επιχορηγήσεων αυτών, το ΙΚΑ θα δίνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, «κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής από τις δημόσιες οικονομικές Υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, με σημερινή (Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016) επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας υπογραμμίζει ότι με τις δυναμικές παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, τόσο προς την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όσο και προς τον διοικητή του ΙΚΑ, επετεύχθη η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Ειδικότερα ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρει στην επιστολή του:

«Είναι γνωστοί σε όλους σας οι αγώνες που έκανα τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες παραστάσεις στους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και αντίστοιχες εξώδικες δηλώσεις μετά διαμαρτυρίας προς τον δΔιοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό Διονύσιο, ο οποίος καθυστερούσε να δώσει εντολή υλοποίησης της διάταξης του άρθρου πέμπτου του Ν.4380/2016 η οποία ήταν εφαρμοστέα από της δημοσιεύσεως του Νόμου την 15/4/2016 για παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας κατά παρέκκλιση από το ΙΚΑ προς τους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις που οι φορείς αυτοί εκτελούν έργα από επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επίσης οι ανωτέρω επιχορηγήσεις δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται.

»Σαν αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής καθυστέρησης ήταν ότι οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα δεν μπορούσαν να εισπράξουν τις ως άνω χρηματοδοτήσεις με αποτέλεσμα λόγω της καθυστέρησης, οι ανάδοχοι των έργων να απειλούν με διάλυση των συμβάσεων και κίνδυνο απένταξης των έργων ή στην καλύτερη περίπτωση την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων καθ΄ όσον αφορά το κόστος των έργων.

»Εν τέλει μετά την αποστολή αυστηρών εξωδίκων προειδοποιήσεων και με την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού, Τάσου Πετρόπουλου, το ΙΚΑ εδέησε να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο την οποία σας διαβιβάζουμε άμεσα προκειμένου να προβείτε στις δέουσες ενέργειες και να λάβετε την πολυπόθητη κατά παρέκκλιση ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ.

»Κύριοι Συνάδελφοι,

»Πετύχαμε την έκδοση της εγκυκλίου χάρη στις έντονες αγωνιστικές μας προσπάθειες των οποίων θεωρούμε ότι πρέπει να είστε κοινωνοί αφού σας αφορούν άμεσα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet