Παράσταση διαμαρτυρίας φορέων για τους παιδικούς σταθμούς
Αυτοδιοίκηση

Παράσταση διαμαρτυρίας φορέων για τους παιδικούς σταθμούς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τη μη φιλοξενία 48.000 παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς καλούν μαζικοί φορείς του Βορείου Τομέα Αθηνών την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, στην Αγία Παρασκευή.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν προς τους πολίτες σημειώνουν:

Oι μαζικοί φορείς που συνυπογράφουμε το κείμενο, σε καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, Λεωφόρος Μεσογείων 448, Αγία Παρασκευή.

Οι παιδικοί σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός δομών.

Εκτός χρηματοδότησης μένουν πάνω από 36.000 παιδιά και βέβαια σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα παιδιά που δεν δικαιούνται ή δεν έχουν τις προϋποθέσεις να μπουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι). Ο τελικός αριθμός ξεπερνά τις 48.000 παιδιά.

Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης (voucher στους γονείς) στοχεύει στην απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημοτικών κοινωνικών δομών και τη χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Αποκαλυπτική είναι η επίτροπος απασχόλησης της Ε..Ε, Μ. Τάισεν, απαντώντας στο «γιατί η Ε.Ε. δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι η Ε.Ε. «παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Πρόκειται για κυνική ομολογία της Ε.Ε. πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του, περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Έτσι και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι πληρώνοντας ξανά απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε για να παίξει το βρώμικο ρόλο της εφαρμογής πολιτικών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσαν να εφαρμόσουν.

Σκοπός τους η παραπέρα αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, αλλά και η μεταφορά κονδυλίων από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές. Η παραπέρα υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών και από υλικοτεχνική υποδομή και από προσωπικό. Η παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών δομών προκειμένου να αποτελέσουν άλλο ένα πεδίο εκμετάλλευσης για τους ιδιώτες.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς καθώς η ανανέωση των συμβάσεών τους βρίσκεται «στον αέρα». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειώθηκαν δραστικά φέτος οι θέσεις παιδιών μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ σε δημοτικές δομές, καθώς λόγω του voucher αυξήθηκε η ζήτηση για τις ιδιωτικές δομές.

Το ζήτημα των παιδικών σταθμών είναι σοβαρό και θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Κανένας και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Είναι βασική ανάγκη όλων των παιδιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Απαιτούμε:

  • Όλα τα παιδιά να έχουν θέση στους Δημόσιους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Να δημιουργηθούν και να στηριχθούν νέες σύγχρονες δομές για το παιδί.
  • Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Παιδικούς Σταθμούς με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση όλων των τροφείων που επιβάλλουν η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές. 
  • Δημιουργία Παιδικών Σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με σύγχρονες δομές για το παιδί.
  • Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι χρηματοδότηση των ιδιωτών.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Οι φορείς:

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Γυναικών Αμαρουσίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ηρακλείου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Αγίας Παρασκευής (ΟΓΕ), Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πεύκης (ΟΓΕ), Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αμαρουσίου, Σύλλογος Συνταξιούχων Αμαρουσίου, Παράρτημα Βορείου Τομέα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet