Συγκεκριμένα κριτήρια για αξιολόγηση έργων των Δήμων ζητεί ο Γ. Πατούλης
Αυτοδιοίκηση

Συγκεκριμένα κριτήρια για αξιολόγηση έργων των Δήμων ζητεί ο Γ. Πατούλης

Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης προκειμένου να προσδιοριστούν και να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα κριτήρια στον τρόπο ένταξης και αξιολόγησης των έργων που πραγματοποιούνται στους Δήμους μέσω των Προγραμμάτων Εκτελεστέων Έργων των περιφερειών με ιδίους πόρους.

Όπως τονίζει στην επιστολή του, θα πρέπει «να μπει τέλος στις πελατειακές –μικροπολιτικές σχέσεις ορισμένων γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών και οι κατανομές να γίνονται με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια».

«Τα χρήματα που προορίζονται για έργα στους δήμους δεν ανήκουν στους αντιπεριφερειάρχες, ανήκουν στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να κατανέμονται με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει και αφορά στη μη ένταξη ώριμων έργων Δήμων στα Προγράμματα  Εκτελεστέων Έργων  Περιφερειών με ίδιους πόρους, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Δήμου Μαρκοπούλου -Μεσογαίας, η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την εκπόνηση κριτηρίων ένταξης – αξιολόγησης των έργων αυτών.

Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι  συγκεκριμένα και κυρίως ποσοτικοποιημένα, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η διαφάνεια και αφετέρου η ένταξη έργων στα αντίστοιχα προγράμματα με προστιθέμενη αξία, που θα καλύπτουν τοπικές ανάγκες, ενώ θα συνάδουν με τον ευρύτερο Περιφερειακό σχεδιασμό.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για το ζήτημα αυτό. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες αναφορών από συναδέλφους οι οποίοι καταγγέλλουν ότι επειδή δεν είναι αρεστοί στους «γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες», έργα των δήμων τους έχουν απορριφθεί. Την ίδια ώρα εντοπίζεται το φαινόμενο να έχουν ενταχθεί, με πελατειακά κριτήρια, άλλα έργα δήμων οι διοικήσεις των οποίων είναι αρεστές στους αντιπεριφερειάρχες.

Προκειμένου να επιλυθεί ορθολογικά αυτό το πρόβλημα και να επιτευχθεί η ένταξη των έργων των Δήμων στα Προγράμματα Εκτελεστέων Έργων των Περιφερειών, θα πρέπει να καθιερωθούν διαφανείς, δίκαιες και εκ των προτέρων γνωστές διαδικασίες.

Τα χρήματα που προορίζονται για έργα στους δήμους δεν ανήκουν στους αντιπεριφερειάρχες, ανήκουν στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να κατανέμονται με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet