Αίτημα για “μπλόκο” στην έκδοση των 5 φοιτητών από την Αγ. Παρασκευή
Κοινωνία

Αίτημα για “μπλόκο” στην έκδοση των 5 φοιτητών από την Αγ. Παρασκευή

Συνέντευξη τύπου  παραχώρησαν την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα των τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι γονείς των πέντε φοιτητών από την Αγία Παρασκευή που απειλούνται με  έκδοση τους στην Ιταλία,  όπου αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στη φετινή πρωτομαγιάτικη πορεία στο Μιλάνο.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, υποστηρίζοντας το αίτημα να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι πέντε φοιτητές, αλλά να δικαστούν εδώ, διαφωνώντας με την εφαρμογή τους ευρω-εντάλματος.

Οι 5 φοιτητές αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που κατά τον ιταλικό νόμο επισύρουν ποινές 8-15 χρόνων κάθειρξης, ενώ την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα. Κατά τη συνέντευξη οι γονείς έκφρασαν την αγωνία τους  για  τύχη των παιδιών τους, δηλώνοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό τους και ζήτησαν να  μην γίνει δεκτό το αίτημα της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι οι γονείς των φοιτητών καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πέντε διωκόμενους κατά τις ημέρες που έχουν ορισθεί για τη συζήτηση των σχετικών ενταλμάτων ενώπιον του Συμβουλίου στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως, στις 7/1/2016, ώρα 11.00, οπότε εισάγεται το ένταλμα κατά 2 εκ των 5 εκζητούμενων, 8/1/2016, ώρα 10.00, οπότε εισάγεται το ένταλμα κατά των άλλων 2 εκ των 5 εκζητούμενων και 11/1/2016, ώρα 9:30, οπότε και  εισάγεται για συζήτηση το ένταλμα κατά του νεώτερου εκ των 5 φοιτητών (19χρονος).

Το χρονικό της δίωξης

Οι γονείς εξέθεσαν το χρονικό της δίωξης των πέντε, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά τους, να δικαστούν τα παιδιά τους στην Ελλάδα ώστε να έχουν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και να μπλοκαριστεί κάθε απόπειρα έκδοσής τους. «Όσο περνάνε οι μέρες νιώθουμε ότι κινούμαστε σε καφκικούς δαιδάλους» είπε η Μαρία, μητέρα ενός από τους πέντε φοιτητές, περιγράφοντας τις λεπτομέρειες μιας πρωτοφανούς υπόθεσης, που απειλεί όχι μόνο να εξοντώσει σωματικά και οικονομικά τους πέντε φίλους από την Αγία Παρασκευή -των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας δεν ξεπερνάει τα 21 χρόνια- και τις οικογένειές τους, αλλά και να  κουρελιάσει μια σειρά από καταστατικές αρχές δικαίου, ανοίγοντας τον δρόμο της πανευρωπαϊκής καταστολής και ποινικοποίησης του ίδιου του δικαιώματος στη διαδήλωση και την πολιτική διαμαρτυρία.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ζητούν την έκδοση των φοιτητών, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με την κατηγορία ότι «εθεάθησαν» να συμμετέχουν σε επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο, στη διαδήλωση «Νο Εxpo». Οι φοιτητές δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από κατηλειμμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.

Οι κινητοποιήσεις της πρωτομαγιάς στο Μιλάνο είχαν ως αιχμή τις διαμαρτυρίες ενάντια στη Διεθνή Εκθεση «Εxpo 2015», μια γιγάντια εταιρική φιέστα που έχει συνδεθεί με σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν ως και σε συλλήψεις πρώην βουλευτών. Σε περίπτωση που εκδοθούν στην Ιταλία, οι πέντε φοιτητές αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες που  τιμωρούνται με ποινές από 8 ως 15 χρόνια,  ενώ κινδυνεύουν με προφυλάκιση επ’ αόριστον. Ο νόμος με τον οποίο διώκονται (φθορές και λεηλασία), είναι κατάλοιπο της φασιστικής περιόδου και εφαρμόζει τη -φασιστικής έμπνευσης-  αρχή της συλλογικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία θεωρείσαι ένοχος μόνο και μόνο αν βρεθείς σε σημείο που διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Τα αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα είναι πλημμελήματα και τιμωρούνται με κατά πολύ επιεικέστερες ποινές και μόνο σε περίπτωση αυτόφωρου, ενώ δεν προβλέπεται προφυλάκιση.  Οι γονείς αναφέρθηκαν στο κλίμα στοχοποίησης εις βάρος των φοιτητών από τα ιταλικά ΜΜΕ και στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, εν όψει των ιταλικών δημοτικών εκλογών της άνοιξης.

Οι συνήγοροι των νεαρών φοιτητών, Βούλα Γιαννακοπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ και Κώστας Παπαδάκης, ανέλυσαν σειρά από νομικά και ουσιαστικά ζητήματα που εγείρει το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση των πέντε φοιτητών και τους λόγους που συνιστούν αιτία απόρριψής του: Καταστρατηγείται η αρχή του αξιόποινου, παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης, η αρχή της αναλογικότητας και της ειδικότητας, παραβιάζονται πολιτικές ελευθερίες και η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του συνέρχεσθαι, ενώ επιπλέον τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της ημεδαπότητας.

Οι συνήγοροι μίλησαν για την αοριστία και τις αντιφάσεις του κατηγορητηρίου, που υποκρύπτει φρονηματικές διώξεις για πολιτικές σκοπιμότητες. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ένας από τους πέντε έχει δίδυμο αδελφό, με ακριβώς την ίδια εμφάνιση, που ήταν επίσης στη διαδήλωση, προσήχθη επίσης την επομένη της πρωτομαγιάς, αλλά δεν διώκεται. «Εμείς οι δικηγόροι δεν μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε. Οι ιταλικές αρχές πώς είναι τόσο σίγουρες;», είπε η Βούλα Γιαννακοπούλου, καταλήγοντας ότι «λύση υπάρχει: Να δικαστούν στην Ελλάδα, αλλιώς κάθε πολίτης θα είναι έρμαιο μιας άλλου τύπου καταστολής».

Η Ιωάννα Κούρτοβικ θύμισε πώς οι διώξεις διαδηλωτών σε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη εντάθηκαν με ορόσημο τις διαδηλώσεις της Γένοβα το 2001, όταν μόνο από την Ελλάδα συμμετείχαν 4.000 άτομα, μεταξύ τους μέλη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά  και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που «πετάχτηκαν στη θάλασσα από την ιταλική αστυνομία, χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνοι για την ασφάλεια και εκδιώχθηκαν».«Αν υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία που βαραίνει αυτά τα παιδιά να δικαστούν εδώ, με τρόπο που δεν θα προσβάλλει την Ελλάδα και την εθνική κυριαρχία» κατέληξε.

Ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης είπε ότι η δικαιοσύνη έχει συνειδητοποιήσει το μεγάλο βάρος που καλείται να σηκώσει γι’ αυτό και επιμέρισε την υπόθεση σε 3 διαφορετικές συνεδριάσεις του εφετείου, με διαφορετικές συνθέσεις. «Αυτό το βάρος αρνείται να σηκώσει η κυβέρνηση. Δεν περιμέναμε από τη σημερινή κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου. Να κρύβεται πίσω από τη δήθεν ουδετερότητα της δικαιοσύνης, αντί να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο, ενεργοποιώντας το άρθρο 30 του κώδικα ποινικής δικονομίας για να προκαλέσει τη δίωξη στην Ελλάδα, που είναι το μόνο που απαγορεύει την έκδοση στην Ιταλία».

Παρέμβαση επί του θέματος έκαναν, επίσης, οι:

  • Παντελής Βαϊνάς, εκ μέρους της  ΑΔΕΔΥ, που έχει  υιοθετήσει ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκομένους.
  • Γιώργος Χαρίσης, από την ΠΟΕ ΟΤΑ, που ζήτησε να αποτραπεί πάση θυσία η παράδοση των παιδιών στην Ιταλία.
  • Μάνια Μπαρσέφσκυ, από τη Λαϊκή Ενότητα (Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση), δηλώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη στους διωκόμενους και καταγγέλλοντας τη διεθνοποίηση της καταστολής  που επιχειρείται με το ένταλμα αυτό.
  • Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφερόμενη στο ψήφισμα  συμπαράστασης της Περιφέρειας Αττικής και αναφερόμενη στο πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί  το αίτημα έκδοσης.
  • Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, η οποία επίσης αναφέρθηκε στη διεθνοποίηση της καταστολής και στην ανάγκη αντίστασης απέναντι σε τέτοιες πολιτικές επιλογές.
  • Δημήτρης Δεσύλλας, από το ΝΑΡ, τονίζοντας ότι η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης αποτελεί “λυδία λίθο” για τα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Κώστας Αργαλιώτης, από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στους διωκόμενους και στα κινήματα αλληλεγγύης.

Πηγές: efsyn.gr/http://free5.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet